Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 2. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 49 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Dzīvības spēku visam dzīvajam dod Saule. Tā liek cilvēkiem kļūt darbīgiem un paver plašas iespējas. Taču augšanas spēku dabai dod Mēness. Tas ir saistošs spēks. Cilvēki jau tālā pagātnē bija aptvēruši Saules un Mēness saistību. Grāmatā “Mēness, daba, cilvēki” stāstīts, kā, ievērojot Mēness ritmu, iespējams pilnvērtīgi dzīvot saskaņā ar dabas likumiem – plānot dārza darbus, rūpēties par veselību, kopt savstarpējās attiecības utt.

 

     Izdevums “Augļkopība” domāts visiem augļkopjiem Latvijā un ieteicams kā mācību līdzeklis augļkopības studentiem vidējās un augstākajās mācību iestādēs. Tas ir pieredzes bagātāko Latvijas augļkopības zinātnieku un praktiķu kopdarbs.

 

     Grāmata sākas ar Latvijas augļkopības zinātnes vēsturisko pārskatu. Tālāk tā sniedz dziļāku ieskatu augļaugu bioloģijā un bioķīmijā, to veģetatīvajā attīstībā, ziedu un augļu attīstības procesos. Tiek raksturotas augļaugu selekcijas metodes, kā arī apskatītas selekcijas programmas un sasniegumi gan Latvijā, gan pasaulē. Ieteicamās augļu koku un ogulāju šķirnes iepazīstamas gan tekstā, gan tabulās un attēlos. Balstoties uz pētījumiem un praktisko pieredzi Latvijā un ārvalstīs, grāmatā aprakstītas modernās un tradicionālās tehnoloģijas augļaugu pavairošanā, stādījumu ierīkošanā un kopšanā, kā arī ražas glabāšanā.

 

     S. Vaithedas izdevums “Ko suns vēlas mums pateikt” būs izsmeļošs palīgs saziņai ar uzticamo draugu. Autore aplūko ne vien pazīstamos suņa ķermeņa valodas “žestus”, bet arī dzīvnieka diētas un uzvedības kopsakarības. Grāmatā sniegti padomi arī tiem, kuri par sunīti vēl tikai domā: kas ņemams vērā, lai cilvēka un dzīvnieka sadzīve veidotos baudāma un mīlestības pilna. Ko iesākt ar mazuli, lai palīdzētu viņam iejusties. Kā suni trenēt, lai veidotos veselīgas attiecības. Sāra Vaitheda vada arī Gudro suņu skolu Lielbritānijā, kur apmāca gan kucēnus, gan pieaugušus suņus. Šim nolūkam tiek izmantotas jaunākās treniņmetodes, kas izglīto ne vien dzīvniekus, bet arī to saimniekus.

 

     Kāda vecumam ir saistība ar skaistumu un eleganci? Nekāda! Neviens to nezina labāk par francūzietēm. T. Džeta grāmatā “Vienmēr šika” atklāj francūziešu pievilcības noslēpumu un sniedz vērtīgus stila un skaistumkopšanas padomus.

 

     “Sievietes patiesais valdzinājums ir stils, intelekts un spēja mīlēt dzīvi. Lai arī ikdienā nav iespējams izvairīties no problēmām un sarežģījumiem, tas nenozīmē, ka jāaizmirst bauda un prieks. Francūzietes neļaujas raizēm par novecošanu, bet gan svin dzīvi. La vie est belle!”

 

     Daiļliteratūras klāstā M. Krekles romāns “Ilgu putni ar sasietiem spārniem. Austras Skujiņas dzīve un kaislības”. Autore savā jaunajā darbā atklāj līdz šim vēl nedzirdētus stāstus un pretrunas Austras Skujiņas dzīvē. Rīgā ierodas nemiera pilna tumšacaina meitene ar bubi galviņu, kura neprātīgi iemīlējusies pilsētā un dzejā. Austra vēlas nokārtot savu dzīvi un no sirds kāro būt tur, kur Ziemeļnieks, Grots, Čaks, Grēviņš… Vai dzīvē viņa ir tā pati, kas dzejā? Vai īsās, bet kaislīgās aizraušanās spēs sniegt to, ko no dzīves gaidījusi? Autore šķetina Austras Skujiņas attiecības ar ģimeni, draugiem un vīriešiem un paver priekškaru uz 20.–30. gadu sabiedrību.

