Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Pateicoties Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēku attīstības centra izstrādātajam un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītajam projektam “Rakstītāji un rakstu darbi: latviešu autori un literatūra Latvijas bibliotēkās”, Rēzeknes Centrālajai bibliotēkai un tās filiālēm iegādātas jaunas, augstvērtīgas grāmatas latviešu valodā 684,09 eiro vērtībā.

 

     Ieskatīsimies izdevumu saturā!

 

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas krājums tiek papildināts ar 7 jaunām grāmatām. Kolektīvās monogrāfijas “Dziesmu svētkiem – 150. Vēsture. Versijas” struktūras pamatu veido dziesmu svētku vispārpieņemtā periodizācija. Uz šīs laika skalas liktas atziņas par dažādajiem dziesmu svētku tapšanas un rašanās avotiem, iezīmēta dziesmu svētku etniskā ass, kas tautasdziesmas veidolā satur kopā svētku repertuāra pamatus, izsekots kordiriģēšanas tendencēm, vokālās skaņveides metodoloģijas attīstībai līdz pat t. s. ziemeļu skaņas fenomenam un ieskicētas mūzikas un varas attiecības, mēģinot apzināt, kā dažādi politiskie režīmi ietekmējuši mūzikas izvēli, stilistiku, žanriskumu, u. c. tēmas. Grāmata veltīta gan Latvijas kultūras profesionāļiem, gan koru kustības dalībniekiem un vienkārši interesentiem, lai tās lappusēs apzinātu dziesmu svētku muzikālās vēstures līkločus.

 

     Māras Mellēnas un Andreja Svilāna grāmata “No saknēm uz galotnēm” ieved lasītāju vairāk nekā 20 Latvijā populāru kokaugu pasaulē. Biologa, pieredzējušā dendrologa Andreja Svilāna aizrautīgais stāstījums par katra koka fizisko tēlu mijas ar folkloristes, filozofes Māras Mellēnas mitoloģiskajiem nostāstiem un folkloras materiāliem. Lasot šo grāmatu, cilvēks ierauga savu dzīvi no saknēm līdz galotnēm. Grāmata ir izzinoša, bagāta ar neparastiem faktiem, sniedz daudzpusīgu, noderīgu informāciju. Tā spēs ieinteresēt ikvienu – gan pieaugušos, gan bērnus, jo koki ir viena no dzīvības formām, bez kuras cilvēks nevarētu pastāvēt uz Zemes.

 

     Vēsturnieces Initas Saulītes-Zanderes apjomīgā grāmata “Elegantā Rīga. Kultūrvēsturisks stāsts par modi un dzīvesstilu Latvijā 1918.–1940. gadā” bagātīgi un saistoši ļauj iepazīties ar 1918.–1940. gada Rīgas modes pasauli, tās noteicējiem, veidotājiem un iemiesotājiem. Un vienlaikus ar šīs “elegantās Rīgas” tapšanas iespaidīgajām detaļām un performancēm uz tālaika ikdienas notikumu skatuves lasītājs no jauna skatpunkta ierauga arī vēstures lielos pagriezienus un to atskaņas vēsturē. Grāmata ir bagātīgi ilustrēta, to papildina pielikumi – terminu vārdnīca, personu rādītājs, amata meistaru un literatūras saraksts. 

 

     Jāņa Zilgalvja grāmata “Laiks ceļot” (4. daļa) domāta plašam lasītāju lokam, tiem, kuriem ir īpašs prieks baudīt skaistu un sakoptu vidi Latvijas muižās, pastorātos un parkos un kurus iepriecina seni viduslaiku cietokšņi, krāšņas baroka un klasicisma rezidences, kā arī jaunāku laiku būvmākslas liecības.

