Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     3. decembris ir nozīmīgs datums cilvēktiesību kalendārā visā pasaulē. Šo dienu 1982. gadā Apvienoto Nāciju Organizācija ir pasludinājusi par Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti. Kopš 1994. gada to atzīmē arī Latvijā.

 

     Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir jānodrošina iespēja izvēlēties dzīvot tajā pašā sociālajā vidē, kurā dzīvo pārējie sabiedrības locekļi, strādāt atvērtā darba tirgū un piedalīties visās sabiedrības aktivitātēs līdzvērtīgi pārējiem sabiedrības locekļiem.

 

     Diemžēl realitāte lielam skaitam cilvēku ar invaliditāti neatbilst starptautiskajos un Eiropas dokumentos deklarētajām cilvēktiesību normām un Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajām tiesībām, kas ietver arī atbalstu un sabiedrībā integrētu sociālo aprūpi. Šī diena atgādina, ka cilvēki ar īpašām vajadzībām ir tādi paši kā pārējie un  aktīvi vēlas līdzdarboties un justies noderīgi sabiedrībai.

 

     Bieži vien cilvēki, kuriem tikko piešķirta invaliditāte, nezina, kurp iet, ko darīt, kā dzīvot. Bet dzīve jau neapstājas, ar laiku kļūst skaidrs, ka viss vēl nav galā. Proti, konkrētam dzīves posmam ir tikai sākums un katra konkrēta cilvēka rīcība spēj gandrīz visas lietas dzīvē sakārtot pa plauktiņiem! Vēl vairāk, pateicoties biedrībām un rehabilitācijas dienas centriem, cilvēki ar īpašām vajadzībām ir spējīgi atgūt sev dzīves interesi un sabiedrību, kļūt mobili un iesaistīties jaunos vai sev neraksturīgos nodarbību projektos.

 

     2004. gadā invalīdu un viņu draugu apvienība „Apeirons” sadarbībā ar Ekonomikas ministriju,  iesaistot Latvijas pašvaldības, uzsāka jaunu iniciatīvu – konkursu par humānāko ēku Latvijā „Zelta kruķis”. Par labāko vides pieejamības risinājumu sabiedriskiem objektiem divas balvas saņēma arī Rēzeknes iestādes – 6. vidusskola un pilsētas dome, 2008. gadā balvu ieguva veikals „K-rauta” Rēzeknē.

 

Iespējas īpašajiem cilvēkiem Rēzeknē

 

     Mūsu pilsētā ir daudz aktīvu nevalstisko un pašvaldības organizāciju, kuras apvieno  talantīgus, varošus un gribošus cilvēkus ar veselības problēmām:

* Rēzeknes Nedzirdīgo reģionālā biedrība;

* Latvijas Neredzīgo biedrības Rēzeknes teritoriālā organizācija;

* Rēzeknes Invalīdu  biedrība;

* Pensionāru sociālo pakalpojumu centrs;

* Latvijas Sarkanā Krusta Rēzeknes komiteja;

* apvienība „Impulss”;

* biedrība „Eņģeļi ar mums”;

* Rēzeknes Logopēdiskā internātpamatskola;

* Rēzeknes Logopēdu biedrība;

* Rēzeknes pilsētas dienas centrs „Īpašais bērns”;

* Rēzeknes Diabēta biedrība u. c.

 

     Ja notiek nelaime un cilvēks kļūst invalīds, nereti viņš noslēdzas sevī, sēž mājās un gadiem ilgi, ja ne visu mūžu, neiziet laukā. Ir jāpieliek daudz pūļu, lai tādu cilvēku „iekustinātu” un izvilinātu no četrām sienām. Rēzeknes invalīdu un viņu draugu apvienības „Impulss” biedri lielākoties ir cilvēki, kuri dažādu nelaimes gadījumu dēļ guvuši kustības traucējums, ir arī cilvēki ar iedzimtām kaitēm. Viņi neieslēdzas sevī, nenodzeras, nesēž ar pastieptu roku – viņi rīkojas. Ceļo, piedalās sporta dienās un svētkos, organizē aktīvo atpūtu, apmeklē koncertus un pasākumus. Cilvēkiem, kuri spiesti pārvietoties ratiņos, ierobežota ir vienīgi un tikai iespēja pārvietoties. Viss pārējais ir viņu pašu rokās, un nekas cilvēcisks nav svešs.

