Foto: LR Ārlietu ministrija

     Eiropas Savienības mājā Rīgā 2018. gada 13. aprīlī norisinājās ikgadējā Eiropas informācijas diena. Pasākumu organizēja Eiropas Kustība Latvijā sadarbībā ar Ārlietu ministriju, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

 

     Pasākuma dalībnieku vidū bija ES informācijas sniedzēji no visas Latvijas, tostarp arī Eiropas Savienības informācijas punkta (ESIP) koordinatore Anita Gaidule no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas.

 

     Informācijas dienu atklāja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica,  Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka un Eiropas Parlamenta informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele. Neformālā diskusijā ar klātesošajiem tika  pārrunāti aktuālākie ES notikumi  pēdējā gada laikā, veiksmīgākie pasākumi saistībā ar ES, uzklausīta pieredze un ieteikumi komunikācijā ar sabiedrību par ES jautājumiem.

 

     Paneļdiskusijā par ES darbību finanšu un ekonomikas jomā, par iespējamām un vēlamām izmaiņām ES finanšu un ekonomikas jomā Zanda Kalniņa-Lukaševica diskutēja kopā ar EP deputātu Krišjāni Kariņu un Finanšu ministrijas Finanšu tirgus politikas departamenta direktori Aiju Zitceri. Klātesošie guva informāciju par Latvijas viedokli attiecībā uz ES daudzgadu budžetu 2021. – 2027.gadam. Šo paneļdiskusiju vadīja „Dienas Biznesa” žurnālists D. Meļķis.

 

     Informācijas dienā tika runāts arī par tendencēm, riskiem un iespējām, gatavojoties  2019. gada maijā gaidāmajām  Eiropas Parlamenta vēlēšanām, jauno ES personas datu aizsardzības regulu, kura stāsies spēkā 25. maijā un ir aktuāla visiem, kuri strādā ar personas datiem. Klātesošajiem bija iespēja iepazīties ar jaunajiem izziņas materiāliem par ES darbā ar skolēniem un jauniešiem.

 

     Dienas otrajā pusē pasākuma dalībnieki tika sadalīti darba grupās,  kur atbilstoši iepriekš izteiktajām vēlmēm varēja vairāk uzzināt par to, kā veidot saikni ar jauniešiem, kas dzīvo ārpus Latvijas vai pēc dzīves ārzemēs atgriezušies dzimtenē, par interesantām idejām un iespējām, sagaidot Latvijas simtgadi, kā arī gūt priekšstatu par tiešraižu un video klipu veidošanu publiskiem pasākumiem. 

 

     Informācijas dienā bija iespēja ne tikai iepazīties ar šā brīža aktualitātēm ES, bet arī tikties ar citiem Eiropas informācijas sniedzējiem, pārrunāt aktuālākos ES komunikācijas jautājumus un vienoties par kopīgiem plāniem un sadarbību.