Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 1. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 35 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Gerijs Taubs ir amerikāņu uztura speciālists, pētnieks un rakstnieks. Ieguvis izglītību Hārvarda universitātē un Stenforda universitātē, veicot augsti novērtētus pētījumus par veselības un uztura jautājumiem.

 

     Darbā “Kāpēc mēs pieņemamies svarā” autors sniedz detalizētu svara uzturēšanas programmu. Atklāj kaloriju, olbaltumvielu, ogļhidrātu, taukvielu un šķiedrvielu patieso nozīmi cilvēka uzturā. Izsmeļošie skaidrojumi un autora pētījumi palīdz izprast, kādēļ cilvēki pieņemas svarā, kāda ir ģenētikas nozīme svara jautājumos, kurus produktus vēlams patērēt un no kuriem labāk atteikties. Darbā īpaša uzmanība pievērsta arī mūsdienās populāru diētu izvērtēšanā.

 

     Grāmata “Zem Muhameda bārdas” stāsta par autora Lato Lapsas ceļojumiem pa Tuvajiem austrumiem – Izraēlu, Palestīnu, Turciju, Irānu, Ēģipti, Jordāniju un Sīriju – un viņa iespaidiem. Tekstu papildina autora fotogrāfijas, kas sniedz dziļāku ieskatu par darbā analizētajām kulturālsocioloģiskajām niansēm.

 

     Kādam varētu šķist, ka šis darbs ir tendenciozs, bet tomēr, tas arīatspoguļo to ainu, ko autors pats redzēja un piefiksēja, apmeklējot šīs valstis. Autors pats saka: “Es gan teiktu, ka šis ir gluži patiesīgs stāsts par zemēm, kur viens no pirmajiem svešiniekam uzdotajiem jautājumiem ir: "Kādai ticībai jūs piederat?", un par cilvēkiem, kuri šajās zemēs dzīvo un šo jautājumu uzdod.”

 

     “Vizmas Belševicas arhīva burtnīcas” apkopo Vizmas Belševicas no 1931. līdz 2005. gadam nepublicētos vai tikai periodikā publicētos darbus. Sērijas pirmajā burtnīcā “Nepazītā mīlestība un citi stāsti” iekļauta 50. un 60. gados sarakstītā proza. Grāmata nāk klajā rakstnieces 85. jubilejas gadā.

 

     Šis darbs iekļauj autores stāstus, kuros ir daudz autobiogrāfisku motīvu, kas liecina par Vizmas Belševicas prozistes talanta veidošanos. Stāstus papildina rokrakstu kopijas un fotogrāfijas no autores dzīves.

 

     Amerikāņu rakstnieka Roberta Džordana apjomīgais fantāzijas romāns “Pasaules acs” ir pirmā grāmata “Laika Rata” sērijā, kas tiek pielīdzināts Džona Ronalda Rūela

 Tolkīna veikumam fantāzijas literatūras žanrā. Romāns ir daiļrunīgs un saturiski daudzslāņains, tēli – piesaistoši, taču savā būtībā sarežģīti.

 

     Darbs ierauj lasītāju bezgalīgi plašā, teiksmām apvītā un neticami krāšņā, kā arī reizē nāvējoši bīstamā pasaulē, kas stāsta par astoņu drosmīgu ceļinieku piedzīvojumiem,  kuri, Laika Ratam griežoties, seko katrs savam nospraustajam liktenim. Taču likteņa pavedieni savijas, tā pat kā daudzu ļaužu dzīves, kas kļūst atkarīgas no dažu drosminieku izvēlēm.

 

     Ričards Ingrems jau vairākus gadus dzīvo Grieķijā, Krētas salā Vidusjūrā. Rakstīšana ir autora vaļasprieks, aizraušanās un arī veids, kā uz laiku aizmirst par ikdienu. Taču ikdienu caurstrāvo dažādi sajūtu un iespaidu mirkļi, par šādiem mirkļiem – nejaušībām, likumsakarībām, spriedzi un ideāliem – stāsta Ričarda Ingrema jaunais detektīvromāns “Bīstamā patiesība”

 

     Roberts Makkenna ir Glāzgovas ugunsdzēsēju un glābšanas dienesta leitnants. Viņa darbs saistīts ar trauksmainām un bīstamām situācijām. Kādu dienu viņš kļūst par avārijas aculiecinieku un saprot, ka avarējušās mašīnas salonā ir Džeisons Donavans, sens paziņa. Makkenna ir pārliecināts, ka viņam ir izdevies glābt Džeisona dzīvību. Diemžēl viņa pārliecība izrādās maldīga. Tomēr, nespējot noticēt faktiem, kas Robertam šķiet šaubīgi, kā arī vēlme noskaidrot patiesību,  viņu iesaista lietā, kuras noskaidrošana var apdraudēt kā pašu, tā citus.

 

     Žužas Rakovskas romāns “Čūskas ēna” ir Ursulas atmiņu stāsts par bērnu un jaunības dienām. Viņas atmiņās pamīšus paveras skats uz 17. gadsimta Eiropu, kad pastāv raganu prāvas un dažādas slepus izdarības. Autors, caur Ursulas atmiņu stāstu, ieskicē spēcīgu šī laikmeta ainu, kā arī atainojot tad dzīvojošo ļaužu, no mūsdienām, atšķirīgos principus.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. septembrī.