Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada 2. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 40 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Autors Deniss Hanovs monogrāfijā “Dons Žuans atgriežas”  analizē Mocarta operu saistībā ar senu dona Žuana tradīciju Eiropas mītos, viduslaiku dzejā, renesanses un klasicisma teātrī. Pētījumā tiek analizēta 18. gs. operas kultūra, izprotot to kā Eiropas elites kultūras un komunikācijas telpu, kā arī Mocarta operas uztvere 19. un 20. gs. literatūrā, politikā, filozofijā.

 

     Grāmata papildināta ar vērtīgām 18. gs. gravīrām, zīmējumiem un autora fotogrāfijām. Izdevuma izdošanu atbalstījuši Valsts kultūrkapitāla fonds, Gētes institūts un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija.

 

     Iedomājas kaut ko neiespējamu mēdz sacīt: “Kad cirvja kātam lapas plauks” vai “Kad pūcei aste ziedēs.” Autors Arnolds Auziņš par sava romāna nosaukumu ir izvēlējies “Pūcei aste noziedēja”, jo notika negaidītais – latviešu meitene iemīlējās guculī, kas pēc 1969. gada lielās rudens vētras ieradās Kurzemē. Padomju laika nejēdzības ir fons, uz kura risinās jauniešu attiecības – mīlestība, greizsirdība un dažādi pārpratumi. Principiāliem cilvēkiem nekad nav bijusi viegla dzīve, turklāt nāk klāt arī sarežģījumi personiskajā dzīvē. Romāna galvenajam varonim – jaunam zootehniķim jāiztur daudzi pārbaudījumi.

 

     “Gadsimtiem ilgi svešās varas iznīcināja nepakļaujamos.. . Ko nespēja paveikt svešie, veic “savējie”…” Ar šādu domu autors Eglons Brūns iesāk savu autobiogrāfisko darbu “Nepakļaujamais”. Tajā autors no jauna pārdzīvo bērnības, jaunības un brieduma gadus, stāstot par to, kā ir iemācījies aizstāvēt savas intereses un iet uz mērķi, paļaujoties tikai uz savu spēku, izveicību un saprātu.

 

      Grāmata ir pateicība un piemiņa E. Brūna augļkopības skolotājam Jānim Kārkliņam.

 

     Zviedru detektīvu klāstā – Karolīnes Ēriksones “Pazudušie”. Tas ir autores otrais darbs un tas atnesis rakstniecei starptautisku atzinību. Romāns tulkots vairāk nekā divdesmit valodās.

 

     Romāna “Pazudušie” centrā ir Grēta – sieviete, kurai bērnībā mīklainos apstākļos bojā gājis tēvs. Piedzīvotā trauma radījusi viņā vainas apziņu un atsvešinājusi no mātes. Pieaugusi viņa uzsāk attiecības ar Aleksu. Pēc kāda saulaina vasaras vakara, kad Grēta, Alekss un mazā Smilla dodas izbraukumā ar laivu, Alekss ar meitu izkāpj krastā un vairs neatgriežas.

 

     Romāns rakstīts, iedvesmojoties no patiesiem notikumiem.

 

     Kārlis Ieviņš, īstajā vārdā Kārlis Viktors Paķulis, kā daudzšķautnaina radoša personība atstājis plašu un sazarotu radošo mantojumu. Dzīvojot klusus ziemas mēnešus kādā  vecā muižā Zviedrijas vidienē un, atmiņās un sapņos ilgojoties pēc Latvijas, viņš sacer vairākus dzejoļus, kas apkopoti darbā “Latvijas vasara”.

 

     Dzejā atspoguļojas alkas pēc Latvijas dabas un miera, ko var sniegt tikai Latvijas lauki, aprakstīts to skaistums. Tajos atklājas arī mitoloģiskie tēli un simboli, tiek iezīmēti latviešu dabas estētiskie un ētiskie principi.

 

     Valentīnas Novikas (Provejas) dzejas grāmata “Rudens dāvana” tiek stāstīts par dažādām autores momentizjūtām, kas likušas priecāties, skumt, mīlēt un sāpes just. Grāmatas ievadā autore raksta: “Visiem novēlu mīlestību, kas palīdz pārvarēt jebkuras dzīves grūtības.”

 

     Elisones Pataki vēsturiskajā romānā “Sisi. Impērijas valdniece” lasītājs var sekot līdzi Austroungārijas imperatora Franča Jozefa sievas – Elizabetes jeb Sisi, kā viņu sirsnīgi dēvē – gaitām. Viņa ir iemīļota tautas vidū un tiek saukta par pasaku karalieni, taču aiz šī žilbinošā tēla atrodama persona, kas alkst nošķirtības. Savā lauku īpašumā ārpus Budapeštas viņa rod šo “mierinājumu”, taču galma intrigas un baumas par karaliskā pāra nesaskaņām liek Sisi atgriezties galvaspilsētā – tenku, skaudības un bēdu pasaulē.

 

     Grāmata “Aizlauztais spaits” ir Sandras Ūdres un Juoņa Ryučāna kopdarbs, kurā izgaismots latgaliešu kultūrvides tapšanai svarīgs posms – pirmās latgaliešu inteliģences tapšana, latviski latgaliskās pašapziņas atmodas posms. Romāns ir veltījums Franča Kempa (1876-1952) 140 gadu atcerei.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. maijā.

 

     Grāmatu jaunumi Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tiek publicēti divas reizes mēnesī!