Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Līdz 2022. gada 16. februārim Rēzeknes Bērnu bibliotēkā aplūkojama grāmatu izstāde „Sarkans kā…” no cikla „Varavīksnes krāsas grāmatu vākos”.

 

     Sarkanā krāsa simbolizē uguni, asinis, dzīvību, mīlestību, naidu, kaislības, brīdinājumu par briesmām, saukšanu cīņā. Viduslaiku Eiropā sarkanās krāsas apģērbs norādīja uz augstu sabiedrisko stāvokli.

 

     Šī krāsa asociējas ar mīlestību, sarkanas krāsas sirds vai roze ir mīlestības simbols. Tā asociējas arī ar Svētā Valentīna dienu.

 

     Sarkanā krāsa simbolizē zināšanas. Šādas krāsas apmetņus velk Oksfordas universitātes filozofijas doktori, dodoties uz zinātniskā grāda saņemšanas ceremoniju.

 

     Mūsdienu pētījumi rāda, ka Rietumu kultūrā sarkanā krāsa asociējas arī ar karstumu, dusmām, mīlestību un prieku. Tā ir svinību un ceremoniju krāsa. Sarkanās krāsas paklāju pasākumos izmanto, sagaidot nozīmīgus viesus. Tradicionāli šajā krāsā tiek izgatavoti operu un teātru krēslu sēdekļi.

 

     Sarkanā krāsa piesaista uzmanību. Šī iemesla dēļ tā ir iecienīta mūsdienu modes mākslinieku vidū. Slavenības, ietekmīgi cilvēki, dodoties uz pasākumiem, kuros vēlas būt ievēroti, velk sarkanas krāsas tērpu, jo šādas krāsas apģērbs izceļas uz kopējā krāsu fona. Sarkanu apģērbu valkā arī to profesiju pārstāvji, kurus nepieciešams ievērot pūlī (glābēji, ugunsdzēsēji u. c.). Pētījumi rāda, ka šo krāsu izvēlas ekstraverti cilvēki (tādi, kuriem interesē viss apkārt notiekošais, viņi labprāt visā iesaistās, ir aktīvi).

 

     Izstādē redzamās grāmatas vēsta par Diegabiksi, kurš apceļoja pasauli, Mazo Vilku, kurš uzveica savu ļauno tēvoci un kļuva par skolas direktoru, par omīti, kuras aizraušanās – zagt dārglietas, un daudziem citiem drosmīgiem, pašaizliedzīgiem (kā mazā sunīte Klimpa), mīlošiem un zinātkāriem varoņiem.

 

     Atnāc uz Bērnu bibliotēku no nokļūsti aizraujošā piedzīvojumu pasaulē!