 

     Irenas Douskovas romāns “Lāču deja” vēsta par čehu humorista un satīriķa Jaroslava Hašeka dzīves pēdējiem gadiem. Jau būdams slims, Hašeks 1922. gadā patvērās Lipnicē. Viņā vēl snauž kādreizējais jokupēteris un provokators, kas mācēja karaliski izklaidēt un trāpīgi rakstīt, taču Lipnices iedzīvotāji ir jau viņa pēdējais pretinieks. I. Douskova nav sarakstījusi biogrāfsku romānu par rakstnieku, kas pasaules slavu dzīves laikā nesagaidīja. Daudz vairāk viņu interesējusi eksistenciālā situācija, kas saistīta ar cilvēku, kam zūd spēki, bet Hašeks joprojām raksta rīmes draugiem un ludziņu vietējiem amatieriem, tomēr bezmiega naktīs viņa sejai piemīt izbiedēta bērna vaibsti, kā to pamanījusi viņa krievu sieva Šura, kas rūpējas par mirstošo dzērāju…

 

     Arnalda Indridasona detektīvromāns “Klusēšana” parāda, kā, sabrūkot sociālajām vērtībām, rodas labvēlīgi apstākļi vardarbībai ģimenē. Reikjavīkas rajonā, Grāvarholtā, kādā jaunceltnē atrod cilvēka kaulus. Izmeklētājs Erlends un viņa komanda, šķetinot dažādas zīmes, nonāk uz pēdām baisiem noslēpumiem, Otrā pasaules kara notikumiem, kuru sekas iesniedzas tagadnē. Atklājas dažādas vardarbības formas, par kurām sabiedrībā nav pieņemts runāt, arī apjausma par dzīvības trauslumu. Tikmēr Erlenda meita Eva Linda cīnās ar narkotiku atkarību un nonāk komā. Kāda sieviete atsauc saderināšanos un pazūd bez vēsts. Viņas ģimenē ir bijis traģisks notikums, kas paliek neizrunāts. Pamazām tiek iepazīts vēl kādas sievietes neapskaužamais liktenis, kura līdz ar bērniem cieš no vardarbības ģimenē un ir klusējusi pārāk ilgi.

 

     Ērika Emanuela Šmita romāns “Trīs sievietes spogulī” stāsta par trim sievietēm, kuras dzīvo dažādos laikmetos un zemēs. Ar romāna trim galvenajām varonēm rakstnieks iepazīstina paralēli, un lasītājam pamazām rodas nojausma, ka šīs sievietes – Annu, Hannu un Anniju – saista kas vairāk par līdzīgiem vārdiem. Anna no 16. gadsimta Briges, Hanna no 20. gadsimta sākuma Vīnes un Annija no mūsdienu Losandželosas ir sava laikmeta savādnieces. Anna smeļas spēku Dievā, Hanna – zemapziņā, Annija – savas nezināšanas pieņemšanā. Viņas nekad nesatiekas reālajā dzīvē, tomēr iedvesmo viena otru, nonākot pie tādas vienotības pieredzes, kas sniedzas viņpus laikam un telpai.

 

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

 

     Rēzeknes 2. bibliotēkas krājumā nonāk 12 jaunas grāmatas. Sākumkolas vecuma bērni varēs lasīt Darjas Železnovas grāmatu “Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi”, kurā ietverti pieci intriģējoši stāsti par sandalīti Kreisiņu un viņas māsiņu Labiņu. Tie vēsta arī par īstu draudzību, māca laipnību, pieklājību un drosmi.

 

     Pusaudžu plauktu papildinās Žanetes Lazdovskas sarakstītā grāmata “Meitene zilā kleitiņā”.  Tā stāsta par to, ka dzīve ir pārsteigumu pilna, bet dažreiz tie ir visai negaidīti. Kādā pavisam parastā vakarā trīspadsmitgadīgā Beatrise kaimiņu mājas logā ierauga meiteni zilā kleitiņā. Viņas iepazīstas un kļūst par nešķiramām draudzenēm, tomēr šī draudzība ir neparasta – tā saistās ar kādu baisu atgadījumu. Lai noskaidrotu patiesību, meitenēm jāpārvar bailes un jādodas bīstamā piedzīvojumā. Soli pa solim abas tuvojas noslēpumam, kuru viņām nebija paredzēts uzzināt.

