Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2018. gada 21. oktobrī savu 85. dzimšanas dienu svinēs Latgales Kultūras centra (LKC) izdevniecības vadītājs, Rēzeknes Goda pilsonis, Latvijas lepnuma balvas ieguvējs Jānis Elksnis. Visu savu mūžu J. Elksnis ir veltījis latgaliešu valodas un literatūras popularizēšanai.

 

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas (RCB) lasītavā no 16. līdz 30. oktobrim  var iepazīties ar mūsu izcilā novadnieka jubilejai veltītu tematisko izstādi.

 

     J. Elksnis dzimis 1933. gadā Rēzeknes apriņķa Dricānu pagasta Asinovā. Vecāki Jāzeps un Monika Elkšņi bija zemnieki, tāpēc darba sūrums bija jāizbauda arī J. Elksnim, jau no 5 gadu vecuma ejot ganos. Skolas gaitas Jānis uzsāka Dricānu pamatskolā un tur mācījās 7 gadus.

 

     Interese par grāmatām radīja apņemšanos kļūt par grāmatizdevēju. Vēlāk jauneklis 4 gadus mācījās Rīgas Poligrāfijas mākslas arodskolā, kur līdzās poligrāfijai apguva zīmēšanu, gleznošanu, grafiku un kompozīciju.

 

     “Kopš poligrāfijas skolas laikiem man patīk rediģēšana, viss grāmatas tapšanas process. Valdzina laba valoda, skaists izdevuma estētiskais veidols,” saka J. Elksnis. Skolu viņš beidza kā teicamnieks, aizstāvot diplomdarbu “Grāmatas tehniskā un mākslinieciskā rediģēšana”.

 

     Par pirmo darbavietu kļuva PSRS Zinātņu akadēmijas 2. tipogrāfija Maskavā. Tipogrāfijā J. Elksnis strādāja par metieri, sagatavoja nopietnas zinātniskas grāmatas krievu, angļu, vācu, franču, arābu un ķīniešu valodā. Darbu pārtrauca iesaukšana armijā.

 

     Pēc karadienesta viņš atgriezās Rēzeknē. Tipogrāfijā uzreiz darba nebija, tāpēc strādāja kokapstrādes cehā, pēc tam Rēzeknes 14. arodvidusskolā par pasniedzēju, direktora vietnieku mācību un ražošanas darbā. Mācīja estētiku, latviešu valodu un literatūru. Neklātienē pabeidza Daugavpils Pedagoģiskā institūta Filoloģijas fakultāti.

 

J. Elksnis “Tāvu zemes kalendara” un “Olūta” prezentācijā RCB 2014. gadā

 

     20. gadsimta 80. gados J. Elksnis sāka darboties Rēzeknes tipogrāfijā, tulkojot un rediģējot dažādu nozaru tekstus. Atmodas gaisotnē Rēzeknē 1990. gadā nodibināja sabiedrisko organizāciju “Latgales Kultūras centrs”, tika izveidota arī LKC izdevniecība, kuru vadīt uzņēmās tieši J. Elksnis. Var teikt, ka līdz pat šodienai izdevniecība ir kļuvusi par J. Elkšņa mājām. Izdevniecība joprojām turpina iesākto – meklē gan jaunus, gan vecus autorus, kas raksta latgaliski, un izdod viņu darbus.

 

     J. Elkšņa darbs ir novērtēts ar Triju Zvaigžņu ordeni (1994) un Latvijas Valsts aizsardzības fonda Goda zīmi (2003), viņš ir Rēzeknes Goda pilsonis (2004), balvas “Latvijas lepnums 2013”, kā arī grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele 2017” godināšanas balvas par mūža ieguldījumu grāmatniecībā ieguvējs.

 

     Bibliotēka pateicas Elkšņa kungam par LKC izdotajām grāmatām, par neskaitāmajiem to dāvinājumiem bibliotēkām, šīs grāmatas ir pieejamas arī RCB krājumā un gaida ikvienu, kuram dārgas Latgales literatūras un kultūras vērtības. Sirsnīgi sveicam izdevniecības vadītāju jubilejā, vēlam labu veselību, tikpat nerimstošu degsmi turpmākajā darbā un visu ieceru veiksmīgu realizāciju!

 

     Atgādinām, ka šī gada 19. oktobrī RCB tiks svinēti LKC izdevniecībā tikko izdotā 2019. gada “Tāvu zemes kalendara” atvēršanas svētki. Kalendārs tāpat kā izdevējs šoreiz svin apaļu jubileju. Gaidīsim ciemos lasītājus un ikvienu interesentu!