Foto: G. Pakalns

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka (RCB) jau vairākus gadus sekmīgi strādā UNESCO LNK iniciatīvā “Stāstu bibliotēkas”. 2018. gada 22. novembrī Rīgā, Latvijas Universitātes bibliotēkā, notika III Latvijas Stāstnieku konference “Stāsti par vietām, lietām un cilvēkiem”, kurā tika pārrunāts pagājušajā gadā padarītais un veidots ieskats nākamajam gadam.

 

     Konferencē ar plašu programmu piedalījās ārzemju viesi no Lietuvas un Zviedrijas, vietējie bibliotekāri, LU lektori, Latvijas stāstnieku asociācijas un UNESCO LNK pārstāvji.

 

     Arī RCB pārstāvis devās uz turieni, lai izstāstītu savas bibliotēkas stāstu un dāvinātu Latvijas Universitātes LFMI Latviešu folkloras krātuvei atmiņu stāstu disku “Simts no mums”, kas pavisam nesen tika prezentēts RCB. (Vairāk par to lasiet rakstā Simtais Latvijas simtgades pasākums.)

 

     Meistarklasēs, pārrunās un lekcijās konferences laikā tika gūti dažādi iespaidi. Latvijas stāstnieku asociācijas valdes locekle Māra Mellēna konferences ievadā stāstīja par ozola tēlu Latvijas kultūrvidē un to, ko tas caur savu simboliku mums katram var iemācīt.

 

     Aizdomāties lika arī Starptautiskā Anīkšču stāstniecības festivāla “SEKAS” organizatores Kristinas Jakubauskaites-Veršelienes ievadvārdi. Viņa jutās ļoti aizkustināta par ziediem, kurus redzēja pie Brīvības pieminekļa no rīta, tie tur bija palikuši vēl no simtgades svētku svinībām. Savā stāstā viņa pielīdzināja šos ziedus cilvēkiem un viņu stāstiem – katrs īpašs un citādāks. Stāstniecību viņa pielīdzināja rīkam, ar ko paust brīvību.

 

     Savukārt Jelgavas pilsētas bibliotēkas Informācijas nodaļas vadītāja Baiba Īvāne-Kronberga caur savu stāstu aicināja pārvērtēt neglīto, ielūkoties viņpus žogiem un celt tiltus starp dažādām pasaulēm. To ir būtiski paturēt prātā šajā globāli mainīgajā pasaulē un mums kā latviešiem, veidojot Latviju nākamajos simts un tālāk mūžībā.

 

     Evija Maļkeviča-Grundule, Latvijas stāstnieku asociācijas valdes locekle: “(..) Mēs visu dzīvi atrodamies ceļā. Un… stāsti rodas ceļā!” Un Latvija ir viens no mūsu ceļiem!

 

     Vairāk par konferences specifiku var uzzināt šeit.