 

     Maijas Krekles romāns lauzīs priekšstatus par visiem it kā tik labi zināmo stāstu – nelaimīgu dzejnieci, kas mierinājumu meklējusi Daugavas dzelmē.

 

     Romāna tapšanā rakstniece izmantojusi Rakstniecības un mūzikas muzeja, Latvijas Valsts Vēstures arhīva un Misiņa bibliotēkas materiālus. Autores tekstā ievīti Austras Skujiņas dienasgrāmatas, vēstuļu un dzejoļu fragmenti.

 

     K. Dodas spraigajā kriminālromānā Kārdinājums. Etīde tumšsārtos toņos dramatiska mīlestība, kaislības un uzticēšanās paver ceļu tumšām dziņām, kurās kā atvarā tiek ierauti varoņu likteņi, atstājot daudz  neatbildētu jautājumu. Elizabete ir skaista sieviete, kurai piemīt vēss, analītisks zinātnieces prāts un instinktīva neuzticēšanās mīlestībai. Tomēr tas nepalīdz rast izeju no emociju haosa, kad viņas dzīvē atgriežas kāds cilvēks no pagātnes. Uz viņa rokām ir nevainīgu cilvēku asinis, un tagad arī Elizabetes dzīvība ir apdraudēta…

 

     K. Eljotas aizraujošajā romānā “Vēlos būt tev līdzās” negaidīts atgadījums lidmašīnā Florai un Džeimsam sniedz iespēju pavadīt atvaļinājumu Francijas dienvidos. Mēnesis saulainajā Provansā izklausās pēc idilles ne tikai viņiem, bet arī abu ģimenei un draugiem. Šķiet, laimei neko vairāk nevajag – bagātīgas maltītes, izmeklēts vīns, pastaigas lavandu laukos un pilnīga aizmiršanās. Tomēr šis atvaļinājums izvēršas par daudz ko vairāk – ierodas nelūgti ciemiņi, uzplaukst aizliegtas jūtas, un atklājas rūpīgi slēpti noslēpumi. Vasarnieku dzīve mainās uz visiem laikiem – ikvienam ir pienācis laiks uzplēst savas dvēseles rētas, lai tās beidzot dziedētu…

 

     D. Dreikas romāns “Sirdslietas” stāsta par cilvēku attiecībām, mīlestību, raksturiem, viņu attieksmi pret talantu un aicinājumu, dzimto vietu un pasauli, tās norisēm. Pēc šī darba motīviem tapusi Baldones tautas teātra izrāde “Karmen, ak, Karmen”.

 

     K. Ieviņš stāstu “Latvju zeltrača dēkas” uzrakstījis pēc patiesiem nostāstiem, kuri vēsta par interesantu personu – latvju zeltraci Lielo Jāni no Rīgas.

 

     Jau sen pagājuši tie laiki, kad tālajā Ziemeļamerikas zemē Aļaskā no visām pasaules malām saplūda zelta meklētāji. Toreiz dzīve bija pilna visbrīnišķīgākajām dēkām, likteņa pārvērtībām un romantiku. Cilvēks te parādās liels un varonīgs cīņā ar bargajiem dabas spēkiem, bet arī zemisks, brutāls un mežonīgs savās kaislībās, no kurām galvenā – deja ap dzelteno velnu, tas ir – zeltu. Kur ir guvums, tur netrūkst arī sieviešu, mīlestības sarežģījumu un noziegumu. Starp zeltračiem Aļaskā toreiz bija arī Lielais Jānis.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. maijā.