Afiša “Latgalīšu grōmotys runoj”

     Sagaidot jau ceturto oficiāli svinamo Latgales [kongresa] dienu (27. aprīlī) un popularizējot latgaliešu rakstu valodu, tajā izdotās grāmatas, aicinām iesaistīties radošajā aktivitātē “Latgalīšu grōmotys runoj”.

 

     Cik saturiski bagātu un skaistu grāmatu ir izdots latgaliešu rakstu valodā! No senajiem izdevumiem ar poligrāfisko iespēju ierobežotību līdz mūsdienu krāsaino grāmatu plūdiem – tas viss ir latgaliešu literatūras daļa. Noslaucīsim putekļus un celsim to gaismā un pie reizes radīsim jaunus vārdu salikumus un rindas, kas ļaus gan sev, gan citiem pasmaidīt un aizdomāties. 

 

     Piedalīties var jebkurš interesents gan individuāli, gan iesaistoties kādā no grupām:

  • skolas (klašu grupas skolotāju vadībā);
  • bibliotēkas un muzeji (individuāli vai grupu darbi);
  • dzejnieki, rakstnieki (ar savu vai kolēģu izdoto grāmatu radošu apkopojumu).

 

     Bibliotēkā, mājās grāmatplauktā vai internetā atrodiet grāmatas latgaliešu valodā, salieciet to muguriņas vienu uz otras vai vākus, taisot vārdu salikumus, teikumus vai pat dzejas rindas un nelielus stāstiņus! Teksta labskaņai var izmantot saikļus un vārdus locīt. Vienā bildē sakombinējiet un nofotografējiet izmantotās grāmatas, klāt pierakstiet sanākušo interesanto salikumu un līdz 2022. gada 20. aprīlim sūtiet uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., norādiet kontaktinformāciju (telefona numuru, e-pasta adresi), vārdu un uzvārdu, piedaloties individuāli vai kādā grupā; skolu, klasi, skolēnus, kuri iesaistījās, un skolotāju;  bibliotēku un muzeju gadījumā – darbiniekus, kuri veidoja radošo darbu, un personu, ar kuru organizatoriem sazināties. Latgales dzejnieki aicināti spēlēties [popularizēt!] ar savu vai kolēģu grāmatu nosaukumiem.

 

     Bibliotēkas aicinām mudināt savus lasītājus piedalīties aktivitātē un aprīlī izveidot kādu stūrīti ar latgaliešu grāmatām, lai lasītājs uz vietas, apmeklējot bibliotēku, var izveidot savu salikumu! Tāpat skolās šo aktivitāti aicinām izmantot gan latviešu valodas stundās, gan organizējot novadmācības stundas un rezultātu iesūtīt uz norādīto adresi.

 

     Aktivitāte tika uzsākta jau 2021. gada maijā “Vietējās Latgales Avīzes” lapā “Byusim Vītejī” un paldies tiem atsaucīgajiem, kas savus radošos atradumus jau iesūtījuši (jūsu darbiņi tiks iekļauti kopējā dalībnieku sarakstā un vērtēti), bet noteikti varat meklēt un radīt vēl! Radošo aktivitāti, Latgales dienai veltot, organizē “Vietējā Latgales Avīze” un Rēzeknes Centrālā bibliotēka.

 

     Saturiski interesantāko un oriģinālāko darbu autoriem paredzētas balvas. Pēc konkursa salikumi tiks publicēti www.rezeknesbiblioteka.lv, labākie darbi arī “Vietējā Latgales Avīzē”. Ļausim runāt latgaliešu grāmatām!

 

Informāciju sagatavoja

Skaidrīte Svikša,

radošās aktivitātes idejas autore

 

Aktivitātes dalībnieku izveidotie salikumi redzami afišā.