 

     Prinča Harija biogrāfiska satura darbs “Liekais” ir grāmata, ko vēlējās izlasīt daudzi lasītāji. Saseksas hercogs Princis Harijs ir ģimenes cilvēks un tēvs, mecenāts, kara veterāns, garīgās veselības saudzēšanas aizstāvis un vides aizsardzības aktīvists. Kopā ar savu ģimeni un trim suņiem viņš pastāvīgi dzīvo Santabarbarā Kalifornijā.

 

     Detektīvžanra literatūras cienītājus iepriecinās zviedru rakstnieces Emēlijas Šepas kriminālromāns “Deviņas dzīvības”. Noršēpingas izmeklētāju komanda nonākusi strupceļā – lai gan abi noziegumi izskatās savstarpēji nesaistīti, sprādzienā un uzbrukumā bojāgājušie ir vienas bandas locekļi. Vai arī vainīgais varētu būt viens un tas pats? Kad izmeklēšanā iesaistās prokurore Jāna Berzeliusa, viņa saprot, ka lietai ir tieša saistība ar viņu pašu. Prokurora uzdevums vienmēr ir bijis noskaidrot patiesību, taču šoreiz Jānai jādara viss, lai to noslēptu…

 

     Zane Eniņa apceļojusi vairāk nekā 80 valstis, savus piedzīvojumus aizrautīgi atainojot ceļojumu blogā mugursoma.lv. No šiem aprakstiem vēlāk tapušas arī viņas grāmatas. Darbs “Santjago ceļš” vēsta par autores pieredzi, kājām mērojot piecus Santjago ceļa maršrutus – gan Rietumeiropā, gan arī nesen izveidoto posmu Latvijā. Grāmatā viņa atklāj, kā ceļš cilvēkam liek sevi iepazīt dažādos līmeņos – fiziski, emocionāli, garīgi.

 

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

 

     Rēzeknes Bērnu bibliotēkas krājumu papildina 16 grāmatas. Anastasijas Volhovskas grāmatas “Melleņu lācis” galvenais varonis kļūs par lasītāja labāko draugu un atgādinās, ka garastāvokli uzlabo gan šļūkšana no slidkalniņa, gan krāsaina varavīksne debesīs, gan grāmata – atliek tikai to atvērt, un sākas brīnumi… Melleņu lācis dāvā maziem un lieliem sapņotājiem šo burvīgo kalendāru, kas ļaus piepildīt ikdienu ar interesantām nodarbēm, radīs gaišu noskaņojumu un atklās dažnedažādus noslēpumus. Piemēram, kurā dienā vislabāk stāstīt pasakas par pīlēm vai pētīt leduspuķes, kādu džemperi vilkt mugurā Oranžā noskaņojuma dienā, kā pareizi sasaukt mājup gājputnus un ko darīt Īkšķu virpināšanas dienā.

 

     Rūtas Reinikas-Preisas un Laura Reinika “Ričijs Rū rīko koncertu 2” ir krāsaina un interaktīva dzejoļu un krāsojamā grāmata, kas papildināta ar 13 dziesmu un to instrumentālo pavadījumu albumu. Katra grāmatas lappuse ir papildināta ar QR kodu, kuru noskenējot dzejolis “atdzīvojas”, ļaujot ielūkoties un noklausīties lācēna Ričija Rū piedzīvojumos īpaši sagatavotās dzejoļu videoversijās kanālā YouTube. Grāmatā ir iekļautas arī krāsojamās lapas un kompaktdisks ar dziesmām un to pavadījumiem.

 

     Mihailo Dunakovska un Leldes Braķes-Klaverī grāmatas “Ceļojums Ukrainas vēsturē” centrā ir fantāziju rosinošs un labsirdīga humora piesātināts stāsts komiksa formā par vēstures skolotāja Panasjuka, desmitgadīgā Tarasa un viņa sunīša Buļbas ceļojumu laika mašīnā, iepazīstot nozīmīgākos Ukrainas vēstures notikumus un personības – Kijivas lielkņazu Volodimiru Lielo, Zelta Ordas valdnieku Batuhanu, Zaporižjas Sičas kozakus, Krievijas Impērijas carieni Katrīnu II, kā arī mūslaiku Ukrainas varoņus – prezidentu Volodimiru Zelenski, sunīti Patronu un citus.

