Gramatu lasijumi 1038x584

Foto: VALMAK

6. augustā, Raiņa parkā notika amerikāņu autora Deiva Pilkija grāmatu “Kapteinis Apakšbiksis” lasījumi. Šī autora darbi ir ļoti pieprasīti Rēzeknes Bērnu bibliotēkā un 2. bibliotēkā. Sanākušajiem klausītājiem grāmatas skaļi lasīja divi talantīgi aktieri (Jekaterina Garfunkele un Sandis Proms). Bērni, atpūšoties uz pufiem, izbaudīja Apakšbikša piedzīvojumus. Pēc lasījumiem klausītāji varēja piedalīties radošajās darbnīcās.


Bērniem tika izlasīti vairāki stāsti no grāmatām “Supervaronis kapteinis Apakšbiksis”, “Supervaronis kapteinis Apakšbiksis un runājošo klozetpodu uzbrukums”, “Supervaronis kapteinis Apakšbiksis un Kareivīgās Knaibles kundzes neģēlības”, “Supervaronis kapteinis Apakšbiksis un ļaundara Tipša Zvaniņbikša atgriešanās”. Grāmatu fragmentu lasījumos klausītāji uzzināja par diviem mazliet palaidnīgiem puišeļiem – Džordžu un Heroldu, kuriem skola šķiet maz pievilcīga vieta, tāpēc viņi zīmē komiksus. Kā radās kapteinis Apakšbiksis un ko darīt ar stingrajiem skolotājiem. Un kāpēc labie nodomi ne vienmēr norit tā, kā plānots.

Deivs Pilkijs ir amerikāņu karikatūrists, autors un bērnu grāmatu ilustrators. Dzimis 1966. gada 4. martā Klīvlendā, Ohaio štatā, ASV. Vislabāk pazīstams kā autors un ilustrators bērnu grāmatu sērijai “Kapteinis Apakšbiksis”, kā arī ar to saistītās bērnu komiksu sērijas “Dogmens” autors un ilustrators. Autors audzis konservatīvā kristiešu ģimenē, bērnībā mācījās kristīgajās skolās, absolvējis Kentas štata universitāti. Rakstnieks, mācoties sākumskolā, vienmēr esot iekūlies nepatikšanās, jo dzinis jokus, apcēlis citus bērnus un zīmējis muļķīgus komiksus. Otrajā klasē viņš izdomāja savu vispopulārāko (vai arī nepopulārāko) personāžu – Kapteini Apakšbiksi. Skolotājs gan esot ieteicis neaizrauties ar muļķību sacerēšanu, bet tieši to viņš izdarīja – kļuva par rakstnieku un grāmatu ilustratoru. Turpat 50 gadus vecā autora radītās bērnu grāmatas ir milzīgi populāras, tās ieguvušas dažādas literāras balvas. Kas ir Kapteinis Apakšbiksis?

Drosmīgākais, attapīgākais, skaistākais un stiprākais, tātad – supervaronis. Grāmatas būs interesantas pamatskolas skolēnu auditorijai.
Nāciet uz bibliotēku iepazīt amerikāņu autorus un viņu daiļradi! Lasīt ir stilīgi!
Šis bija viens no projekta “Nāciet baudīt grāmatas un mākslu” (Come enjoy the books and art) pasākumiem, kas notika sadarbībā ar Rēzeknes Kultūras un tūrisma centru. Projekts tapis ar ASV vēstniecības Latvijā atbalstu.