Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 1. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 66 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Džīnas Aičisones grāmata “Runātspējīgais zīdītājdzīvnieks” ir viegli uztverams ievads psiholingvistikā. Darbā autore kopumā mēģina rasts skaidrojumu tam, no kurienes tad īsti valoda ir cēlusies, iedziļinoties tādos tematos kā: “valodas gēns”, Čomska ideju turpmākā attīstība, valodu evolūcija, runas ritma uztvere, kognitīvā gramatika u.c.

 

     Grāmatas lasīšanai nav nepieciešamas īpašas priekšzināšanas. Autore psiholingvistikas jautājumus aplūko kopā ar dzīvnieku komunikāciju, bērnu un pieaugušo valodu, sniedzot paplašinātu teorētisko ieskatu.

 

     Vai zināt, cik daudz cukura apēdat? Izlasot Katerinas Basfordas grāmatu “O! Cukuriņš”, gūsiet priekšstatu par to, cik daudz cukura slēpjas pārtikas produktos, ko lietojat, kā arī atziņas par to, kā dzīvot veselīgi, izvairoties no cukura lietošanas. Autore savā darbā sniedz dažādas noderīgas un praktiskas pamācības.

 

     Garšo saldumi? Varbūt ir vērts izlasīt Katerinas darbu un pārbaudīt vai nepiemīt saldumu lietošanas atkarība!

 

     Cilvēka atveseļošanās un pašattīstības sistēmas “Žim Lam” autors Oļegs Lamikins stāsta par vienkāršiem vingrinājumiem, kas paredzēti iekšējiem orgāniem, aizstājot dārgas zāles kuņģa un zarnu trakta dziedināšanai, dabas metodēm – visvairāk izplatīto slimību ārstēšanai un vingrojumiem visa ķermeņa atveseļošanai. Šīs sistēmas pamatā ir senā Austrumu dziednieku metodika, kas Centrālāzijā pazīstama kā “Sliņķu skola” un sekmīgi palīdz visdažādākā vecuma cilvēkiem atbrīvoties no dažādām slimībām. Skaties autora darbā “Sliņķu skola jeb Atveseļošanās vingrojumi “Žim Lam” iekšējiem orgāniem” un uzzini vairāk.

 

     Darbs “Nevardarbīgā pretošanās: Latvijas neatkarības atgūšana dokumentos (1945-1991) stāsta par nozīmīgu laika periodu mūsu valsts vēsturē. Grāmatā apkopotie dokumenti, vēstules un citas liecības, atspoguļo “Pārejas perioda” norises no 1990. gada 4. maija līdz 1991. gada 21. augustam, proti, no deklarācijas “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” līdz “Pārejas perioda” noslēgumam – pēc Augusta puča.

 

     Vai tika un tiek ievērotas valsts atjaunotāju iniciatīvas? Lasi un pēti, un salīdzini ar šodienas norisēm!

 

     Labi pazīstamās Latvijas politiķes, ekonomistes un zinātnieces, Ineses Vaideres, grāmata “Starptautiskās valūtas attiecības” ir noderīga jebkuram, kurš vēlās iegūt informāciju par valūtas attiecībām jeb starptautiskajām finansēm, kā arī starptautisko finanšu institūciju lomu pasaules un Latvijas ekonomikas attīstības procesos. Grāmata noderīga studentiem starptautisko un globālo finanšu jautājumu apguvē.

 

     Jura Ķigura darbs “Mūža izsūtījumā ir autobiogrāfisks atmiņu stāsts, kas stāsta par autora ģimenes izsūtījumu uz Sibīriju, dzīvi tur un atgriešanos okupētajā Latvijā, un reabilitāciju. Cilvēka un ģimenes likteņi, kas atsedz arī tautas likteni.

 

     Grāmatā pievienotie portreti “runā skaidri”, iezīmējot visu skarbo realitāti, ko piedzīvoja ne tikai autora ģimene, bet arī ļoti daudzas latviešu ģimenes; tie neklusē, tie katrs stāsta savu stāstu, ir tikai jāielūkojas to sejās. Darbam pievienotie dokumenti un karte ar izsūtījuma maršrutu šo atmiņu stāstu padara par neapgāžamu vēstures liecību. Liecību, kas pieprasa būt sadzirdētai, parādot pasaulei šo padomju varas noziegumu!

 

     Autors grāmatas nobeigumā raksta: “Pasaule sastapusies ar nebijušu problēmu.. [..] Cerēsism, ka vēl nav par vēlu un cilvēce ar zinātnes palīdzību atrisinās vai vismaz samazinās šo problēmu sekas…”

 

     Pēteris Sakalaurs grāmatā “Fabulu valstībā” apkopojis savas atziņas un domas, izveidojot sasitošas fabulas, kuru tematika ir aktuāla mūsdienu cilvēkam. Viņa darbs varētu būt vērtīgs palīgs studentiem, kas raksta bakalaura, maģistra vai doktora darbus.

 

     Autors darba ievadā jautā: “Kāpēc skolās nemācīja patiesību par fabulām.. Kur palika vēsture par šo episko poēziju?” Tieši šie mēģinājumi, rast atbildi uz šiem jautājumiem, autoru pamudināja pašam radīt fabulas no jauna.

 

     Visi zinām skaisto mītu par Atlantīdas kādreizējo plaukumu un pazušanu jūras viļņos. Vai tā bija? Kāda tā bija?

 

     “Pārejot no viena apziņas stāvokļa otrā, jūs pārvarat plaisu. Un šajā plaisā jūs varat ceļot laikā un telpā.” Egīla Ventera “Atlantīda, kāda tā ir” vienlaikus ir romāns, mīts, poēma un prāta spēle. Viņš raksta rūpīgi. Katra darba daļa ir daudzslāņaina, katrs vārds – pārdomāts. Ventera darbs liksies saistošs visām lasītāju kategorijām.

 

     ““Kuģa žurnāls” ir literāra dienasgrāmata, kura dokumentē galvā notikušo un ārpasaules vērojumus..,” komentē grāmatas autore Inese Zandere, piebilstot, “[..] es gāju pa savām pēdām un mēģināju saprast, ko esmu domājusi, kas man bijis svarīgi.”

 Darbs sarakstīts īsu stāstu formātā,  apkopojot piezīmes, rakstus, fragmentus, vēstules un sarunas no laika posma, kas saistīti ar žurnālu “Rīgas Laiks”, tomēr jāpiemin, ka ne visi publicētie teksti tapuši žurnālam “Rīgas Laiks”; lasītāji darbā atradīs arī pirmpublicējumus. Dienasgrāmatas ieraksti datēti hronoloģiski no 1994. līdz 2007. gadam.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. augustā.

 

Līdzīgi raksti