Ogres Centrālajā bibliotēkā

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 15. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas un tās filiāļu speciālisti devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Ogres, Ulbrokas un Salaspils bibliotēku.

 

     Brauciena mērķis – apskatīt Latvijas jaunākās un modernākās publiskās bibliotēkas, iepazīties ar kolēģu darbu, apmainīties ar pieredzi, iedvesmoties jauniem darbiem un aktivitātēm.

 

     Pirmais pieturas punkts bija jaunuzceltā Ogres Centrālā bibliotēka, kura 2022. gadā tika izvirzīta Starptautiskās bibliotēku asociācijas un institūcijas federācijas (IFLA) gada balvai “Gada publiskā bibliotēka 2022”. Šai balvai bija izvirzītas 20 bibliotēkas no 17 pasaules valstīm, un Ogres Centrālā bibliotēka iekļuva labāko četriniekā. Bibliotēka rada atvērtas un ikvienam brīvi pieejamas publiskas vietas sajūtu, kur satikties, izglītoties un atpūsties. Mūs pārsteidza dažādās lasītavas, darba telpas, plašā bērnu bibliotēkas daļa ar izdalītām zonām dažādām aktivitātēm pa vecuma grupām, konferenču zāle ar savu terasi, virtuvi un bērnu telpu, grupu darba telpas, zaļo augu sienas. Šodien, kad Eiropa virzās uz zaļā kursa mērķiem, Ogres bibliotēkas ēka kalpo kā lielisks videi draudzīgas un ilgtspējīgas būves piemērs. Liels paldies bibliotēkas direktorei Jautrītei Mežjānei, direktores vietniecei Aijai Žilvinskai, bibliotēku informācijas speciālistei Aijai Bremšmitei un pārējām bibliotēkas darbiniecēm par sirsnīgo un jauko uzņemšanu!

 

Ulbrokas bibliotēka

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Tālāk ceļš veda uz Ulbrokas bibliotēku, kur mūs sagaidīja tās vadītāja Daiga Brigmane. Kad 2020. gada 17. jūnijā ekspluatācijā tika nodots Kultūras centrs “Ulbrokas Pērle”, tur mājvietu rada arī  Ulbrokas bibliotēka. Tās centrā atrodas galvenā zāle kā vienota ģimenes dzīvojamā istaba ar balkona galeriju. Atpūtas zonas te mijas ar darba vietām, tādējādi piedāvājot plašas iespējas apmeklētāju darba un mācību procesam. Dzejnieka un atdzejotāja Pētera Brūvera vārdā nosauktajā lasītavā iepazināmies ar P. Brūvera privātkolekciju, kas ietver grāmatas un žurnālus (kopā 346 izdevumi), kā arī dzejnieka pašdarinātu grāmatu plauktu un rakstāmgaldu no viņa darbistabas, paša gleznotu eļļas gleznu. Paldies Ulbrokas bibliotēkas vadītājai Daigai Brigmanei par dalīšanos pieredzē un zināšanās par bibliotēkas darba virzieniem un vietējās kopienas un novada vērtību apzināšanu un saglabāšanu!

 

Salaspils novada bibliotēkā

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Kā trešo apmeklējām Salaspils novada bibliotēku, kura ir nozīmīgs informācijas ieguves, izglītības un novadpētniecības centrs novadā. Pēc iepazīšanās ar bibliotēkas nodaļām neformālā gaisotnē pie kafijas tases ar bibliotēkas direktori Daigu Orbidāni un direktores vietnieci Evitu Gleizdi tika pārrunāti aktuāli bibliotēku darba jautājumi par administratīvi teritoriālās reformas ietekmi uz bibliotēku darba organizāciju. Mums katram bija lieliska iespēja individuāli tuvāk iepazīt pašiem interesējošās bibliotēkas nodaļas un aprunāties ar nodaļu vadītājiem. Paldies par interesantajām idejām, atziņām un mums veltīto laiku!

 

Nacionālajā botāniskajā dārzā

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Braucienu noslēdzām ar Nacionālā botāniskā dārza apmeklējumu Salaspilī. Pēc augu dažādības šo Nacionālo botānisko dārzu ierindo Eiropas lielāko dzīvo augu kolekciju sarakstā. Izzinošā ekskursija sniedza iespēju oranžērijā izbaudīt eksotisko zemju atmosfēru ar kaktusu, sukulentu, tropu augu kolekcijām, aplūkot arī dendrāriju un rozāriju. Visi bijām vienisprātis – botāniskais dārzs ir brīnišķīga vieta, kur atpūsties no ikdienas steigas mierīgā un harmoniskā vidē!

 

     Visās apmeklētajās bibliotēkās gribas atgriezties vēl un vēl. Braucienā gūtos iespaidus un idejas centīsimies izmantot arī savā darbā. Liels paldies bibliotēku vadītājām un darbiniekiem par viesmīlīgo uzņemšanu!

 

     Brauciens notika projekta “Europe Direct Austrumlatgale” ietvaros.