Virtuālajā izstādē esam apkopojuši grāmatas, kuras noderēs sarunai par emocijām ar mazākiem un lielākiem bērniem. 

 

Grāmatas, kurās tiek apskatītas vairākas emocijas

Elinora Grīnvuda

„Visas manas emocijas. Iemācies mīlēt savas izjūtas”

Grāmatā bērniem saprotamā valodā apskatītas četras pamatemocijas – dusmas, bailes, skumjas un prieks. Grāmata būs noderīga vecākiem un interesanta bērniem vecumā no 4 līdz 8 gadiem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Šarūne Baltrušaitiene

„Kā zaķis iepazina jūtas”

Nedaudz izlutinātu zaķēnu no dzimtajām mājām nolaupa vārna un aiznes uz pavisam citu meža malu. Ar savu drosmi un gudrību zaķim izdodas no viņas izglābties, taču zaķēnu gaida garš ceļojums mājup. Ceļā zaķēns piedzīvo daudz notikumu un satiek vairākus jaunus varoņus. Ar katru no tiem zaķēns ikreiz piedzīvo jaunas, viņam vēl nezināmas jūtas –  skumjas, skaudību, bailes, dusmas, prieku. Grāmata domāta 3 līdz 7 gadus veciem bērniem, bet noderīgus padomus un zināšanas par jūtām iegūs ne tikai bērni, bet arī vecāki, kas lasīs kopā ar viņiem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Andris Jansons

„Tūju pasaka”

Puisēnam Ogem ir neparasts vārds, un, dodoties uz savu vecvecāku mājām, viņš sastop arī citus bērnus un kādu sievieti ar dīvainiem vārdiem. Nokļūstot vecvecāku mājās „Tūjās”, viņš beidzot kopā ar vecvecākiem atšifrē dīvainos vārdus un kļūst skaidrs – Ogem šī bijusi ļoti veiksmīga diena, jo īpašās satikšanās ceļā palīdzējušas sastapt viņam arī pašam sevi. Grāmatu ir sarakstījis ārsts psihoterapeits, un tā būs piemērota sākumskolas un pamatskolas vecuma bērniem lasīšanai kopā ar vecākiem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Guntars Pauli

„Piecas dabas valstis. The 5 Kingdoms of Nature. The 5 Kingdoms of Nature”

Pārbaudīt pieejamību

 

Guntars Pauli

„Siržu karalis. The King of Hearts”

Pārbaudīt pieejamību

 

Guntars Pauli

„Varenākais koks. The Strongest Tree”

Pārbaudīt pieejamību 

 

Guntars Pauli

„Zebras gaisa kondicionētājs. The Zebra Aircon”

Pārbaudīt pieejamību 

 

Guntars Pauli

„Tuksneša ragana. The Desert Witch”

Pārbaudīt pieejamību 

Šīs Guntara Pauli grāmatas ir zinātniskās pasakas 5 līdz 8 gadus veciem bērniem. Autors tās rakstījis, lai pats saviem bērniem izskaidrotu dabu un cilvēku kā dabas būtni. Grāmatas noderēs pedagogiem, strādājot ar kompetenču pieeju, stāstot bērniem gan par dabas procesiem, gan par cilvēku kā dabas sastāvdaļu. Mācību process, kas sākas ar šīm pasakām, veicina izpratni par kompleksām dabas sistēmām, emocionālās inteliģences attīstību, māksliniecisko pašizpausmi, interesi par akadēmiskām zināšanām. Latvijā šīs grāmatas izdotas bilingvāli – latviešu un angļu valodā.

 

Laura Vinogradova

„Mežpasakas. Par Meža Susuri, skudrām, Vilceni un Pūces Bērnu”

Grāmatas darbība norisinās mežā, un galvenie varoņi ir dzīvnieki. Aktuālās tēmas – prieks, noslēpumi, draudzība.

Pārbaudīt pieejamību

 

Laura Vinogradova

„Mežpasakas. Par Zalktēnu un stirnu meitenēm”

Grāmatas darbība norisinās mežā, un galvenie varoņi ir dzīvnieki. Aktuālās tēmas – pieņemšana un mīlestība.

Pārbaudīt pieejamību

 

Tīa Selli

„Mia ir priecīga”

Mia ir maza, darbīga meitenīte, kura reizēm niķojas, garlaikojas, cīnās ar skumju mošķi un priecājas. Grāmata piemērota lasīšanai kopā ar vecākiem pirmsskolas vecumposmā.

Pārbaudīt pieejamību

 

„Mazie mājas briesmonīši”

Grāmatā asprātīgā veidā pastāstīts par tiem mošķiem, kas pēkšņi var ieviesties katrā mājā un sarežģīt ikdienu – nepacietība, savtīgums, niknums, bailes, pārgurums, nodevība, pļāpība, krāpšanās, nenovīdība, greizsirdība… Izdevumā ir doti arī padomi, kā ar šiem un citiem briesmoņiem tikt galā.

Pārbaudīt pieejamību

 

„Prāta spēles”

Pēc multfilmas „Inside Out” veidota grāmata, kurā iepazīstamies ar meiteni Railiju un viņas dzīvi. Railijas dzīvē notiek krasas pārmaiņas – dzīvesvietas un skolas maiņa, un viņas galvā aktivizējas emocijas un sēžas pie „vadības pults”. Emocijas vada meitenes dzīvi. Grāmata un multfilma var palīdzēt saskatīt saiti starp emocijām un dzīvi, kā arī būs labs ievads sarunai ar bērnu par emocijām, to atpazīšanu un ietekmi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Grāmatas par bailēm

Mollija Viganda

„Drosme tikt galā ar bailēm”

Grāmata sniedz īsus, kodolīgus padomus, kā tikt galā ar bailēm un raizēm, tā iznākusi sērijā „Elfu labie darbi”.

Pārbaudīt pieejamību

 

Juris Petraškevičs

„Ērika un bailes”

Ērikai visapkārt dzīvo dažādas bailes, tās labprāt ar Ēriku spēlē paslēpes un dažādas baidīšanās spēles, bet tad ierodas Negaiss un lielās Bailes. Kā rīkosies Ērika?

Pārbaudīt pieejamību

 

Kitija Krauzere

„Skrību skrābu tvīt plunkš!”

Stāsts par vardulēnu, kuram ir bailes vienam gulēt savā gultiņā, tāpēc viņš vairākas reizes naktī nāk pie vecākiem, līdz tētis palīdz tikt galā ar nakts bailēm.

Pārbaudīt pieejamību

 

Karls Noraks

„Ai briesmoni, neapēd mani!”

Stāsts par to, kā, neapjūkot un esot atjautīgam, ir iespējams tikt galā ar jebkurām bailēm pat dzīvību apdraudošā situācijā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Helena Haraštova

„Es no tumsas nebaidos”

Grāmata palīdzēs pārvarēt bailes no tumsas mazākiem bērniem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Lina Žutaute

„Kika Mika un lielā Tumsa”

Kikai Mikai ir bail no tumsas, un viņa nolemj tumsu noķert un aiznest tālu prom. Grāmata, kas palīdzēs bērniem iepazīt tumsu un no tās nebaidīties.

Pārbaudīt pieejamību

 

Anna Vāgenhofa

„Miedziņš nāk! Kā Martiņa sadraudzējās ar tumsu”

Naktī bērnistaba var pārvērsties par biedējošu vietu. Pat tad, ja šīs istabas iemītnieks ir tikpat drosmīgs kā mazā Martiņa. Vai tiešām aiz loga paslēpies pūķis? Labi gan, ka Martiņa zina, ko darīt, ja viņai pēkšņi paliek bail! Noderīgs palīglīdzeklis pirmsskolas izglītības iestādēm un vecākiem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Grāmatas par skumjām

Laima Bikše

„Grāmata par zilo zirdziņu”

Mazais zilais zirdziņš bija ļoti skumjš, un tad viņš nolēma iet un pameklēt kaut ko priecīgu. Grāmata palīdzēs saprast, ka arī skumjas ik pa laikam ir vajadzīgas.

Pārbaudīt pieejamību

 

Rūta Briede

„Suns, kurš atrada skumjas”

Pār pilsētu pēkšņi kā melni dūmu mākoņi plešas nomāktība, laupot krāsas un smaržas. Drosmīgais suns izlemj skumjām neļauties un uzslien kāpnes līdz debesīm, lai noskaidrotu, kas slēpjas lielajā skumju mākonī, un izkliedētu to.

