Veidojam reģionālo kultūras vērtību sarakstu 

     Latgales radio raida pamatā vienā no četriem Latvijas reģioniem – Latgalē, kas ir īpašs ar savu latgaliešu valodu un kultūrvidi, kā arī aptver daļu Vidzemes. Cilvēki klausās Latgales radio mājās, darbavietās, braucot automašīnās, publiskās vietās, veikalos, kafejnīcās u. c. Ar interneta palīdzību radio pieejams pat tik tālās vietās kā Sibīrija, to, piemēram, ir apliecinājuši Sibīrijas latvieši, viesojoties Rēzeknē 2012. gada vasarā. Latgales radio programmu var klausīties mājaslapā www.radiolg.lv, tās klausītāju loks ir apmēram 100 000 iedzīvotāju.

 

Latgales radio viesojas vēstniecības pārstāvji no ASV, 2014. gada 6. jūnijs

 

     No 2009. gada 13. augusta Latgales radio ir Romas katoļu Baznīcas Rēzeknes-Aglonas diecēzes īpašums, radio studijā strādā divi darbinieki.

 

     Radio programma skan cauru diennakti: naktī tiek atskaņota dažādu žanru mūzika, agrās rīta stundas ievada rīta lūgšana, pilsētu un novadu ziņas, katru dienu izskan Vatikāna ziņas, Rožukroņa lūgšana, Dieva žēlsirdības kronītis, Svēto Rakstu un citi garīgi lasījumi.

 

     Svētdienās un svētku dienās notiek Svētās Mises translācija no Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāles vai Aglonas bazilikas. 2014. gada 11. augustā notika pirmā tiešraide no Aglonas bazilikas, tika raidīta visa svētku norise. Klausītāji ir ļoti pateicīgi par iespēju tiešraidē dzirdēt visu notiekošo. It sevišķi svarīgi tas ir slimniekiem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, pansionātu iemītniekiem, tiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nespēj nokļūt līdz savai draudzes baznīcai.

 

     Radio kolektīvs ir uzkrājis zināmu pieredzi kristīgo raidījumu veidošanā. Krājumā ir garīgās dziesmas, psalmu dziedājumi, priesteru sprediķi, Svēto Rakstu lasījumi, Gavēņa laika pārdomas, Rožukroņa lūgšana, Dieva žēlsirdības kronītis, rīta lūgšanas. Gavēņa laikā skan Rūgtās asaras, kā arī krustaceļš. Programmas veidošanā ir iesaistīti V. E. bīskaps Jānis Bulis, diecēzes priesteri, klostermāsas, draudžu kori, Rēzeknes Katoļu vidusskolas saime u. c.

 

     2012. gada jūlijā ir uzsāktas retranslācijas no Vatikāna. Ir noslēgts līgums un saņemta atļauja, līdz ar to Latgales radio katru dienu izskan Vatikāna ziņas un Baznīcas informācija no visas pasaules. Cilvēki ir priecīgi, ka tādējādi var uzturēt saikni ar pāvestu, dzirdēt viņa uzrunas un uzzināt par jaunākajiem notikumiem Baznīcā pasaulē.

 

     Ēterā skan dažādi paziņojumi, pateicība ziedotājiem un radio atbalstītājiem, arī apmaksātas reklāmas un Eiropas Savienības ziņas. Sirdspriekam un atpūtai darbdienās skan klausītāju iecienīts raidījums „Soldonuo stuņde” un vakara pasaciņa.

 

     2012. gada decembrī radio studija tika pārcelta uz jaunām, Baznīcai piederošām mūsdienīgām, gaišām, plašām telpām ar atsevišķu ētera un ierakstu studiju Latgales ielā 90, Rēzeknē, pirms tam telpas tika nomātas no Latvijas Pasta. Jaunajās telpās ir arī zāle, kurā var rīkot konferences 100 cilvēku lielai auditorijai ar iespējām translēt tās tiešajā ēterā. Ar radio tehnisko nodrošinājumu var veikt kvalitatīvus, profesionālus skaņu ierakstus. Aprīkojuma ziņā Latgales radio var konkurēt ar lielajām studijām Latvijā.

 

Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un satiksmes ministrs Anrijs Matīss pirms intervijas Latgales radio

 

     Latgales radio ir viesojušies, snieguši intervijas vairāki augsti viesi: Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks, bijusī Latvijas Republikas tieslietu ministre Baiba Broka, Saeimas deputāti, vēstnieki, kultūras un izglītības darbinieki u. c. Bieži viesi radio ir garīgās personas: pāvesta sūtnis Baltijas valstīs, bīskapi, priesteri un konsekrētās personas.

 

     Latgales radio paver ceļu uz panākumiem arī jaunajiem Latgales mūziķiem, stiprina latgaliešu valodas popularitāti un veicina kopējās nacionālās identitātes izjūtu reģionā, uzsverot latgalisko dzīvesprieku un kultūrvēsturisko mantojumu. Latgales radio turpina saglabāt un sabiedrībā popularizēt kristīgās vērtības.

 

     Latgales radio saņem finansējumu kā ziedojumu no Rēzeknes-Aglonas diecēzes un draudžu ticīgajiem. Laba sadarbība ir izveidojusies ar Rēzeknes un Daugavpils pilsētas, Balvu, Preiļu, Līvānu, Ludzas, Viļānu, Kārsavas, Daugavpils novada pašvaldībām. Daugavpils Universitāte un Rēzeknes Augstskola aktīvi sniedz informāciju par studiju programmām, sasniegumiem, darbu projektos un citu aktuālu informāciju. Rēzeknes Augstskola radio savulaik veidoja raidījumu ciklu par Latgales lingvoteritoriālo vārdnīcu, SIA „Lietišķā Latgale” stāstīja par uzņēmējdarbību, politisko un kultūras dzīvi reģionā.

 

Latgales radio 2014. gada karjeras dienās viesojas Rēzeknes Katoļu vidusskolas skolēni

 

Rēzeknes-Aglonas diecēzes Latgales radio kontaktinformācija

Kontakttālruņi: +37164607570, +37126342888

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

 

Radio var klausīties internetvietnē

www.radiolg.lv

 

Programmas Latgales radio juridiskā adrese un bankas konts,

kur var ieskaitīt ziedojumus Latgales radio atbalstam:

SIA „MG Latgolas Bolss”
Reģ. Nr. 41503036674
Latgales iela 82, Rēzekne, LV-4601
SEB Banka
Konts: LV67UNLA0050014457010

 

Informāciju sagatavoja
Marija Mickāne
 

P.S. Sākot ar 2015. gada 10. februāri, Latgales radio katru dienu plkst. 12.00 translēs Svēto Misi no Aglonas bazilikas vai Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāles.