Autores foto no personīgā arhīva

     2017. gada 23. novembrī plkst. 15.00 Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā lasītājus ar savu pirmo grāmatu "Cīruļi un dumpinieki" (grāmata angļu valodā ar orģinālnosaukumu Skylarks and Rebels) iepazīstinās ASV dzimusī latviešu rakstniece Rita Laima, kas uz vairākām nedēļām viesojas Latvijā.

 

     Ritas Laimas vizīti atbalsta ASV vēstniecība Latvijā un Latvijas Nacionālā bibliotēka. Pirmā diskusija jau noritējusi Latvijas Nacionālās bibliotēkas Amerikas kultūras centrā Mūkusalas ielā 3, Rīgā. Kopumā Rita Laima piedalīsies vairāk nekā 15 pasākumos, lasot grāmatas fragmentus latviski un tiekoties ar lasītājiem bibliotēkās visā Latvijā.

 

     Grāmatā "Cīruļi un dumpinieki" Rita Laima stāsta par došanos uz PSRS okupēto Latviju astoņdesmito gadu sākumā, iepazīšanos ar latviešu fotogrāfu un uzturēšanās atļaujas pieprasīšanu 1982. gadā – par lielu pārsteigumu gan saviem vecākiem un trimdas latviešiem, gan Padomju Latvijas varas iestādēm. Grāmatas 500 lapaspusēs aprakstīti septiņpadsmit gadi Latvijā, dzīvojot mazā Vecrīgas dzīvoklī, audzinot divus dēlus un iepazīstoties ar okupētās tēvzemes apslēpto vēsturi.

 

     Rita Laima (pilnajā vārdā Rita Laima Bērziņa) piedzima ASV mākslinieka Ilmāra Rumpētera un dzejnieces Baibas Bičoles ģimenē, uzauga latviešu trimdas kultūras darbinieku sabiedrībā un studēja mākslu Parsons School of Design Ņujorkā. No 1982. līdz 1999. gadam Rita Laima dzīvoja Latvijā, kur piedzīvoja padomju okupāciju, latviešu tautas Atmodas laiku un ilgi gaidīto neatkarību 1991. gadā. Laima ir rakstniece, tulkotāja, māksliniece un ilustratore. Viņai ir četri bērni un divi mazbērni.

 

     Lai saņemtu papildu informāciju, lūdzam sazināties ar ASV vēstniecības Rīgā Preses un kultūras nodaļu.

 

     Raksts sagatavots pēc ASV vēstniecības Rīgā Preses un kultūras nodaļas iesūtītās informācijas.