Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Dzejas dienu noskaņās Rēzeknes pilsētas 2. bibliotēka līdz 25. septembrim aicina visus interesentus un jo īpaši mazos lasītājus iepazīties ar latviešu dzejniecei un prozaiķei Inesei Zanderei veltītu grāmatu izstādi „Dzejniecei Inesei Zanderei – 55”.

 
Tu izej no rīta uz saulainās ielas
Un atveras diena
Kā grāmata liela
Ir stariņi sīkie
Saulītes burti
Tu lasi – un gaisma ir pasaules stāsts
                                      (I. Zandere.)

 

     Inese Zandere – bērnu dzejoļu meistare – savās grāmatās mazo lasītāju iesaista aizraujošā, galvu reibinošā vārdu karuselī. Dzejoļi ir dziedami, dancojami, spēlējami un minami. Nopietnākiem brīžiem ir arī filozofiskāka satura dzejolīši.

 

     Izstādes ietvaros bibliotēkā ir apskatāmas un arī līdzi paņemamas tādas I. Zanderes bērnu grāmatas kā „Iekšiņa un āriņa”, „Limonāde”, „Pingus Posta piedzīvojumi”, „Māsa un brālis”, „Ja tu esi sivēns”, „Vārdurati”, „Pūces svinības”, „Kā lupatiņi mainījās”, „Dieguburti”, „Princešu piedzīvojumi”.

 

     Dzejniece dzimusi 1958. gadā Dobelē. Pēc Filozofijas nodaļas beigšanas Latvijas Valsts Universitātē 1981. gadā sākusi strādāt izdevniecībā „Avots”, vēlāk laikrakstā „Pionieris” (1987–1990) un laikrakstā „Diena” (1990–1993). Kopš 1993. gada strādā izdevumā „Rīgas Laiks”. 1997. gadā kļūst par žurnāla galveno redaktori. No 2004. gada ir izdevniecības „Liels un Mazs” galvenā redaktore.

 

Foto: M. Zemgalietis, www.literature.lv

 

     Ineses Zanderes debijas dzejoļu krājums „Grāmatiņa” izdots 1983. gadā. Šajā gadā jaunā un talantīgā dzejniece kļūst arī par Latviešu Rakstnieku savienības biedri. Drīz vien tiek izdots dzejnieces otrais dzejoļu krājums „Laimīgie meli” (1988).

 

     I. Zandere ir neskaitāmu bērnu grāmatu autore. Pirmais dzejoļu krājums bērniem „Kas aug manā dārziņā” iznāk 1990. gadā, vēlāk seko „Annas pasakas” (1995), „Lidojošie burti” (2003), „Limonāde” (2005), „Vārdurati” (2008), „Māsa un brālis (2008), „Latviešu zvēri” (2008), „Dieguburti” (2011), „Kā Lupatiņi mainījās / Kā Lupatiņi mazgājās” (2011), „Līze analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti” (2012), „Pūces svinības” (2012), „Lelles raduraksti” (2012) u. c.

 

     Par bērnu dzejoļu krājumu „Līze analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti” dzejniece 2012. gadā saņēma Latvijas Literatūras gada balvu un Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas balvu „Zelta ābele 2012” kategorijā Dzeja bērniem par labāko grāmatas noformējumu. Pēc I. Zanderes bērnu dzejoļiem ir uzņemtas arī divas animācijas filmas: „Nikno lapsēnu maršs” un „Miega vilcieniņš”.

 

Vairāk meklē:

I. Zanderes literārie darbi Rēzeknes reģiona bibliotēkās

 

Izmantotie avoti: