Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Pēc UNESCO iniciatīvas 21. februārī pasaulē atzīmē Starptautisko dzimtās valodas dienu, kuras mērķis ir izcelt valodas nozīmi ikdienas komunikācijā, sabiedrības veidošanā, zināšanu apgūšanā un tālākā nodošanā. Šogad jau 15. gadu pēc kārtas arī visā Latvijā notika šai dienai veltīti pasākumi.

 

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka organizēja pasākumu, kurā vairākās pasaules valodās tika lasīta K. Skujenieka grāmata „Poga”. Izdevniecības „Neputns” izdotajai grāmatai ir interesants eko stila vāks, tajā atrodams tikai viens dzejolis, kas tulkots 30 pasaules valodās. Jāpiebilst, ka autors šo dzejoli rakstīja 1964. gadā, atrodoties padomju koncentrācijas nometnē Mordovijā.

 

     „Cilvēks, kuram atņemta brīvība, dzimtene un ģimene, meklē patvērumu, atmiņu un cerību kaut kādā mazā, bet mīļā sīkumā. Krekls, protams, sen jau novalkāts, poga notrūkusi un pazudusi, bet šuvums dvēselē palicis,” saka K. Skujenieks. Grāmata ir veltījums visiem politieslodzītajiem un viņu tuviniekiem.

 

 

     Pasākumā dzejolis „Poga” tika lasīts pavisam 11 valodās – latviešu, angļu, vācu, spāņu, krievu, poļu, bulgāru, turku, armēņu, gruzīnu un latgaliešu. Deklamētāju lomā iejutās jaunieši – brīvprātīgie no dažādām pasaules valstīm, kuri darbojas Rēzeknē un apmeklē atvērto jauniešu centru „JACis”. Tie bija Pilare un Enrike no Spānijas, Giorgi no Gruzijas, Ludmila no Bulgārijas, Veronika no Vācijas, Aleksandra no Rumānijas, Karina no Polijas, Aļvina no Armēnijas un Hazals no Turcijas.

 

 

     Vakara ievaddaļā tika izspēlēta iepazīšanās spēle, kurā klātesošie dalījās ar interesantiem savas biogrāfijas faktiem, kā arī stāstīja par valodu prasmēm. Tika noskaidrots, ka viņi spēj sazināties vismaz trīs un vairāk valodās. Arī bibliotēkas darbiniekiem un vakara ciemiņiem bija iespēja dzirdēt dažādu valodu skanējumu bibliotēkā un iemācīties kaut dažus vārdus no šīm valodām. Vārdu „poga” katrs vakara ciemiņš izrunāja vismaz 11 reizes un 11 valodās – pogа, pūga, the button, der Knopf, el boton, пуговица, guzik, копчето, düğme u. c.

 

 

     Izstādē „Valodu pasaule Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā” bija aplūkojamas grāmatas vairāk nekā 20 pasaules valodās, tajā skaitā somu, itāļu, franču, portugāļu, ķīniešu un latīņu valodā. Nelielā prezentācijā tika noskaidroti dažādi fakti par valodu rekordiem. Piemēram, tas, ka visizplatītākais uzvārds pasaulē ir Čang (95 miljoniem iedzīvotāju), visgarākais vārds – Napua-mohala-on-a-me-ka-wehiwehi-o-na-kuahivi-a-me-na-awawa-ke-hoaala-ke-ea-o-na-aina-naui-akea-o-hawai-i-ka-wanao.

 

     Tika rādīti un skaidroti arī žestu valodas piemēri. Vienam žestam dažādās nācijās var būt dažādi, pat pretējas nozīmes skaidrojumi!

 

     Valoda ir bagātība, ko cilvēks manto no vecākiem, iemācās savas dzīves laikā. Rēzekne ir bagāta, jo šeit pastāvīgi runā vismaz 6 valodās, bet ik pa laikam, pateicoties dažādām starptautiskām jauniešu apmaiņas programmām, var dzirdēt arī vēl citas valodas.

 

 

     Pasākums bibliotēkā tika īstenots, pateicoties pastāvīgajam bibliotēkas sadarbības partnerim Rēzeknes atvērtajam jauniešu centram „JACis” un speciālistēm Vijai Grišinai un Jekaterinai Moisejevai. Kā vēsta ungāru paruna, „tam, kurš runā desmit valodās, pieder desmit pasaules”. Apgūsim valodas un lasīsim grāmatas!