Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     No 2021. gada 16. novembra līdz 14. decembrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementā būs skatāma izstāde “Latgolys dzejnīki dzimtinei”.

 

     Idejas autore un izstādes veidotāja Mg. philol., žurnāliste Skaidrīte Svikša izstādei ir atlasījusi dzejoļus un kolāžas, kas atbilst tēmai „Veltījumi dzimtenei”. Ideja par šādu apkopojumu radusies Latvijas simtgades noskaņās, lai celtu gaismā senās publikācijas un atgādinātu, ka latviešu literatūras nenovērtētā daļa ir latgaliešu dzejnieku darbi.

 

     Skaidrīte Svikša: “2018. godā sadarbeibā ar Rēzeknis Centralū biblioteku (RCB) ideja tyka eistynuota kai dzejūļu cykls ar identisku nūsaukumu, regulari publicejūt tū “Vietējā Latgales Avīzē”. Taču, gatavojūt itū izstuodi, tyka atrosts vēļ daudz cytu skaistu ryndu – veļtejumu Latgolai.

 

     Izstuodē satiksit dzejnīkus, kuru vuordi ir gon labi, gon mozuok zynomi, bet jūs dūmys myusu dīnuos ir īgivušys jaunu skaniejumu. Kluot pīvīnuota arī eisa informaceja par autorim. Dzejūli izavālāti, losūt senejuos avīzis (Latvejis Nacionaluos bibliotekys izstruoduotajā vītnē www.periodika.lv), kai ari īpazeistūt RCB pīeejamūs žurnala “Dzeive” īsiejumus un latgalīšu dzejnīku publikacejis cytūs olūtūs.

 

     Atsevišķs stuosts ir fotokolažu cyklam, kura suokums meklejams 2016. goda februarī, kod jau mynātajā avīzē suoču taiseit rubriku “Byusim Vītejī” – puslapeņu, kurā teksti teik publicāti latgalīšu rokstu volūdā. Itai izstuodei atlaseiti dzejūli i kolažys, kas atbylst temai “Veļtejumi dzimtinei”, bet kūpumā itūs godu laikā izveiduots ap 200 kolažu par dažaidom temom. Lai izadūd atrast ryndys, kas atsabolsuos ari Tovā sirdī…”