Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2019. gada 2. janvārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 34 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Nozaru literatūras klāstā izstādes katalogs “Atgriešanās. Janapoles Romeru mantojums” (Annas Soltanes-Romeres akvareļgleznu un Romeru dzimtas mantojuma izstādes albums). Poļu muižnieku Romeru dzimta dzīvoja Rēzeknes novada Janapolē no 1811. līdz 1939. gadam. Vēlāk emigrēja uz Kanādu.

 

     Grāmatā “Slimnieka ārstēšana, aprūpe un rehabilitācija mājas apstākļos. Hroniskas slimības” vienkārši un saprotami runāts par hronisko slimību norisi, galvenajiem simptomiem, ārstēšanas principiem un sniegti padomi, kā rīkoties dažādās situācijās.

 

     Daiļļiteratūras klāstā mākslas vēstures zinātņu doktores K. Sabaļauskaites vēsturiskais romāns “Silva rerum IV”, kurš turpina Norvaišu ģimenes stāstu un pabeidz lielo Viļņas sāgu. Romāns vēsta par 18. gs. otro pusi – par laiku, kad notiek straujas pārmaiņas politikā, ekonomikā un kultūrā, par Baroka un Apgaismības laikmetu lūzuma punktu, kad Lietuvas dižkunigaitija pieredz politisku dekadenci un vienlaikus progresīvu ideju uzplūdus, bet tās bajāri sašķeļas divās nesamierināmās nometnēs: vieni iestājas par veco, bet otri par jaunu pasaules kārtību, kuru ir gatavi aizstāvēt ar savas dzīves izvēlēm.

 

     L. Railijas romāns “Itāļu meitene” savukārt ir spilgts un neaizmirstams stāsts par mīlestības tumšajām un gaišajām pusēm, spēcīgām un neatkarīgām sievietēm, kuras nīst un mīl vienlīdz kaislīgi. Galvenajā lomā – Rozanna Meniči no Neapoles nomales.

 

     T. Bahas (Vācijā labi zināmas autores literārais pseidonīms) romāns “Kamēliju sala” stāsta par Silviju un Holgeru, kuriem ir nevainojama un šķietami perfekta ģimenes dzīve. Ierasto ikdienas rutīnu iztraucē ziņa, ka Silvijas tante Lūcija viņai atstājusi mantojumā dārzniecību Francijā. Holgers ir pārliecināts, ka no šī neizdevīgā īpašuma jāatbrīvojas pēc iespējas ātrāk, un Silvija neiebilst. Tomēr viņa nolemj doties uz Franciju, lai apskatītu dārzniecību. Izrādās, tante viņai atstājusi mantojumā kamēliju audzētavu, kas atrodas uz brīnumskaistas salas Bretaņā. Silviju apbur gan skaistā apkārtne, gan krāšņās kamēlijas, bet pēc sastapšanās ar dārznieku Maelu situācija kļūst sarežģītāka...

 

     P. Petersas romāns “Rubīnsarkanā istaba” vēsta par aristokrāti Viktoriju, kura pretēji savas dižciltīgās un ietekmīgās ģimenes gribai dzīvo atsevišķā dzīvoklī, ar viņu kopā ir apmeties tikai mirušā tēva sulainis Hopkinss. Viņu dzīve nav pārāk pārtikusi, tāpēc Viktorija piepelnās, strādājot par fotogrāfi un pārdodot fotogrāfijas avīzēm, bet Hopkinss, slēpdamies aiz pseidonīma, gūst papildu ienākumus, publicējot laikrakstā padomu sleju mājsaimniecēm...

 

     Kad galma balles laikā publiski izskan nelāgi mājieni par senu un tumšu ģimenes noslēpumu, Viktorija sastrīdas ar seru Frensisu, kurš vēlāk tiek atrasts nogalināts. Par saistību ar notikušo slepkavību aizdomās tiek turēta arī Viktorija, tāpēc ar Hopkinsa palīdzību viņa uzsāk pati savu izmeklēšanu. Viktorijas drosmi apbrīno arī viņas apburošais pielūdzējs lords Randolfs, tomēr, kad Viktorija nokļūst briesmās, palīgā negaidīti steidzas kāds cits...

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. janvārī.

 

Līdzīgi raksti