 

     Literatūras pasauli var baudīt Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Rēzeknes filiālē, kur ir atrodams liels klāsts „runājošo grāmatu”. Bibliotēka ir tāda vieta, kur satiekas, komunicē, radoši izpaužas, gūst informāciju, sacer dzeju un dziesmas.

 

     Informācijas tehnoloģiju laikmetā cilvēki, kam „klibo” redze, apgūst speciālās datorprogrammas, iepazīst pasauli caur datoru (jāpiebilst, ka speciālā datortehnika vājredzīgajiem ir arī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā). Šī aktivitāte ļauj neredzīgajiem un vājredzīgajiem komunicēt ar domubiedriem, drukāt rakstus, lasīt tekstus, pašiem apmaksāt komunālo pakalpojumu rēķinus, lietot datoru atpūtai un izklaidei. Apgūstot specifiskās prasmes un iemaņas, cilvēki ar īpašām vajadzībām kļūst daudz pārliecinātāki par savām spējam, līdz ar to arī drosmīgāki.

 

     Mūsu pilsētas iestādes un organizācijas daudz strādā, lai uzlabotu savu infrastruktūru, jo jēdzienam „cilvēks ar īpašam vajadzībām” ir ļoti plašs skaidrojums – tie ir gan cilvēki ar redzes un kustību traucējumiem, gan gados vecāki cilvēki, gan ģimenes ar maziem bērniem un bērnu ratiem. 

 

Lūk, daži 2014. gada veikumi un notikumi Rēzeknē.

* 18. jūlijā svinīgi tika atklāta Rēzeknes 1. pasta nodaļa, kas ir izremontēta un atbilst moderna pasta darba principiem. Ēkai ir nodrošināts ērts piebraucamais celiņš bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

 

* 4. jūlijā atvērta jaunā Rēzeknes Augstskolas Inženieru fakultātes ēka. Jaunā ēka ir topošās studentu pilsētiņas daļa, aptuveni 2 miljoni latu iztērēts modernākā aprīkojuma iegādei. Ēkas funkcionalitāte ir pilnīgi pārdomāta arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

 

* 1.jūlijā Rēzeknes pilsētas domes pārvaldes „Sociālais dienests” sadarbībā ar sporta pārvaldi tās stadionā organizēja 7. sporta spēles cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kurās piedalījās 200 dalībnieki.

 

* 19. jūnijā Austrumlatgales Profesionālās vidusskolas (tagad Rēzeknes tehnikums) Rēzeknes jaunbūves pamatā tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Būtiski, ka ēku komplekss būs pieejams arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

 

* 11. jūnijā rehabilitācijas centrā „Rāzna” sadarbībā ar centra „Baltezers” speciālistiem prezentēja un sāka izmantot skrejceliņu, kurš aprīkots ar Robotwalk mehānismu. Sistēma ir domāta tiem, kas grib atgūt savu dažādos apstākļos zaudēto prasmi staigāt, bet baidās no sāpēm un lielas slodzes.

 

* 16. maijā notika atjaunotā Kultūras un izglītības centra (Nacionālo biedrību kultūras nams un teātra studija „Joriks”) pieņemšana ekspluatācijā. Ieejas kāpņu remonta ietvaros ir uztaisīta iebrauktuve cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem.

 

* Aprīļa pirmajā svētdienā Rēzeknes ielās skrēja vairāk nekā 2 tūkstoši cilvēku – tajā skaitā arī ratiņkrēslos. Tas bija Rēzeknes pusmaratons kā daļa no valsts mēroga sportiskā pasākuma „Skrien Latvija”.

 

     Sagaidot Starptautisko invalīdu dienu, no 1. līdz 14. decembrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītava piedāvā apmeklēt izstādi „Īpašais cilvēks, sabiedrība un mēs”. Savā ikdienā nebūsim vienaldzīgi, atbalstīsim un dāvāsim šiem cilvēkiem savas sirds siltumu!

 

Noderīgas saites

impulssrezekne.lv
www.apeirons.lv
www.rezekne.lv/sociala-aprupe
www.sustento.lv
www.varcentrs.lv
www.videspieejamiba.lv