Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2022. gada 16. novembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiek papildināts ar 22 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Tuvojas gada beigas. Dārzkopji var sākt plānot dārza darbus 2023. gadam. Rast atbildes uz interesējošiem jautājumiem par dārzkopību palīdzēs jaunais izdevums “Dārzkopja padomnieks 2023”.

 

     ”Lielā smaržu grāmata” ir aizraujošs ceļvedis, kas aicina lasītājus doties atklāt smaržu pasauli. Šis populārzinātniskais izdevums atklāj līdz šim nezināmus parfimērijas nozares tematus, apvienojot vēsturiskos, zinātniskos un estētiskos aspektus. Grāmata kliedē daudzus stereotipus un mītus un atbild uz jautājumiem, kurus jūs nekad neuzdrošinājāties uzdot. Kas īsti notiek laikā no brīža, kad radusies aromāta koncepcija, līdz smaržu pudelītes nonākšanai plauktos? Kāda ir atšķirība starp populāru zīmolu, kas tiek izplatīts visā pasaulē un nelielu uzņēmumu, kura produkcija pieejama tikai pāris veikalos? Grāmata iepriecinās visus, kuri meklē uzticamu informāciju par smaržu, ožas maņu, parfimērijas vēsturi un ražošanu.

 

     Valodnieka Daniela Evereta grāmata “Valoda – kultūras instruments”  ir veltīta valodas kā neaizstājama smadzeņu lingvistiskā darbarīka un unikāla kognitīvā instrumenta attīstībai. Vienlaikus tā ir ļoti personiska, autora pieredzē balstīta un uztverama arī kā cieņas apliecinājums pirahu valodai un kultūrai, līdz ar to arī visām apdraudētajām pirmiedzīvotāju valodām pasaulē. Izdevumus par valodu un valodniecību nemēdz uzskatīt par emocionāli piesātinātiem vai siltiem. Bet tieši tā raksturojama šī grāmata, kuras uzdevums ir piedāvāt skatījumu uz valodas cilmi – vai valoda un tās elementi radās pēkšņi vai arī attīstījās pakāpeniski, un kāda iemesla dēļ tā noticis. Grāmatas autors aizstāv ideju, ka valodu ir radījuši cilvēki, un tā pielāgojas sabiedrības vajadzībām.

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumu klāstā Jāņa Joņeva dokumentāls detektīvromāns “Decembris”, kura pamatā ir absurdu, mistisku slepkavību sērija Rīgā 1997. gada decembrī. Tas, par ko rakstīja deviņdesmito gadu prese, ko stāsta nogurušie deviņdesmito izmeklētāji, ko juta cilvēki un kas palicis mūsu pielāgoties spējīgajā atmiņā. Neticamu sižetu virkne, ko autors apkopojis un centies saprast. Kas bija slepkava? Kas notika un kā tas bija iespējams?

 

     Amerikāņu rakstnieka Džeisona Rekulaksa atjautīgi savērptais trilleris “Slēptie zīmējumi” ir par kādu maza zēna auklīti un zēna glabātajiem savādajiem, šausminošajiem noslēpumiem. Nesen izgājusi rehabilitācijas kursu, Melorija Kvina pieņem Teda un Kerolainas Maksvelu darba piedāvājumu kļūt par auklīti viņu piecus gadus vecajam dēlēnam Tedijam. Jau no pirmās dienas Melorija darbā jūtas labi. Viņa lieliski saprotas ar Tediju, piemīlīgu, klusu un kautrīgu zēnu, kurš ne brīdi neizlaiž no rokām skiču albumu un zīmuli. Viņa zīmējumi nav pārsteidzoši – koki, trusīši, baloni. Taču kādu dienu viņš uzzīmē ko pavisam savādu: vīrieti mežā, kurš aiz sevis velk sievietes līķi. Meloriju māc aizdomas, ka zīmējumos redzamās ainas norāda uz kādu senu slepkavību un šo informāciju viņai cenšas nodot aiz Maksvelu mājas mežā mītošie pārdabiskie spēki.

 

     Skandināvu detektīvu cienītājiem piedāvājam norvēģu rakstnieka Džorna Ljēra Horsta darbu “Likteņa cilpa”. Kriminālromānā tiek sekots izmeklētāja Visitinga piedzīvojumiem profesionālajā un personīgajā dzīvē. Frenks iet bojā pēc kritiena no sava pagraba kāpnēm. Tā paša pagraba, kurā pie grīdas piestiprināts aizslēgts seifs. Viņa mazmeita Sofija Lunda manto šo namu, taču nevēlas nekādu saistību ar vectēva naudu, turot aizvainojumu un uzskatot viņu atbildīgu par viņas mātes nāvi cietumā.

 

     Vēsturisko piedzīvojumu lasītājiem iesakām amerikāņu rakstnieka K. V. Gortnera romānu “Romanovu imperatore”.  Deviņpadsmit gadus vecā Minnija zina, ka viņai kā Dānijas princesei nāksies ieprecēties karaliskā ģimenē. Liktenis viņu aizved uz Krieviju, kur viņa nu jau kā cariene Marija Fjodorovna piedzīvo gan patiesu mīlestību, gan neizmērojamas sāpes. Aizraujošs romāns par Krievijas pēdējā cara Nikolaja II māti, vienu no impēriskās Krievijas iedvesmojošākajām sievietēm, kura centās noturēt dižciltīgo Romanovu dinastiju un saglābt savu ģimeni.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. decembrī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

Līdzīgi raksti