Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 1. aprīlī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 38 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Profesora A. Ērgļa redakcijā izdotajā “Sirds grāmatā”  apkopoti divdesmit stāsti par sirds veselību. Latvijas vadošie kardiologi un sirds veselības eksperti šķietami sarežģītas lietas izstāsta vienkāršos vārdos – tā, lai ikvienam lasītājam būtu iespēja izprast veselas sirds pamatprincipus, sirds kaites un to ārstēšanu. Izdevumā apkopoti noderīgi padomi, kuru ievērošana ikdienā palīdzēs uzlabot veselību un novērst iespējamos riskus.

 

     S. Grossa grāmatā “Psihoanalītiķa piezīmes” lasāmi stāsti par mūsu parastajām dzīvēm: cilvēkiem, kurus mīlam, meliem, kurus stāstām paši sev un citiem, un skumjām, ar kurām mācāmies sadzīvot. Šie stāsti atklāj ne vien to, kā sevi zaudējam, bet arī to, kā mēs varētu sevi atkal atrast.

 

     S. Gross ir praktizējošs psihoanalītiķis ar vairāk nekā 25 gadu pieredzi. “Psihoanalītiķa piezīmes” ir viņa pirmā grāmata, un tās pamatā ir viņa sarunas ar pacientiem. Grosa fascinējošie stāsti atgādina par cilvēka dzīves savādumu, pārsteidzošo zemapziņas izdomu un neskaitāmajiem veidiem, kā mēs paši padarām sevi nelaimīgus. Tomēr autora vēstījums ir pozitīvs: ja vien cilvēks spēj saprast, kas ir viņa dzinulis un virzītājspēks, ir iespējams mainīties.

 

     Daiļliteratūras klāstā V. Rūmnieka un A. Miglas vēsturiskais romāns “Debess aiztur elpu”. Autori savā sestajā romānā ievelk stingrus vēsturiskus nogriežņus: 1918. gada 21. decembris – 1919. gada 8. jūlijs. Triju valdību – Ulmaņa, Stučkas un Niedras – laiks. Latvijas liktenis laiku griežos.

 

     Romānā aprakstīto notikumu spektrs ir plašs: Rīgā un visā Latvijā nemitīgi mainās varas, lielā godā nonāk maizes rika, malkas klēpis un stipri dokumenti, ārvalstu diplomāti spēlē noslēpumainas spēles, groteskās izpausmēs parādās lielinieki un, par spīti visam, uzplaukst mīlestība – īstā un vienīgā. Romāns būs saistošs plašam lasītāju lokam ar to, ka tas attēlo daudzus vēsturiskus notikumus, kuri lielākajai daļai lasītāju būs maz zināmi vai pat pavisam sveši.

 

     T. Delvera stāsts “Sunītis”  vēsta par to, kādu ceļu padomju armijā iesauktie latvieši izvēlējās, kad nokļuva dienestā. Bija jāatrod vidusceļš starp sirdsapziņu un dzīves realitāti. Katrs dzīvoja pēc savas pārliecības par labo un slikto…

 

     S. Kaspari ģimenes sāga “Koraļļkoka zemē” stāsta par dzimtu un ļaužu likteņiem eksotiskajā Argentīnā. 1863. gada vasarā, izceļojot no Vācijas uz Argentīnu, uz kuģa iepazīstas divas jaunas vācietes: Anna Veinbrennere un Viktorija Santosa. Abas sievietes dodas pie saviem vīriem, kuri jau iepriekš aizceļojuši uz Jauno pasauli.

 

     Viktorijas vīru uz lielo lauku saimniecību Argentīnas ziemeļos aizsaukuši steidzami darījumi. Savukārt Annas ģimenei bija pietrūcis naudas, lai varētu vienā reizē nopirkt biļetes. Tālajā zemē, kas saistās ar lielām cerībām, Viktorijas šķietami saldā dzīve iegrozās pavisam citādi, nekā cerēts, bet Annu pēc ierašanās sagaida šokējoša ziņa…

 

     L. Railijas romānā “Pusnakts roze”  meistarīgi savērptas pagātnes un tagadnes sižeta līnijas, veidojot aizraujošu vēstījumu par draudzību un mīlestību, traģiskiem likteņa pavērsieniem un intriģējošiem pagātnes noslēpumiem, aizvedot lasītāju gan uz greznām Indijas mahārādžu pilīm, gan uz nomaļu Anglijas muižu Dārtmūras tīrelī.

 

     F. Stasi “Čārlija pēdējā deja”  ir stāsts ne tikai par ģeniālo komiķi, bet arī par kino mākslas evolūciju un to, kā viens gaismas stars uz balta ekrāna spēja atmodināt veselas nācijas iztēli. Līdzīgi kā tēliem filmās, arī Čaplina piedzīvotais vienlaikus ir traģisks un komisks. Stāsts ņirb un uzplaiksnī, un, lūk, lasītāja acu priekšā ir Čārlijs – Klaidonis ar nelielām ūsiņām, sev raksturīgo gaitu, bambusa spieķi un noputējušo katliņu – kino zelta laikmeta leģendārākais tēls ir dzimis.

 

     Ziemassvētku vakarā Čārliju Čaplinu apciemo Nāve. Slavenais aktieris ir 82 gadus vecs, tomēr vēl nemaz nav gatavs aizvilkt pēdējo priekškaru. Viņš vēlas redzēt, kā uzaug viņa pusaugu dēls, un tāpēc noslēdz vienošanos: ja viņam izdosies Kaulaino sasmīdināt, viņš iegūs vēl vienu dzīves gadu…

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. aprīlī.