Foto: A. Lebeds

     2017. gada 19. aprīlī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā viesojās pedagoģe, Viļakas literāte un septiņu romānu autore Santa Mežābele (īstajā vārdā Antoņina Ločmele), lai priecētu lasītājus ar aizraujošiem stāstiem par savām grāmatām un dzīvi.

 

Foto: A. Lebeds

     Rakstniecībai pievērsusies deviņdesmito gadu beigās, un iemesls tam bijis sadzīves apstākļi. Laika posms no 2000. līdz 2011. gadam rakstnieces daiļradē bijis ļoti ražīgs,  iznākuši septiņi romāni – „Tēva priede” (2000), „Nakts uz svētdienu” (2002), „Uz priekšu, meitenes!” (2002), „Viena lustīga sieviete” (2004), „Rītausmā te rēja lapsa” (2007), „Skaistulis un mežinieka meita” (2010), „Aiz loga dziedāja vējš” (2011).

 

     Šobrīd Santa Mežābele vada literātu biedrību „Viļakas Pegazs”, kura darbojas Viļakas bibliotēkas paspārnē, pulcinot vietējos literātus un grāmatu draugus. Tikšanās reizē Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā rakstniece klausītājus aizrāva ar sirsnīgiem stāstiem par savas dzīves līkločiem un rakstniecības ceļu, citēja dzejas rindās, kas tapušas agrāk un pavisam nesen.

 

     Pēdējos gados dzejas mīļotājiem S. Mežābeles vārds nav svešs, jo viņas dzeja publicēta vairākos dzejas krājumos, arī dzejas almanahā „Rēzekne”. Literāte pastāstīja, ka literātu biedrībai „Viļakas Pegazs” izveidojusies radoša sadarbība un draudzība ar Rēzeknes, Rēzeknes un Viļānu novada literātu kopu „Latgales ūdensroze”. Ar laiku S. Mežābele plāno  izdot savu dzejas krājumu. Šādu vēlējumu izteica arī uz pasākumu atnākušie lasītāji un bibliotēkas lasītāju klubiņa „LASIS” apmeklētāji.

 

     Rakstniece ciemakukulī bija atvedusi garšīgus sveicienus – žagariņus, ko bija sacepusi brīnišķīga kulināre, Viļakas bibliotēkas darbiniece Mārīte Kokoreviča. Paldies!