Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 16. martā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 47 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Pilnvērtīgs uzturs, kā zināms, ir viens no ceļiem, kā iegūt, saglabāt un nostiprināt veselību, bet cilvēka dabisko vēlmi izcelt labāko savā augumā un apslēpt, nogludināt tā trūkumus var palīdzēt zinātniski izstrādātas diētas programma. N. Lavrova grāmatā „Kaloriju daudzuma tabulas” sniegtas produktos esošo kaloriju daudzuma un uztura vērtības tabulas, produktu mēra un masas salīdzinošā tabula un Kremļa jeb Punktu diēta.

 

     D. Rūtenbergas grāmata „No saules mācies” paredzēta muzicēšanai un rotaļām gan izglītības iestādēs – bērnudārzos un skolās – gan ārpusskolas izglītības iestādēs – mūzikas skolās, izglītības interešu centros, brīvā laika centros u. c., gan masu pasākumos – koru un popmūzikas skatēs, Dziedāšanas svētkos, Dziesmu un deju svētkos, pilsētu svētkos u. tml. Autores komponētās dziesmas var dziedāt ģimenē, draugu saietos, kā arī muzicējot brīvajā laikā. Dziesmu teksti izvēlēti vienkārši un skanīgi, lai bērni tos dziedātu ar prieku, sapratni un izjūtot to, ko dzied.

 

     N. Andersona grāmata „Soļi uz brīvību Kristū” noderēs tiem, kurus nospiež nosodošas domas, slikti ieradumi, garīgas cīņas, bezcerība un sajūta, ka ir iestrēgts nebeidzamā grēka un nožēlas ciklā, kuru nav iespējams izbeigt. Katrs solis (atteikšanās no okultisma, ticēšana Dieva vārda patiesībai, piedošana, pakļaušanās, pazemība, atzīšanās grēkā, atteikšanās no grēka u. c. ) grāmatā izskaidrots pietiekami vienkāršā valodā, lai ikviens bez grūtībām varētu saprast, kas jādara. Grāmatā atrodamas daudzveidīgas lūgšanas, kuras jālūdz, ejot cauri piedāvātajiem soļiem. Izdevumu var izmantot arī kā efektīvu kalpošanas līdzekli draudzē, grāmatas beigās ir nodaļa draudzes vadītājiem, kur pastāstīts, kā uzsāk šādu kalpošanu.

 

     Sabiedrisko attiecību kompānijas vadītāja A. Forda grāmatā „Dvēseļu radniecības noslēpums” piedāvā metodes, kā iekustināt t. s. pievilkšanās likumu, lai kļūtu par mīlestības magnētu. Autore apgalvo: ja vien pratīsiet pareizi izmantot Visuma uzbūves principus, īstā mīlestība pati jūs atradīs. Dvēseļu radniecības noslēpums atklāj paņēmienus, kā, mainot savu iekšējo uztveri, radīt nepieciešamos priekšnoteikumus sapņu vīrieša vai sievietes ienākšanai dzīvē. Izdevumā sniegti praktiski padomi, kā, pieliekot nelielas pūles, iekustināt iedarbīgās pievilkšanās vibrācijas.

 

     G. Sējas grāmata „Latvieša virtuve” ir aizraujošs un rotaļīgs ceļvedis latvieša virtuvē. To pārlapojot, jūs atklāsiet, ka latvieši ir tauta, kas lepojas ar bagātu un daudzveidīgu kulināro mantojumu, un apgalvojums, ka latvieši ir maza tauta pie Baltijas jūras, kas ēd vien sēnes, ir pilnīgi aplams. Visos laikos latvieši ir mīlējuši sātīgi paēst kā ikdienā, tā godos, tāpēc galdā cēluši spēcinošus un gardus ēdienus, kas tapuši gan no graudaugiem, piena produktiem un gaļas, gan no meža un jūras veltēm. Laikam ritot, latviešu virtuve ir mainījusies cittautu, īpaši vācu un krievu, kulinārijas ietekmē, piemēram, rasols un karbonāde ir kļuvuši par neatņemamu nacionālās ēdienkartes sastāvdaļu. Tomēr svētku reizēs arī daudzas mūsdienu namamātes klāj galdu ar dažādiem senlatviešu ēdieniem. Šajā grāmatā atradīsiet arī daudz tradicionālu latviešu ēdienu recepšu.

 

     B. Holtvika, M. Fuksas un R. Gerullisas grāmata „Grozu pīšana” soli pa solim iemāca pašrocīgi izgatavot skaistas formas pinumus. Grozu pīšanas meistares iepazīstina ar pievilcīgākajām klasiskajām formām un izstāsta visu par grozu tapšanu – sākot no kārklu audzēšanas līdz gatava pinuma virsmas apstrādei. Pieredzējušiem pinējiem autores piedāvā daudz ierosmju radošam darbam un interesantas idejas.

