1607

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

        2022. gada 16. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 44 jaunām grāmatām (tostarp 9 grāmatām bērniem un pieaugušajiem ukraiņu valodā). Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

     Vairāku gadu garumā Edīte Olupe ir veikusi apjomīgu tematisku pētījumu par, iespējams, pašu varenāko dabas fenomenu uz Zemeslodes – vēju. Tā ir radies gluži enciklopēdiska rakstura bagātīgi un arī poētiski ilustrēts izdevums Vēju grāmata, kurā saistošā veidā vējš aplūkots no visdažādāko jomu skatpunktiem. Grāmatā pārstāvēta gan meteoroloģija, gan folklora, gan daba, gan kuģniecības vēsture, gan sports, gan Latvijas industriālās kultūras mantojums. Grāmatā apzinātas vairāk nekā 140 vējdzirnavas visos Latvijas novados.

 

     Ilustratīvajā sugu noteicējā Kas aug dabiskās pļavās?/ Kas dzīvo dabiskās pļavās? apkopoti svarīgākie dati par augiem un dzīvniekiem kopā ar ērti pārskatāmām fotogrāfijām. Grāmatā ir ietverti gandrīz 150 dzīvnieku apraksti un fotogrāfijas. Saudzējamo dzīvnieku aprakstiem pievienota ikoniņa “īpaši aizsargājama suga”. Augu sugu aprakstus papildina ikoniņas, kas norāda, vai augs ir izmantojams ārstniecībā, ir īpaši aizsargājams vai indīgs. Grāmatai papildu vērtību piešķir alfabētiskie rādītāji – ne tikai augu un dzīvnieku sugu latvisko nosaukumu, bet arī latīnisko nosaukumu rādītājs.

 

     Entonija Viljama grāmata Medical Medium”  ir palīdzējusi cilvēkiem atveseļoties no neizskaidrojamām, maz izpētītām, nepareizi diagnosticētām vai neefektīvi ārstētām slimībām. Izdevumā ir apkopota 30 gadu laikā gūtā dziedināšanas pieredze. Autors izskaidro dažādu slimību un sāpju cēloņus un iesaka, kā rīkoties, lai atgūtu veselību. Viņa metodes palīdz izveseļoties pat tādiem cilvēkiem, kuri daudzus gadus ir izmēģinājuši visdažādākos ārstēšanas veidus un nav guvuši rezultātus.

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā Daces Judinas sērijas “Izmeklē Anna Elizabete” 16. grāmata Kas lēni nāk….

Rīta garumā Pūču Mājā atskan tālruņa zvans – kāds meklē Annu Rozi fon Bergu, taču sarunu pārtrauc... sauss, ass sprakšķis. Zvanītāju – vēsturnieku Ēriku Namsonu – atrod mirušu paša mājā, kabinetā uz grīdas, nošautu ar senlaiku lodes atdarinājumu. Pēc pāris dienām līdzīgā nāvē mirst viņa kolēģis un divi no sešiem uzņēmējiem, kuri saņēmuši draudu vēstules. Egons Dambergs un Juris Grīslis saņem vadības rīkojumu par katru cenu to novērst.

Tikmēr Mežājos notiek šausmu lietas: no ārstēšanās Austrijā atgriezusies Kaķīša civilsieva Sandra uzrīko īstu naida šovu; dzīvnieku patversmē Nadziņš notiek divi sprādzieni; bez vēsts pazūd iecirkņa inspektors Kalniņš; tiek nolaupīta baronese Anna Roze un dzimtas advokāts Leo Veismillers; pie apvāršņa parādās nāves fotogrāfs. Vai tam varētu būt sakars ar Bergu ģimenes leģendu par Melno Vīru un zviedru laika dārgumiem Mežmuižas pazemē?

Bet Anna Elizabete tiek uzaicināta novadīt masku balli “Trīspadsmitā nakts”...

 

     Andra Manfelde par grāmatu Poēma ar mammu saka: “Ja es izmakšķerētu zelta zivtiņu, tad viena no manām vēlēšanām būtu iekāpt laika mašīnā un nonākt Kalniešos, vecvecmāmiņas celtajās mājās pāris desmitu kilometru no Kuldīgas. Jo manā pasaulē vārda “paradīze” vai “svētlaime” ekvivalents ir “mana bērnība laukos” - precīzi piecu kilometru rādiusā ap Rudzīšu dižakmeni un ne kilometru tālāk, jo bērnībai pilsētā bija jau cita, daudz minorīgāka toņkārta. Tomēr rakstīju ne tikai no bērnības, bet arī no šodienas teju piecdesmitgadnieces skata punkta. Mēģināju iekāpt vecvecmāmiņas Augustes, tantes Lidijas un pastarīša Jēkopa kurpēs. Caur dzejas formu centos radīt tādu kā piegrieztni vai kodu, kuru pielāgojot, ceļu uz savu “paradīzi”, cerams, atpazīs ne tikai septiņdesmitajos dzimušie”.

 

     Angļu rakstnieces Santas Montefjore Itāļu meitene Bruklinā ir aizkustinošs romāns par zaudētu un atrastu mīlestību, par ilgām un cerību, un mājām, ko mēs katrs meklējam otrā. Pateicības dienā Evelīna savās mājās pulcē pašus tuvākos – mīļoto vīru, pieaugušos bērnus ar otrajām pusītēm, savu krustmāti un kādu senu ģimenes draugu. Viņa ir laimīga par to, ka reiz izrāvusies no kara plosītās Itālijas un sākusi jaunu dzīvi Amerikā. Tomēr, saskandinot glāzes ar viesiem, Evelīnai iesmeldzas sirds. Par spīti vairāk nekā trīsdesmit gadiem, kas pavadīti šeit, viņa joprojām ir itāliete. Un joprojām mīl kādu, kurš nepārnāca no kara…

 

     Amerikāņu rakstnieka K. V. Gortnera spriedzes pilnais romāns Tjūdoru noslēpums ir par jaunu zēnu, topošo nākamās Anglijas karalienes spiegu. 1553. gada vasarā bārenis Brendans Preskots tiek nosūtīts uz karaļa galmu, lai kalpotu par ieročnesēju varenās Dadliju ģimenes dēlam Robertam. Jau pirmajā dienā Brendans dodas bīstamā uzdevumā – nodot vēsti karaļa māsai Elizabetei. Pateicoties savai atjautībai un veiklībai, Brendans drīz vien saņem piedāvājumu kļūt par dubultaģentu un spiegot Elizabetes labā. Pretī jaunietim tiek solīts atklāt patiesību par viņa izcelsmi, kas ir tīta noslēpumā...

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

Līdzīgi raksti