Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2016. gada 16. februārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 37 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     A. Trautmaņa grāmatā “Izlūkošanas noslēpumi” izklāstīti plašākai sabiedrībai līdz šim nezināmi vai mazāk zināmi fakti par atsevišķām izlūkošanas operācijām un izlūkiem pagājušā gadsimta pirmajā pusē. Fakti balstīti uz savulaik slepeno arhīvu dokumentiem, autora sarunām ar slaveniem izlūkiem, valsts un sabiedriski politiskiem darbiniekiem, žurnālistiem un māksliniekiem, kuri tādā vai citādā veidā atradās konkrētu vēsturisko notikumu epicentrā.

 

     Vēstures un slepeno dienestu darbības faktu gardēžiem būs interesanti, ko par Latviju un tās iedzīvotājiem, viņu lomu vēstures veidošanā ir stāstījis ASV diplomāts, izlūks un vēsturnieks Džordžs Frosts Kenans, angļu un padomju dubultaģents Kims Filbijs, PSRS izlūkdienesta pulkvedis Vadims Kučins, Vācijas Federatīvās Republikas ārlietu ministrs Hanss Dītrihs Genšers, hitleriskās Vācijas rūpniecības ministrs Alberts Špērs un daudzi citi. Publicētajos stāstos atklātas vairāku dažādos pasaules izlūkdienestos strādājošo izlūku operācijas, to veiksmes un neveiksmes, dažādu mākslinieku saikne ar izlūkdienestu darbiniekiem. Nav ignorētas arī tādas delikātas izlūka darbības jomas kā emocijas, mīlestība un radošā pieeja sarežģītu problēmu risināšanā.

 

     Slavenā modes vēsturnieka A. Vasiļjeva grāmatā “Etīdes par modi un stilu” ietverti vēsturiski un analītiski raksti, kas veltīti modei un tērpiem, krievu stilam, interjeram, emigrācijas vēsturei, baletam un teātrim – visam, kam autors veltījis jau ceturtdaļgadsimtu savas dzīves.

 

     E. Kiblere-Rosa un D. Keslers izdevumā “Mierinājums” iejūtīgi stāsta, kā pieņemt tuva cilvēka zaudējumu un soli pa solim atgriezties ikdienas dzīvē, pat ja sākotnēji tas šķiet neiespējami. Grāmatas autori sniedz smalku ieskatu sērošanas procesā un izskaidro soļus, kas lielākoties jāveic pēc smaga zaudējuma. Darbs personīgi uzrunās ikvienu, kam mūžībā aizgājis kāds tuvs cilvēks, turklāt šī grāmata palīdz arī citiem izprast dzīves laikā pieredzētos zaudējumus un sadziedēt senas emocionālās brūces.

 

     A. Krista grāmata “Krāsu mācība” aicina lasītāju doties līdzi aizraujošā ceļojumā mākslas pasaulē un uzzināt, kas ir krāsa, iepazīties ar ievērojamu mākslinieku darbiem, noskaidrot vēl nezināmo par krāsu mijiedarbību un krāsu sistēmu, mācīties krāsu valodu, kā arī vēl daudz ko citu.

 

     Bagātīgi ilustrētais izdevums noderēs skolēniem, skolotājiem, mākslas skolu audzēkņiem un augstskolu studentiem, mākslas studiju dalībniekiem, kā arī visiem, kurus interesē māksla un radošas izpausmes.

 

     Daiļliteratūras klāstā L. Kotas (bij. Muktupāvelas) jaunais romāns “Mierielas vilkme”, kurā autore Rīgas Miera ielas vēsturi lūko izstāstīt caur gandrīz vai neiespējamiem notikumiem. Meistarīgi darbojoties ar pārspīlējumiem, viņai izdodas reālo un sadomāto vēsturi saaust košā gobelēnā, kas vēsta vairs nebūt ne par mazo, lai arī vēsturiski nenoliedzami interesanto un lielo Miera ielu, bet gan par piederību mājām, valstij un arī sev un katra paša brīvību un atbildību. “Mierielas vilkme” ir opuss par augumā raženu meiču Mildu de Kalnu, tramvaja vadītāju, kurai veicama sava misija Ziemsvētku pēkšņās un pretdabiskās, tomēr šarmanti ticamās kataklizmas pārņemtajā Rīgā.

 

     T. Glaviniča romāns “Lielākais brīnums” stāsta par Jonasu, kurš uzaug sava labākā drauga Vernera mājās, pie viņa vectēva Piko, kura spēkos ir gandrīz viss un kurš māca zēniem dzīves gudrības. Vēlāk Jonass sāk klejot pa pasauli, taču nekur nerod mieru un negūst gandarījumu pat no vispārgalvīgākajām dēkām, līdz iepazīstas ar Mariju. Tā ir neparasta satikšanās ar mūža mīlestību. Taču seko krass likteņa pavērsiens, pēc kura Jonass nolemj piedalīties ekspedīcijā uz Everesta virsotni, likdams uz spēles dzīvību...

 

    L. Fenvikas romāns “Nams Kornvolā” vēsta par mākslinieci Mediju, kura mantojumā saņem māju, viņa cer, ka tā sniegs nepieciešamo mierinājumu un remdēs sāpes par vīra zaudējumu. Abas ar pameitu viņas pārceļas uz Trevenenu skaistajā Kornvolā. Nams ir brīnišķīgs, tomēr tam nepieciešama atjaunošana. Medijas sapnis par mierīgu dzīvi laukos atšķiras no realitātes, ar kuru nākas saskarties, tomēr vietējo iedzīvotāju draudzīgais atbalsts palīdz pārvarēt grūtības. Atklājas pagātnes noslēpumi par dzimtas sievietēm, kuras šajā namā dzīvojušas agrāk, un Medija saprot, ka ar to nesaraujami saistīts arī viņas liktenis. Jaunajai sievietei jātiek galā gan ar seniem notikumiem, gan ar uzplaukstošas mīlestības jūtām...

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. martā.

 

Līdzīgi raksti