Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Laikā, kad ir nemiers un trauksme, iekšējo mieru var meklēt grāmatās. Lai labāk izprastu valsti un tautu, kas šobrīd cīnās par neatkarību un iespēju brīvi dzīvot, ielūkosimies ukraiņu rakstnieku grāmatās, kas ir atrodamas Bērnu bibliotēkas plauktos. 

 

     No sākuma bija klusums un tumsa, neko nevarēja sadzirdēt un neko nevarēja saredzēt. Bet tad Visumā pirms apmēram 13,7 miljardiem gadu notika Lielais Sprādziens, un tā bija pirmā skaņa. Tumsā ieradās gaisma, un, ceļojot pa Visumu ar ātrumu 300000 km/s, tā izplatījās visā debess jumā. Romanas Romanišinas un Andrija Lesiva grāmatas „Skaļi, klusu, čukstus” un „Tā es redzu” patiks zinātkāriem lasītājiem, jo tajās ir izstāstīts un uzzīmēts gandrīz vai viss par skaņu un redzi.

 

     Jūlijas Kolomojecas un Allas Gutničenko grāmata „Neparastās profesijas” stāsta par Andrijko ģimeni un viņu neparastajām profesijām. Andrijko vectēvs Oleksijs strādā par tējas garšotāju jeb degustatoru, māsa Ira ir vetārste un pandu apmīļotāja, vectēvs Serhijs – biškopis, brālēns Oļegs – gaisa balonu pilots. Par ko gan strādā Andrijko mamma, tētis, vecmāmiņa un pārējie radinieki? Grāmatā var iepazīties arī ar katrai profesijai nepieciešamo aprīkojumu, apģērbu un citām niansēm, tādējādi rosinot dziļāk izzināt plašo profesiju pasauli.

 

     Ziemas vidū, iesalušu ledū, kurmju bērni upē atrod īstu burinieku. Pavasarī bērni izlemj kuģot uz jūru, lai redzētu plašo pasauli, un jūras vidū atklāj salu, uz kuras dzīvo kaza. Bet jūrā visi runā grieķiski, arī kaza. Vai bērniem izdosies saprasties ar kazu un atgriezties mājās? To var lasīt Tarasa un Marjanas Prohasko grāmatā „Kā saprasties ar kazu”

 

     Halinas Vdovičenko grāmata „36 un 6 kaķi” ir lasītveicināšanas programmas „Bērnu un jauniešu žūrija 2021” grāmata vecumgrupā 9+ un ir saņēmusi atzinīgas atsauksmes no mazajiem lasītājiem. Kādu dienu daudzstāvu nama pagraba vecās durvis nomainīja pret jaunām un pagrabā dzīvojošie kaķi vairs nevarēja tur tikt. Ko nu darīt? 36 lielie un 6 mazie pagraba kaķi izlēma meklēt sev jaunas mājas un atcerējās par pirmajā stāvā dzīvojošo Krepa kundzi. Vai Krepa kundze gribēs izmitināt savā vienistabas dzīvoklītī tik daudz kaķu?

 

     Katras tautas dzīvesziņa un pasaules uzskati ir meklējami tautas folklorā. Kā ukraiņi ir izveidojušies par drosmīgu, pašaizliedzīgu un ļoti patriotisku nāciju? Atbildi uz šo jautājumu var meklēt ukraiņu tautas pasaku grāmatās „Ukraiņu tautas pasakas” un „Burvju vijole”.

 

     Gaidām bibliotēkā!