Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     5. augustā, Rēzeknes pilsētas svētku ietvaros, Rēzeknes pilsētas Centrālās bibliotēkas lasītavā pulcējās autori un lasītāji, lai iepazītos ar jaunākajām Latgales Kultūras centra izdevniecībā (LKC) izdotajām grāmatām 2017. gadā. Pasākumā tika atzīmēts svarīgs notikums – 25 gadi kopš pieminekļa „Vienoti Latvijai” („Latgales Māra”) atjaunošanas.

 

     LKC izdevniecības vadītājs Jānis Elksnis klātesošos iepazīstināja ar 10 jaunām grāmatām. Atzīmējot „Latgales Māras” atjaunošanas gadadienu, tika prezentēts LKC izdevniecībā tapušais materiālu krājums „Piemineklis un Laiks”, kurā apkopotas ziņas par pieminekļa vēsturi. Krājuma sastādītāja Irēna Vilčuka.

 

      Ar Latgales pusē dzimušā priestera Henrika Trūpa atmiņām par dzīvi un kalpošnu Dievam atklājas Latvijas vēstures sarežģītie līkloči grāmatā „Pastaiga dzīves atmiņās”. Savukārt grāmatā „Kazimirs Vilnis” tiek vēstīts par Nautrēnu pusē dzimušā priestera Kazimira Viļņa  dzīves gaitām – aktīvo sabiedrisko darbību, kalpošanu Dievam Latvijā un trimdā.

 

     Rēzeknes medicīnas vēsture kļuvusi bagātāka par vēl vienu izdevumu. Rēzeknes medicīnas vēstures pētniece, ārste Veronika Grišāne grāmatā „Mēs savai tautai” aicina ielūkoties mediķu biogrāfijās laika posmā no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Tā kā pētījumā rezultātā ziņu par mediķiem ir daudz, autore iecerējusi izdot grāmatas otro daļu.

 

     Latgaliešu valodā izdotais kultūrvēsturiski un reliģiski izglītojošo rakstu krājums „Mōras Zeme” (I daļa) aptver no 1997. līdz 2000. gadam laikrakstā „Rēzeknes Vēstis” publicētos rakstus ielikumā „Mōras Zeme”. No 1997. gada laikraksta ielikumu veidojusi Anita Graudiņa, un tajā publicējušies daudzi autori.

 

     Šogad LKC izdevniecība klajā laidusi „Latgalīšu volūdas gramatiku”. Grāmata sākas ar kinorežisora J. Streiča priekšvārdu par latgaliešu valodu. Izdevums veltīts latgaliešu gramatikas apzinātāja un veidotāja P. Stroda piemiņai.

 

     Savus lasītājus atkal priecē literatūras almanaha „Olūts” 15. (22.) laidiens. Šogad almanahā var lasīt jaunāko latgaliešu dzeju, prozu un dramaturģijas darbus. Izdevumā apkopota Latgales Kultūras centra izdevniecības darbu bibliogrāfija par 2016. – 2017. gadu.

 

     Rasmas Zariņas grāmatā „Ostoņas lizeikas mada dvēseles prīcai” iekļautas 8 lugas latgaliešu valodā. Visas lugas savulaik izspēlējusi grāmatas autores veidotā teātra kopa „Gaisma”. Autore aicina nebaidīties spēlēt teātri, jo visi esam aktieri!

 

     Šogad iznācis Antona Rupaiņa vēsturiskā romāna „Baltie tēvi” atkārtots izdevums. Romānā atklājas Latgales senatne pagāniskās un kristietiskās kultūrtelpas saskarsmē.

 

     Dzejniecei Līvijai Liepdruvietei ir iznākusi krāsaina grāmata bērniem ar nosaukumu „Nu, paskat!” Grāmatas vizuālais noformējums tapis, pateicoties dzejnieces radošajai ģimenei. Grāmatiņa ilustrēta ar zīmējumiem un ģimenes fotogrāfijām. Dzejoļi ir latviešu un latgaliešu valodā.

 

     Grāmatas pieejamas Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā un filiālēs. Detalizētu informāciju par grāmatām var aplūkot bibliotēkas elektroniskajā katalogā.

 

     Laipni gaidīti bibliotēkā!