Pārbaudīt pieejamību

 

Grāmatas par laimi

Elizabete Mieze 

„Lapsiks dodas meklēt laimi”

Lapsiks ir zinātkārs un labsirdīgs lapsēns, kurš kādā rītā nolemj sameklēt laimi. Grāmata lasīšanai kopā ar vecākiem pirmsskolas vecumposmā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Evelīna Dacjūte

„Laime ir lapsa”

Stāsts par brīnišķīgu zēna un lapsas draudzību, mazliet zaudējuma skumjām un atrašanas prieku, par dzīvi un laimi. Noderēs pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Grāmatas par stresa menedžmentu

Alise Džeimsa

„Neuztraukšanās grāmata”

Praktiski padomi, kā mazināt uztraukumu un nomierināt prātu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ieva Samauska

„Septiņas spārnotas atziņas mazā somiņā”

Stāsts par īpašu somzīlīti Tilu, kurš ir citādāks nekā pārējie ģimenē. Nelielos stāstiņos atklātas vairākas dzīves patiesības – mums katram ir savas stiprās un vājās puses, visa pamatā ir neatlaidība un vēlme sasniegt rezultātu, neizdošanās ir jauna iespēja, ikviens meistars reiz ir bijis bērns, katrs ir mīlestības vērts.

Pārbaudīt pieejamību

 

Lilija Matisone

„Palieciet sveiki, taureņi!”

Grāmatā aprakstīti septiņi veidi, kā pārvarēt stresu paša spēkiem. Vingrinājumi palīdz radoši izpausties, attīstīt pašapziņu un spēju rūpēties par sevi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Grāmatas par garlaicību

Džeimss Makleins

„Ko darīt, kad nav ko darīt?”

Praktisko darbu grāmata, lai neļautos garlaicībai.

Pārbaudīt pieejamību

 

Edgars Valters

„Kaķītis un Ūpītis”

Jautrs stāsts par kaķīti un ūpīti un viņu vēlmi kliedēt garlaicību. Piemērota pirmsskolas vecuma bērniem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Grāmatas par draudzību

Laima Bikše

„Esi mans draugs”

Dzīvoja vientuļa vāvere, kura reiz, rudenī verot kastaņu krelles, satika ezīti. Abi kļuva par labiem draugiem. Grāmata piemērota pirmsskolas un sākumskolas bērniem, runājot par tēmu draudzība.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ulrika Kestere

„Kā Otto pie džempera tika”

Lemurs Otto no dienvidiem dodas ciemos pie draugiem tālajos ziemeļos. Ko Otto draugi darīs, kad sapratīs, ka viņam ir pārāk auksti?

Pārbaudīt pieejamību

 

Kristīne Neimane

„Rolis un Brunis iepazīst pasauli”

Rolis un Brunis ir divi zinātkāri gliemezīši. Kad Rolis savas ziņkārības un neapdomības dēļ nokļūst nelaimē, Brunis visādi cenšas viņu mierināt un palīdzēt. Grāmata rosinās sarunu par draudzību, zinātkāri, drosmi un ticību priecīgām pārmaiņām.

Pārbaudīt pieejamību

 

Birks Jans

„Sāra un Sprogainis. Ponijs uz četrām ķepām”

Sāra ir nesen pārvākusies, bet jaunā pagalma bērni negrib ar viņu spēlēties, tāpēc neatliek nekas cits, kā sēdēt istabā un sapņot. Sāras lielākais sapnis ir tikt pie zirga, bet zirgs neietilps liftā, ko nu? Sirsnīgs stāsts par draudzību pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ģimenē ienāk vēl viens bērns

Reinis Pētersons

„Bize un neguļa”

Meitene Bize nepacietīgi gaida, kad tētis viņai iemācīs slidot, bet šos plānus izjauc brālīša piedzimšana. Bize ir pārskaitusies, ka nu viņu neviens vairs neredz, un vēlas, lai brālītis ir prom uz mēness… Grāmata bērniem palīdzēs pieņemt pārmaiņas ģimenē, ja tajā ierodas vēl kāds bērns. Multfilma „Bize un Neguļa” ir ieguvusi „Lielā Kristapa” balvu kategorijā labākā animācijas filma 2017. gadā.

Pārbaudīt pieejamību

 

Emīlija Menendesa

„Mazulis nāk! Ceļvedis lielajam brālim vai māsai”

Padomi vecākiem, kā sagatavot vecāko bērnu tam, ka drīz ģimenē ieradīsies jaunāks brālis vai māsa.

Pārbaudīt pieejamību

 

Heidi Hovarta

„Māmiņas mīlestība”

Pārbaudīt pieejamību

„Lielais brālis”

Pārbaudīt pieejamību

Grāmatas, kas palīdzēs sagatavot bērnu tam, ka ģimenē drīz ienāks vēl kāds bērns. Tāpat kā cilvēkbērni, arī Lāčuks uztraucas, vai mamma viņu turpinās mīlēt pēc jaunākā bērna piedzimšanas. Un tad Lāčuku sagaida pārsteigums – viņam uzrodas ne vien brālis, bet arī māsa! Kā ir būt vecākajam brālim? Grāmatu beigās ir ieteikumi vecākiem sarunai ar bērniem.

