Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2019. gada 17. jūnijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 21 jaunu grāmatu. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     I. Sokoviha grāmatā “Veiksmīgā saimniece. Kā paspēt visu padarīt” dalās pieredzē, kā panākt, lai mājā valdītu kārtība, netērējot tam daudz pūļu un laika, kā izlauzties no neorganizētības murga. Iedvesmu autore smēlusies Amerikas mājsaimnieces Marlas Silijas izstrādātajā sistēmā flyledy (lidojošā lēdija), pielāgojot to Eiropas situācijai. Grāmata dos ierosmi un praktiskus padomus jebkurai namamātei – gan mājsaimniecei, gan algota darba darītājai.

 

     A. Terzena grāmata “Lūsis. Laikmeta iezīmētais” stāsta par ievērojamo sportistu Jāni Lūsi, kurš divdesmit gadu garumā bija labākais šķēpa metējs, uzstādot divus pasaules rekordus. Grāmata atklāj arī līdz šim nezināmus J. Lūša dzīves un sporta cīņu faktus. Tā apliecina, ka panākumu pamatā ir mērķtiecīgs darbs, un pārliecina, ka viss ir iespējams.

 

     I. Šuvajeva “Individuālpsiholoģija Latvijā” parāda indivuduālpsiholoģijas specifiku, tās attīstības gaitu kopumā un šā virziena atbalsis un ietekmi mūsu valstī. Starpkaru periodā interese par individuālpsiholoģiju Latvijā bija liela, vietējo interesentu darbība – aktīva. Rīgā savulaik samērā bieži viesojās, lekcijas lasīja, seminārus vadīja un priekšlasījumus noturēja, kā arī konsultēja atzinību guvuši individuālpsiholoģijas pārstāvji no Vācijas un Austrijas.

 

     Daiļliteratūras klāstā G. Repšes eseju grāmata “Skiču burtnīca. Simts”, kura sniedz personisku ieskatu aizvadītajā Latvijas simtgades gadā. Rakstnieces dienasgrāmatā tverts laika posms no 2017. gada 18. novembra līdz 2018. gada 18. novembrim. “Līdzās Latvijas simtgades fanfarām un bagātīgajām svētku reportāžām gribējās saskatīt jubilejas gadu caur viena indivīda pieredzi. Ieraudzīt (vai neieraudzīt) valsti sevī. Žanrs – dokumentāla esejistika,” par grāmatu raksta autore.

 

     L. Paegles ironisko stāstu krājums “Visas sēdvietas izpirktas” ir pirmā autores grāmata. Par savu stāstu varoņiem L. Paegle raksta: “Ir tādi personāži, kam pietiek ar vienu stāstu, un ir citi, kas baksta autoram sānos un pieprasa vēl, jo, redz, viņi atkal ir kaut ko sastrādājuši. Tad autoram neatliek nekas cits kā to visu pierakstīt. Un vēl ir tie, kas apvainojušies, jo nav dabūjuši galvenā varoņa titulu. Tā šie tēli brīvi staigā pa krājumu, neparastos veidos risinādami savas parastās problēmas.”

 

     M. Važas “Pārbaudītā laime”, kas izdota “Vakara romānu” sērijā, stāsta par pilsētnieci Baibu, kura piekrīt krustmātes Otīlijas ierosinājumam doties uz laukiem un pieņemt telefonistes darbu, lai iepazītos ar Ojāru Kalnu tā, lai viņš nenojaustu, ka Baiba ir viņu tēvu izvēlētā meitene. Baiba patiesi vēlas iegūt staltā un krietnā Ojāra Kalna mīlestību, turklāt drīz viņai jākļūst arī par pilntiesīgu mantinieci un saimnieci savās tēva mājās. Romantiskie sižeta pavērsieni atklāj lasītājam skaistu Latvijas ainavu 20. gadsimta 20.–30. gados, ticamus dzīves stāstus, varoņu savijušos likteņus un kolorītus raksturus.

 

     K. Ēkmanes “Suns mežā pie ūdeņiem” ir grāmata par draudzību un uzticību. Kādā mierpilnā lauku nostūrī mazs kucēns, dedzīgi sekojot mammai un saimniekam, aizskrien prom no fermas drošās pajumtes un drīz vien apmaldās. Nu viņam pašam jāatrod sev barība un droša nakts mītne un jāpārspēj viltībā lapsa.  Kucēns izaug par lielu suni, zaudējot saikni ar cilvēku. Tomēr saimnieks neatmet cerību un lēnām cenšas atgūt suņa uzticību, līdz zudusī saikne starp cilvēku un suni tiek atjaunota.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. jūlijā.

 

Līdzīgi raksti