Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv       

     2014. gada 16. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 55 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     E. Birznieces darbā „Kas ir disleksija Latvijā un citur pasaulē? Kā palīdzēt skolēniem?” salīdzināta lasīšanas traucējumu interpretācija Latvijā un citās pasaules valstīs, dotas disleksijas pazīmes un aprakstīti labas lasītapmācības būtiskākie komponenti. Buklets atspoguļo biedrības „Pro Futuro” un Latvijas Disleksijas biedrības disleksijas skarto cilvēku interešu aizstāvības astoņu darba gadu atziņas. Izdevumā aprakstīti arī vairāki satricinoši gadījumi, kā pašreizējā izglītības sistēma, īpaši speciālās skolas, sagrauj bērnu un viņu vecāku dzīves. Šī darba mērķis ir kliedēt daudzos Latvijas izglītības sistēmā un sabiedrībā pastāvošos stereotipus par disleksiju un palīdzēt cilvēkiem ar disleksiju un viņu vecākiem meklēt efektīvos ceļus, lai lasīšanas un teksta uztveršanas traucējumi nekļūtu par nepārvaramu šķērsli ceļā uz izglītošanos un izvēlēto nākotnes profesiju, lai kāda tā arī būtu.

 

     Bijušā izlūkošanas virsnieka V. Suvorova jaunākā grāmata „Pret visiem” ievada Hruščova laiku triloģiju „Dižās desmitgades hronika”. Grāmatas autors izpelnījies popularitāti ne vien savā dzimtenē, kur viņam aizmuguriski piespriests nāvessods, bet arī daudzās citās pasaules valstīs. Grāmata „Pret visiem” atklāj krīzi Padomju Savienībā un cīņu par varu valstī pēckara pirmajā desmitgadē. Triloģijas otrā grāmata izdota jau 2013. gadā, tās nosaukums – „Kuzjas māte”.

 

     Šoreiz piedāvājam arī grāmatas „Latvijas viduslaiku pilis” 8. sējumu, kurā apkopoti raksti par senajām pilīm visā mūsu valsts teritorijā, kurā viduslaikos atradās gan Zobenbrāļu, gan Vācu, ordeņa Livonijas atzara zemes, kā arī Rīgas arhibīskapija un Kurzemes bīskapija. Krājumā atrodami arheologu, vēsturnieku un arhitektu nesen veikto pētījumu rezultāti un arī uz agrāk savāktu materiālu bāzes veikti jauni atklājumi. Grāmatā atradīsiet informāciju arī par mums netālo Ludzas ordeņpili un tās drupām, kā arī par Dinaburgas pili un pilsapmetni.

 

     Daiļliteratūras klāstā I. Karstās grāmata „Mīlestība caur Jelgavas liesmām”, kurā autore raksta par Jelgavu, kas Otrā pasaules kara laikā bija vissmagāk cietusī pilsēta Latvijā. Gan krievu, gan vācu armijas ieņemtās teritorijas tur mainījās ne vien pa dienām, bet stundām. Romānā attēlota dzimta vienas paaudzes mūža garumā. Lai gan grāmatā aprakstītais attēlo skarbos kara un pēckara periodus, visam romānam cauri vijas stāsts par draudzību, cilvēciskām attiecībām un, protams, mīlestību.

 

     N. Gekiša lirisko krājumu „Dzeja par ziediem” daļēji iedvesmojušas Annas Sakses „Pasakas par ziediem”. Autors vienkāršā valodā melanholiski romantiska ideālisma stilā apraksta gan smalkas, gan necilas lauku puķes, caur tām paužot arī idejas un mudinot lasītāju aizdomāties, kādam ziedam varētu līdzināties viņš pats.

 

     Aģentūras „Agence France-Presse” Latvijas korespondenta M. Koljera romāns „Ceturtais lielākais Latvijā” ir skats no malas uz mums pašiem, kur šķietamā līdzība ar sabiedrībā zināmām personībām, kā jau mākslā ierasts, ir tikai nejauša sakritība. Šī asprātīgi un brīžiem pat skarbi satīriskā grāmata par Latvijas un pasaules politikas un sadzīves parādībām var kļūt arī skandaloza.

 

     Lietuviešu rakstnieks V. Sirijos Gira romānā „Sarkankoka paradīze” lasītāju savukārt izvadā pa 20. gadsimta 30. gadu Kauņas ieliņām, ievedot gan apskurbušos koka un greznos mūra namos, gan sarkankoka mēbelētos dzīvokļos un nelielās istabiņās, un paver aizkaru uz cilvēku savstarpējo intrigu pasauli. Tas ir stāsts par jauniešiem, kas meklē savu vietu dzīvē, par mīlestību, par vilšanos un cerībām, par nodevību. Galvenais varonis Karolis jau bērnībā sliecas uz bagātu dzīvi, piedzīvo skaistu un romantisku laiku, sastop liktenīgās mūža sievietes un tiek ierauts pretrunīgos pirmskara notikumos.

 

     Poļu dzejnieka, esejista un atdzejotāja, Nobela prēmijas laureāta Č. Miloša autobiogrāfiskais darbs „Dzimtā Eiropa” aizved lasītāju uz autora bērnības vietām Lietuvā un Krievijā, ģimnāzista un studenta gadu Viļņu un Parīzi, hitleriešu okupēto Varšavu un diplomātiskā dienesta zemi Ameriku, sniedzot aizraujošu ieskatu laikmeta kultūrā, sarežģītajā vēsturē un sociāli politiskajās norisēs un idejās. Lasītājs var ceļot arī pretrunu plosītas personības iekšējā pasaulē un identitātes meklējumos.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 2. jūnijā.

 

Līdzīgi raksti