 

Grāmatas par bērna un vecāku mīlestību

Deivids Mellings

„Kur ņemt vienu apkampienu?”

Koša bilžu grāmata mazākiem bērniem par lācēnu Duglasu, kurš, pamodies agri no rīta, meklēja kādu, ko apkampt. Tomēr neviens tā īsti neilgojas pēc lācēna apkampiena, līdz trusītis aizved lācēnu pie labākā apkampēja pasaulē… Lasot šo grāmatu, vecāki ar bērnu var pārrunāt to, kā bērns var paust savu pieķeršanos un mīlestību citiem, un ko darīt, kad gribas, lai samīļo pašu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Treisija Kordroja

„Es gribu mammu!”

Ir pienākusi pirmā diena, kad mazais Artūrs nav kopā ar māmiņu. Viņš tik ļoti ilgojas pēc mammas, ka nekas nespēj mazo iepriecināt. Lai arī vecmāmiņa zina, kā Artūra dienu padarīt par jauku rotaļu, māmiņas parādīšanās vakarā ir dienas visgaidītākais brīdis. Grāmata palīdzēs sagatavot bērnu tam, ka veselu dienu būs jāiemācās iztikt bez mammas vai tēta, ejot uz bērnudārzu vai esot kopā ar auklīti.

Pārbaudīt pieejamību

 

Grāmatas par citādā pieņemšanu un pret vardarbību bērnu vidū

Sabīne Košeļeva

„Gurķis Elmārs, kas dikti kreņķējās”

Gurķis Elmārs ir mazs un līks, citādāks nekā pārējie gurķi, tāpēc par viņu ik pa brīdim pasmejas brālēns Renārs. Elmārs par to ir ļoti sarūgtināts. To pamana gurķene Alīna un izdomā, kā iepriecināt draugu. Vai arī Renārs spēs atzīt, ka ir rīkojies nepareizi, un atvainosies Elmāram?

Pārbaudīt pieejamību

 

Eva Madejska

„Brillītes”

Fraņai ir jānēsā brillītes, tomēr viņa to nedara, jo par viņas brillēm dārziņā smejas. Kādā rītā savas brilles ir pazaudējis tētis. Vai tēta brilles atradīsies? Un vai Fraņa sapratīs, ka, nēsājot brillītes, viņa labāk redz? Grāmata izdota sērijā „Mazās katastrofas”, kas domāta pirmsskolas bērniem, lai mācītu iejūtīgu attieksmi pret tiem, kas ir citādāki. 

Pārbaudīt pieejamību

 

Klausa Baumgarts, Tila Šveigers

„Bezausis un Divausis”

Bezausis ir zaķēns, kuram nav ausu, un tāpēc ar viņu neviens cits zaķis negrib draudzēties, bet tad Bezausis atrod olu. Viņš cer, ka olas iemītnieks būs viņam labs draugs, tomēr Bezausi gaida pārsteigums! Asprātīga bilžu grāmata pirmsskolas vecuma bērniem par citādā pieņemšanu un draudzību.

Pārbaudīt pieejamību

 

Dagmāra Geislere, Elizabete Cellere

„Kima var būt stipra”

Grāmata pirmsskolas un sākumskolas bērniem, pedagogiem un vecākiem rosina diskutēt par smagu tēmu – vardarbību un mobingu bērnudārza un sākumskolas skolēnu vidū. Ir ieteikumi, kā rīkoties, ja sastopies ar pāridarītāju.

Pārbaudīt pieejamību

 

Mišela Eljota

„Aizstāvēt sevi”

Grāmata, kas palīdzēs pusaudžiem izprast, kas ir vardarbība un kā to pārtraukt, ko darīt, ja esi upuris, un ko, ja esi varmāka. Noderēs arī skolotājiem un vecākiem, runājot ar pusaudžiem par vardarbības tēmu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ausloiga Jonsdotira, Kalle Gietlers, Rāhēle Helmsdāla

„Briesmonītis teica nē!”

Pie briesmonīša durvīm atskan klauvējiens, aiz tām stāv lielais briesmonis un grib aicināt spēlēties. Tomēr lielais briesmonis allaž ir negants un mazo apceļ. Šīs pārestības nebeigsies nekad, ja vien mazais nesaņemsies beidzot pārvarēt bailes un pateikt svarīgo NĒ, pēc kura ir iespējama līdzvērtīga draudzība.

