Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2020. gada 1. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiek papildināts ar 30 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Gustava Manteifela “Poļu Inflantija” plašam lasītāju lokam ļaus tuvāk iepazīt grāmatas autoru. Mūsdienu Latgale, ko agrāk dēvēja par poļu Inflantiju, ir reģions ar īpašu savdabību. Kādreiz tas atradās Žečpospoļitas sastāvā. Zinātniekiem, kuri pēta senās Inflantijas vēsturi un kultūras mantojumu, par sākotnējo avotu neapšaubāmi uzskatāmi tieši barona Gustava Manteifela darbi.

 

     Jōņa Cybuļska grāmata “Andryvs Jūrdžs” dziesminieka un latgaliešu rokraksta grāmatniecības pārstāvja Andryva Jūrdža biogrāfiju ļauj iepazīt gan latgaliešu, gan angļu valodā. Grāmatas autoru un Andryvu Jūrdžu vieno radniecīgas saites – Jōņs ir Andryva mazdēls un bijis arī dzimtas rakstniecības tradīciju turpinātājs. Grāmatas izdošanas idejas autors un finansiālais atbalstītājs ir uzņēmējs un mecenāts Pīters Aloizs Ragaušs, kurš dzīvo ASV un arī ir piederīgs Jūrdžu dzimtai.

 

     Santas Remeres un Elīnas Brasliņas grāmata “Mūsējās” pasaku formā stāsta par 50 ievērojamu Latvijas sieviešu dzīvēm. Daudzas no šīs grāmatas varonēm ir kļuvušas par pasaules līmeņa zvaigznēm un guvušas lielus panākumus savā jomā, taču, kā atzīst autores, šis nav Latvijas izcilāko sieviešu tops. “Mūsējās” stāsta par Latvijas vēsturi, kariem un izsūtījumiem, sapņiem un piepildītām cerībām, apņēmību un neatlaidību. Šo grāmatu var lasīt gan kā uzziņu literatūru, gan kā apliecinājumu latviešu varēšanai, gan kā iedrošinājumu jaunām meitenēm un zēniem nebaidīties sasniegt kvēlākos mērķus, gan izglītojošu pasaku grāmatu, kas ļauj attīstīt empātiju un iztēli.

 

     Ilzes Lāces stāstu krājums “Baloži uz Žozetes jumta” ir piepildīts ar smalkām noskaņām. Grāmata ar neuzkrītošu ironiju un atturīgām skumjām stāsta par aizejošo laiku, kurā pamazām izgaist viss, sākot ar bērnības atmiņām un beidzot ar kādreiz kvēlu mīlestību, no kuras paliek pāri vien e-pastā nosūtīts teikums.

 

     Maijas Pohodņevas un Modra Pelša romāns “Kaķu vārdotāja” vēsta par sievieti vecumā pēc četrdesmit, kura saprot: dzīvesprieks un ticība mīlestībai jāatgūst jebkuriem līdzekļiem! Un to, kā izrādās, var paveikt, ja ņem talkā kaķi, makšķeri un vīrieti.

 

     Kevina Kvana bestsellers “Traki bagātie aziāti” ļauj pasapņot. Kad ņujorkiete Reičela Ču piekrīt pavadīt vasaru Singapūrā kopā ar savu draugu Nikolasu Jangu, viņa iztēlojas pieticīgu ģimenes namu un patīkamu laiku kopā ar vīrieti, kuru cer apprecēt. Taču Niks nav atklājis draudzenei dažus būtiski svarīgus apstākļus. Pirmkārt, to, ka viņa bērnības māja līdzinās pilij, otrkārt, to, ka uzaugot viņš biežāk ir pārvietojies ar privātajām lidmašīnām nekā automašīnām, un, treškārt, to, ka viņš ir iekārotākais vecpuisis Singapūrā….

 

     Keitas Kvinnas bestsellers “Ļaunuma puķes” savukārt stāsta par Amerikas koledžas studenti Šarlī Senklēru, kura vēlas uzturēšanos Eiropā izmantot, lai atrastu māsīcu Rozu, kas ir pazudusi bez vēsts. Londoniete Evlina Gārdinere Pirmā pasaules kara laikā piepildīja savu karstāko vēlēšanos un palīdzēja savai valstij – bija angļu spiedze okupētās Francijas teritorijā – un tagad mokās sirdsapziņas pārmetumos par mūža garumā pieļautajām kļūdām.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. septembrī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – katru trešdienu.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti