Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2018. gada 16. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 46 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Nozaru literatūras jaunumos P. Ostapceva jaunais albums “Latgales zelta druvas”, kurš tika prezentēts autora 60 gadu jubilejas svinību ietvaros un kuru bibliotēkas lasītāji ir saņēmuši dāvanā no mākslinieka. Albums veltīts laikam – pagātnei, tagadnei un nākotnei. Katra glezna ir uz ilgiem gadiem iemūžināts laiks…

 

     Grāmatas “Vāgners. Dzīvesstāsts” autors Ž. De Dekērs necenšas kliedēt mītus, bet mēģina atspoguļot Vāgnera vētraino dzīvi uz vispārējā vēsturisko notikumu un politisko intrigu fona, viņa mākslinieka ceļu, kas nelīdzinās nevienam citam. Autors, rūpīgi izstudējis komponista dzīves gājumu, iepazīstina lasītāju ar viņa draugiem un ienaidniekiem, ar sievietēm, kuras Vāgnera dzīvē spēlējušas nozīmīgu lomu, atbalstījušas un iedvesmojušas, ar daudzām slavenībām, kas lielākā vai mazākā mērā saistītas ar komponistu.

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumu klāstā krāšņs izdevums “Lāčplēsis”, kas īpaši veidots, lai palīdzētu tiem, kas šobrīd apgūst spāņu valodu. Grāmatā latviešu un spāņu teksts izvietoti paralēli viens otram, ļaujot viegli sekot stāstījumam abās valodās. Tā ir arī lieliska dāvana spāniski runājošajiem radiem un draugiem visā pasaulē, caur kuru atklāt latviešu tautas pasaku un teiku savdabīgos tēlus.

 

     D. Grūbe par savu īsprozas krājumu “Asimetrija” stāsta: “Tie ir stāsti par parasto un citādo, par paliekošo un mainīgo, par būtisko un mazsvarīgo. Un visam pāri – par cilvēka iekšējo brīvību.” Žanriski un intonatīvi daudzveidīgajos stāstos savijies reālais ar fantastisko, komiskais ar dramatisko un traģisko. Autore vienlaikus ar katram pazīstamu un pat sadzīvisku vidi prasmīgi rāda cilvēka iekšējās pasaules sarežģītos labirintus, bezdibeņus un virsotnes. Dzīve ir neparedzama un nepielūdzama, tāpēc maldīties, krist vai kāpt augšup – šī izvēle allaž ir katra paša ziņā.

 

     Tirzmalietes grāmatā “Vēstules un veltījumi latviešu kultūras darbiniekiem” vēstules un veltījuma dzejoļi sniedz ieskatu viņas profesionālajos sakaros, galvenokārt jau vēstuļu draugu un paziņu lokā, daiļrades procesa aktualitātēs un stāsta arī par Tirzmalietes attieksmi, dzīves un darba uztveri.  

 

     Jaunieguvumos arī vairāki detektīvromāni. Amerikāņu rakstnieka Dž. Faindera romānā “Nāves viesulis” Maikls Teners dodas mājup no lietišķas tikšanās un lidostas drošības kontroles punktā steidzoties paķer svešu klēpjdatoru. Kļūdu viņš pamana tikai mājās. Ziņkāre gūst virsroku, un atklājas, ka datora īpašniece ir ASV senatore, kuras failos glabājas valsts noslēpumi...

 

     Zviedru rakstnieces K. Grebes romānā “Ledus zem viņas kājām” tiek izmeklēta neidentificētas sievietes slepkavība. Izmeklētāji Pēters Lindgrēns un Manfreds Ulsons, meklējot motīvu izdarītajam noziegumam, vēršas pēc palīdzības pie Hannes – talantīgas noziedznieku profila izstrādātājas. Lasītājam tiek piedāvāts atminēt puzli, kas pirmajā brīdī šķiet neatrisināma.  

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. jūnijā.

 

Līdzīgi raksti