Pārbaudīt pieejamību

 

Grāmatas par nāvi, sērošanu, zaudējuma pieņemšanu

Martīne van Nīvenhūzena Martīne

„Tik daudz, ko tev teikt”

Āpsis un Draudziņš ir labākie draugi, kas visu dara kopā. Pēkšņi Draudziņš nomirst, un Āpsis pēc viņa ļoti skumst. Grāmata, kas palīdzēs runāt ar bērnu par nāvi un sērām.

Pārbaudīt pieejamību

 

Valentīna Vzduļska

„Plutons”

Stāsts par jaunu draudzību, pie kuras jāpierod, lai sirdī atkal būtu prieks, mazliet arī par planētām un kosmosu. Palīdzēs bērniem izsērot mājdzīvnieka nāvi un pieņemt jaunu mājdzīvnieku.

Pārbaudīt pieejamību

 

Mihaels de Koks, Kristīne Ārtsena

„Kā vecmamma vislaik samazinājās”

Grāmata par to, kā pieņemt vecvecāku nomiršanu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Andžela Naneti

„Mans vectēvs bija kiršu koks”

Sirsnīga grāmata par attiecībām ģimenē, par vecvecāku mīlestību. Tomēr kādreiz vecvecāki nomirst... Šī grāmata var palīdzēt izsērot vecvecāku zaudējumu un saprast vairākas būtiskas patiesības – mūsu mīļie paliek mūsu sirdīs, kamēr vien mēs dzīvojam.

Pārbaudīt pieejamību

 

Patriks Ness

„Septiņas minūtes pēc pusnakts”

Grāmatas stāstu aizsāk rakstniece ŠIvona Dauda, tomēr nespēj pabeigt, jo pāragri nomirst no vēža. Š. Daudas stafetes kociņu pārņem P. Ness un uzraksta šo grāmatu. Konora mamma mirst no vēža, un zēns mēģina pieņemt neizbēgamo, samierināties ar mammas zaudējumu. Smeldzīga grāmata, kas var palīdzēt lielākiem bērniem saprast, ka reizēm dzīvi mēs nespējam kontrolēt, ka dzīvē mēdz notikt arī sāpīgas un nepatīkamas lietas, tomēr arī tad ir iespējams dzīvot tālāk. 

Pārbaudīt pieejamību

 

Grāmatas par pašapziņu

Ilmārs Ziemanis

„Peļķīte”

Kādā lietainā rītā uz pilsētas ietves piedzima peļķīte. Tā bija priecīga un skaista peļķīte, tomēr dienas laikā peļķīti bradāja daudzas kājas… Grāmata pašiem mazākajiem, lasot kopā ar vecākiem, pēc tam var parunāties par pašapziņu un sevi plašajā pasaulē.

Pārbaudīt pieejamību

 

Toms Kalninskis, Natālija Kugajevska

„Zaķa Garauša laimes zeme”

Reiz dzīvoja zaķis, viņš bija ļoti noskumis, jo ziema bija padevusies sevišķi gara, un viņam bija izsīkuši visi pārtikas krājumi, arī mājiņai tecēja jumts… Strazds viņu aicināja līdzi uz siltajām zemēm, bet tad zaķis saprata, ka negrib nekur doties, jo viņam mamma bija mācījusi, ka jāklausa savai sirdij, un Garausim tepat patika dzīvot. Tā zaķis ķērās pie mājiņas remonta un, čakli strādādams, motivēja arī citus meža dzīvniekus būt aktīviem un padarīt savu dzīvi labāku. Grāmata pirmsskolas un sākumskolas bērniem pašapziņas celšanai un ticības sev radīšanai.

Pārbaudīt pieejamību

 

Anita Naika

„Noticēt sev”

Grāmata par pašapziņu pusaugu meitenēm, tomēr noderīgi ieskatīties tajā būtu arī zēniem. Pusaudžu vecākiem var ieteikt kā obligāto literatūru, lai atgādinātu, kas īsti notiek pusaudžu sajūtās un emocijās.

Pārbaudīt pieejamību

 

„Tici sev!”

Grāmatā apkopota vairāku populāru cilvēku pieredze un ceļš uz panākumiem. Palīdzēs jauniešiem noticēt saviem spēkiem, saredzēt un attīstīt savus talantus un veidot adekvātu pašapziņu.

Pārbaudīt pieejamību