Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Ar Krēslas stundas lasījumu 2019. gada 11. novembrī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā iesākās Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa.

 

     Šogad šajā projektā piedalās 14 valstis un kopējais dalībbibliotēku skaits ir 2503. Jau 22. reizi Latvijas bibliotēkas aicina iepazīt Ziemeļvalstu literatūru un kultūru. Šai nedēļai koordinatori katru gadu izvēlas īpašu tēmu, un šogad tā ir „Svētki Ziemeļvalstīs”.

 

     Pasākuma ievaddaļā nelielā prezentācijā tika stāstīts par to, kas ir Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa un kā tiek svinēti dažādi svētki Dānijā, Zviedrijā un Norvēģijā. Turpinājumā kopīgi tika lasīts norvēģu rakstnieka Justeina Gordera romāna „Sofijas pasaule” fragments (tulkojusi Brigita Šiliņa), visi dalībnieki iejutās Sofijas 15 gadu dzimšanas dienas filozofiskajos dārza svētkos.

 

     Jauko svētku atmosfēru radīja tēmai atbilstoši noformētā pasākuma norises telpa, kuru dekorēja vecākā bibliotekāre Ināra Brokāne. Liels paldies viņai par fantastiskajām idejām. Vēlāk tika lasīti Sofijai adresēti apsveikumi. Lūk, viens no tiem: „Viss ir joks, par visu smejies,/ Laid, lai citi raud un vaid./ Ja ir labi – pakavējies,/ Un, ja netīk, – projām laid!”

 

     Pēc lasījuma pasākuma dalībniekiem bija iespēja noskatīties režisores Rūtas Mežavilkas animācijas filmu „Vai Rīga jau gatava?”, kura tapusi filmu studijā „Rija” 2001. gadā. Reiz sensenos laikos Daugavas krastos laimīgi dzīvoja Lāčplēsis un Laimdota... Filmiņa ir humoristiska fantāzija par Rīgas 800 gadu ilgo vēsturi, kurā ir gan Hanzas tirgoņi un bīskaps Alberts, gan Pirmais un Otrais pasaules karš, gan padomju laiki un Latvijas Atmoda.

 

     Vakara gaitā pie tējas tases turpinājās sarunas par svētku svinēšanas tradīcijām. Konferenču zālē varēja apskatīt arī grāmatu izstādi „Svētki Ziemeļvalstīs”.

 

     Krēslas stundas lasījumā piedalījās Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolnieces Līga, Viktorija un Laura, bibliotēkas pastāvīgie lasītāji un bibliotekāres. Paldies visiem, kas atnāca!