Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Vienā no gada nogales dienām, 15. decembrī, pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā tējas diena. Šos svētkus iedibināja 2005. gadā, sākotnējais to mērķis bija vērst sabiedrības uzmanību uz tējas audzētāju un ražotāju sociālajām un ekonomiskajām problēmām valstīs, kuras izsenis tiek  uzskatītas par tējas ražošanas lielvalstīm – Šrilankā, Indijā, Bangladešā, Nepālā, Ķīnā.

 

     Un tieši  šajās valstīs sākotnēji Tējas diena izvērtās par krāšņiem un vērienīgiem svētkiem. Taču ātri vien šo dienu sāka atzīmēt  arī  citās valstīs un kontinentos, jo tēja ir otrs pasaulē izplatītākais dzēriens pēc ūdens.

 

     Tēja ir iekarojusi visu pasauli, un, lai arī dažādās valstīs tējas gatavošanas veids un pasniegšana var būt atšķirīga, tējošanai ir arī kopējas iezīmes – tēja visbiežāk tiek dzerta kompānijā, ar to cienā viesus, izrādot viesmīlību, bet vienatnē baudīta tēja rada īpašu noskaņu un  vedina uz īpašām pārdomām.

 

     17. decembrī uz tasi tējas tika uzaicināti Rēzeknes Centrālās bibliotēkas  lasītāji – seniori, kuri ir ilggadēji un aktīvi bibliotēkas apmeklētāji. Lasītavas darbinieces bija sagatavojušas stāstījumu par dažādu valstu un tautu tējas dzeršanas tradīcijām – gan par gadsimtiem kopto un mums neierasto ķīniešu un japāņu tējas dzeršanas rituālu, gan par angļu tējas dzeršanas kultūru, gan par tējas dzeršanu krievu stilā.

 

     Lai arī mums Latvijā nav izteiktas tējas dzeršanas tradīcijas, zāļu tējas mēs lietojam daudz – gan piemājas dārzā izaudzētas, gan pļavā vai mežā savāktas – un esam pārliecināti, ka tās ir veselīgas un garšīgas.

 

     Pasākuma dalībnieces tika iepazīstinātas ar grāmatām no bibliotēkas krājuma, kurās var uzzināt par daudzveidīgo tējas pasauli, bet pasākuma beigās ikviena dalībniece varēja parādīt savas zināšanas kino jomā, jo tika demonstrēti fragmenti no kinofilmām, kurās varoņi bauda tēju vai runā par to. Uzminot filmas nosaukumu, erudītākās dalībnieces saņēma saldas balvas.

 

     Kopā pavadītais laiks paskrēja ātri, bija interesanti gan bibliotekārēm, gan viešņām, kuras mājup devās labā noskaņojumā un ar pārliecību, ka tēja ir dzēriens labsajūtai, veselībai un priekam.

 

     Pasākuma foto skatieties šeit.