 

     Dž. Replijas un T. Murketas grāmatā „Bērna vadīta ēšana” atrodami praktiski padomi par to, kā bērnu iepazīstināt ar papildēdienu aizraujoši un dabiski. Bērna vadīta ēdināšana sagrauj mītu, ka bērns jābaro karotīti, un atklāj, kāpēc patstāvīga ēšana jau no paša sākuma ir bērna attīstībai piemērotākais ēšanas veids. Grāmatas autores atklāj, ka bērna vadītai ēšanai ir virkne priekšrocību – mazulis iesaistās ģimenes maltītēs jau no paša piebarošanas sākuma; iepazīstot ēdienu sev piemērotā tempā, bērns kļūst patstāvīgs; ēdienreizes ir mierīgas un patīkamas, ja nav strīdu par ēšanu u. c.

 

     D. Strelēvicas-Ošiņas grāmatā „Kāpēc mēs gribam, lai valoda ir pareiza?” mēģināts atklāt, ko un kāpēc valodas pareizība nozīmē latviešiem un ko mūsu pieredze savukārt var dot pasaules kontekstā. Valodas pareizība ir nodarbinājusi cilvēku prātus un sirdis gandrīz visās kultūrās un laikmetos cilvēces vēsturē, kopš vispār ir radusies valoda un jo īpaši rakstu valoda. Tieši pareizības jautājumi vienmēr ir ieņēmuši nozīmīgu vietu gan katra cilvēka, gan sabiedrības valodiskajās attieksmēs. Grāmatas pamatā ir autores disertācija, kura 2010. gadā aizstāvēta Latvijas Universitātē.

 

     Grāmatā „Nepāla” fotomākslinieks A. Saļikovs apraksta savu svētceļojumu uz Nepālu – unikālu zemi, kurā savijas vairākas reliģijas un kultūras. Autors aicina doties viņam līdzi uz Nepālas skaistākajām un ievērojamākajām vietām – uz Pašupatinathas tempļu kompleksu, Nepālas pērli Patanu, seno Bhaktapūru, Budas dzimšanas vietu Lumbinī un daudzām citām. Viņš vēro Nepālu un tās iedzīvotājus ar svētceļnieka, nevis tūrista acīm, izceļot šīs zemes harmoniju un daudzveidību, pievēršoties gan tās vērienīgajai vēsturei, gan ikdienas dzīvei un paražām. Izdevums bagātīgi ilustrēts ar autora fotogrāfijām.

 

     Daiļliteratūras klāstā jaunais Ē. Kūļa romāns „Diena kā sieviete”, kurš izceļas ar sulīgu valodu un asprātīgiem dialogiem un liek aizdomāties par dzīves pamatvērtībām vienkāršību, uzticību un godīgumu. Romāna galvenie personāži – skursteņslauķis Jevlampijs Neščastnijs un viņa mīļotā dinamiskā, neaprēķināmā un vētrainā sieviete Minna.

 

     Pasaulslavenā vēsturisko romānu autora L. Klārka romāns „Trojas karš” ienes svaigu, spēcīgu elpu Homēra mītos par Iliādu, prasmīgi atjauno Parida un Helenas, Agamemnona un Klitaimnestras, Ahilleja, Odiseja un Hektora tēlus, risinot mūsdienīgu kaislību drāmu. Spēcīgu vīriešu un stipru sieviešu dzimtas izdzīvo likteņus bezlaika zonā, kur mīti un vēsture krustojas, kur ķildas un kari starp dieviem ataino cilvēka dvēseles konfliktus. L. Klārka tēlainais vēstījums aizraujošā manierē atdzīvina klasiskos mītus un nostāstus.

 

     N. Robertsas romānā „Dzīvot vēlreiz” gudrā meitene Elizabete dzīvo smalku, gudru ļaužu un attīstītu prātu pasaulē. Sešpadsmit gadu vecumā viņas IQ pārspēj labākās cerības, un ir skaidrs, ka spoža mediķes karjera Elizabetei ir garantēta. Tomēr reiz meitene saceļas pret savu emocionāli auksto, vēsa aprēķina un pareizas dzīves kārtības apsēsto māti. Nakts izklaide diskotēkā negaidīti izvēršas bīstamā murgā, kas ar katru dienu aizved Elizabeti arvien tālāk no ierastās, apnicīgās rutīnas un skaidru prognožu pilnās dzīves. Kad Elizabetei šķiet, ka beidzot ir atstājusi senos piedzīvojumus pagātnē, senie notikumi gluži kā sliktā filmā atgriežas viņas dzīvē atkārtoti…

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 2. aprīlī.

 

Līdzīgi raksti