 

     Agneses Reķes “Mikaušu grāmata” vēsta par iztēles uzburtu meža un purva radījumu dēkaino dzīvi, kurā ir daudz paralēļu ar realitāti. Grāmatā savijas piedzīvojumu stāsts, detektīvlīnija un sadzīves ainiņas no bērna un pieaugušo skatpunkta.

 

     Kotrīnas Zīles grāmata “Dvēsele sviestmaižu kārbiņā” ietver 10 šermulīgus pastāstus par notikumiem, kas tikpat labi būtu varējuši atgadīties jebkurās mājās, pagalmā vai skolā. Autore pati apgalvo, ka šo tekstu sarakstīšanu iedvesmojuši bērnībā dzirdētie tēta stāsti un negaidītas sastapšanās ar būtnēm.

 

     Gusta Ābeles romānu “Pasaulē mīļākais klusums” raksturo dzejniece Inga Pizāne: “Galvenais šajā romānā ir pat ne varonis, bet viņa ilūzijas. Agrā jaunībā tās ir krietni svarīgākas par pašu dzīvi. Protams, neizbēgami seko attapšanās ilūziju gruvešos un izmisums par pasaules gala sākumu. Bet kā citādi? Katrs spēs identificēties ar šo gandrīz pašizdomāto pirmās mīlestības trakumu. Vai mīlēt kādu, ko esi izdomājis savā galvā, nozīmē mīlēt tikai pašam sevi? Vai viņā vilties nozīmē vilties sevī? Visā pasaulē?”

 

     Rizin zinātniskā pasaka “Solu Juno Ori misija” seko trīs Gaismas būtņu – Solu, Juno, Ori – un viņu draugu gaitām un neparastajiem piedzīvojumiem Piena Ceļa galaktikā. Trīs draudzenes pamet savu mājvietu – tāltālo Visumu, jo tiek nosūtītas slepenā misijā uz planētu Zeme. Pārtapušas cilvēku veidolā, Solu, Juno un Ori sadraudzējas ar zemiešiem, kuri palīdz apgūt izdzīvošanas un uzvedības smalkās nianses uz Zemes, savukārt jaunos draugus atnācējas iepazīstina ar Visuma kārtību un likumiem. Grāmatas 2. daļa veltīta ikvienam sapņotājam, īpaši bērniem, kuri nesen ieradušies no tālas tālienes un, saskaroties ar Zemes dzīves ikdienu, reizēm jūtas apjukuši. Grāmata rada dvēseles māju izjūtu, lai, iegrimstot ikdienišķajā dzīves ritējumā, cilvēks neaizmirstu, ka ir nācis no augstākām sfērām un tās viņam joprojām ir sasniedzamas. Atceļotājas no tāltālā Visuma atgādina, ka, uzturot saikni ar savu Dvēseli un Garu, arī ikdienā iespējams radīt brīnumus.

 

     Pasakas “Solu Juno Ori piedzīvojumi” (teksts grāmatā ir paralēli latviešu un angļu valodā) 1. daļa domāta pirmsskolas vecuma bērniem, lai veicinātu izzināšanas procesu, valodu apgūšanu, lasītprasmi, papildinātu vārdu krājumu un rosinātu pozitīvas sociālās prasmes. Bilžu grāmata veidota pēc “Solu Juno Ori misijas” 1. daļas motīviem, kurā zinātniskās pasakas tēli ekspedīcijās pēta un izzina Visumu, apceļo dīvainākās un interesantākās vietas virszemē.

 

     Visu šī projekta ietvaros iegādāto grāmatu saraksts pieejams šeit. Esat laipni gaidīti Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā un tās filiālēs – Rēzeknes 2. bibliotēkā un Rēzeknes Bērnu bibliotēkā. Ja esat saņēmuši autorizācijas datus, grāmatas bibliotēkas e-katalogā iespējams rezervēt jau pirms došanās uz bibliotēku. Ja interesējošā grāmata izsniegta, izmantojiet iespēju iestāties rindā – arī to iespējams izdarīt e-katalogā. Lai skaisti piedzīvojumi, iegrimstot grāmatu lappusēs!