Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada 1. aprīlī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 44 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Autors Einārs Siliņš daudz laika pavadījis ar makšķeri pie Latvijas ūdeņiem, un rakstot grāmatu “Copes meistara padomi”, orientējies uz tiem esošajiem vai topošajiem ikdienas vai svētdienas makšķerēšanas interesantiem, kam ir vēlme atpūsties pie mūsu zemes ūdeņiem. Grāmatā ietverti vairāki desmiti ļoti dažādu makšķerēšanas un reizē atpūtas vietu apraksti, kas noderēs kā individuāliem copmaņiem, tā arī kompānijām vai ģimenēm. Tāpēc grāmata būs labs palīgs kā aizrautīgiem makšķerniekiem, tā arī ikvienam, kam patīk brīvos brīžus pavadīt pie dabas.

 

     “Mūdynuot muokuļus” ir autores Inetas Atpiles-Juganes ceturtā dzejas grāmata, kas sarakstīta latgaliski. Tajā ir iekļauti simts autores dzejoļi, kuri ir kā apliecinājums latgaliešu valodas jaunradei, bagātībai un spējai pastāvēt, aicinājums citiem domāt, just un radīt latgaliski. Autore savā darbā lasītājiem novēl: “Kab i tev datyktu nu munu muokuļu pa gabaleņam!”

 

     Grāmata tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, biedrības “LR” latgaliskūs projektu, “Latvijas Valsts mežu” Latgales kultūras programmas 2016 atbalstu. Grāmatu izdevusi Latgolys entuziastu grupa “Biļdis”. Darbā attēlotā dzeja ilustrēta Aritas Atpiles-Donas fotogrāfijās.

 

     Vēstures romānu cienītāji šomēnes varēs izlasīt Jāņa Lejiņa “Vīrieša sirds”. Tas ir stāsts par armijas instruktoru Ludi Šteinbergu, kurš 1939. gada pavasarī ierodas kādas mazpilsētas ģimnāzijā, lai mācītu zēnus kļūt par īstiem vīriešiem. Pārliecināts par sevi un zinot kā tas paveicams, viņš ķeras pie darba. Viss ritēja labi, līdz Luda pasaulē ienāca Viņa.

 

     Atsevišķi sižeta pavedieni aizvijas tālākā pagātnē, citi – nākotnē. Un izrādās, ka it viss šajā brīnumainajā pasaulē ir nesaraujami saistīts un daži sīki graudiņi nav pa spēkam pat lieliem pasaules notikumu dzirnakmeņiem.

 

     Slavenā norvēģu rakstnieka Jū Nesbē kriminālromāni un bērnu grāmatas tiek tulkotas un izdotas daudzās pasaules valstīs. Trilleri “Asinis sniegā” un “Pusnakts saule” veido divu grāmatu ciklu, kas ir tikpat aizraujošs kā visi citi Jū Nesbē darbi.

 

     Pirmajā ciklā “Asins sniegā” tiek stāstīts par Ūlavu – pasūtījuma slepkavu, kurš vada vientuļu dzīvi, līdz satiek savu sapņu sievieti. Taču ir divas lielas problēmas. Viņa ir bosa sieva un Ūlavs ir nolīgts viņu nogalināt.

 

     “Pamodos no neticami dzīva sapņa, kurā redzēju stāsta sižetu līdz pēdējam margu dizainam, galveno varoņu vārdiem un viņu izskatam,” dalās grāmatas “Ābolu dūmi” autore Inguna Roga-Saulīte. “[..] Sāku pierakstīt.”

 

     Pēc piedzīvota sprādziena Afganistānā, mēģinot glābt draugu, britu kareivis Noa nonāk slimnīcā kritiskā stāvoklī. Pēc rehabilitācijas Noa cīnās par vēlmi dzīvot tālāk. Nejaušību vai likteņa virzīts viņš nonāk Horvātijā, kur izglābj svešinieci no algotu slepkavu uzbrukuma, tādējādi kļūstot par viņas – mafijas klana pēcteces Katarinas – miesassargu un mīļāko.

 

     “[..] Mana grāmata lasītāja rokās piešķir dzīvei to dimensiju, par kuru saka: “Es esmu”,” tā par savu romānu “Klavierkoncerts” izsakās autore Jana Veinberga. Romānā uzsvars ir likts uz patiesības noskaidrošanu, kurš pielīdzināts izaicinājumam, kura pārvarēšana paver ceļu labākai dzīvošanai.

 

     Marianna, slavenā pianista Valda Steinera meita, nespēj samierināties ar tēva pēkšņo nāvi. Viņa nevilšus kļūst par enerģiskā un simpātiskā žurnālista un mūzikas kritiķa Nikolaja Pjatkovska sabiedroto, mēģinot noskaidrot tēva pēkšņās aiziešanas iemeslus. Arvien vairāk nostiprinās pārliecība, ka Steinera biogrāfijas izpēte pārvērtīsies par slepkavības izmeklēšanu.


     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. maijā.

 

     Grāmatu jaunumi Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tiek publicēti divas reizes mēnesī!