Attēls no: www.seriouseats.com

     Katru gadu pēc Vegānu biedrības iniciatīvas 1. novembrī tiek svinēta Pasaules vegānu diena. Kas tad ir vegānisms un vegāni?

 

     Vegānisms ir filozofiska nostāja un dzīvesveids, kura atbalstītāji cenšas neizmantot dzīvniekus pārtikai, apģērbam, izklaidei vai citiem nolūkiem. Vegāni izvairās no jebkāda veida dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas. Arī olas, piens, sviests, siers pārtikā netiek pieļauts. Vegāni ir pārliecināti, ka cilvēks ir radīts tikai un vienīgi augu izcelsmes produktu lietošanai. Visbiežākie šādas izvēles iemesli ir ētiski apsvērumi saistībā ar dzīvnieku tiesībām un to labturību, kā arī garīgi un reliģiski apsvērumi.

 

     Vārds „vegāns” ir atvasināts no vārda veģetārietis, kad 1944. gadā  Donalds Vatsons Apvienotajā Karalistē dibināja Vegānu biedrību. Viņš savienoja vārda “vegetarian” pirmos trīs un pēdējos divus burtus, radot vārdu “vegan”.

 

     20. gadsimta otrajā pusē vegānisms vispirms izplatītījās Rietumeiropā un Ziemeļamerikā. Lielajās pilsētas tika atvērtas vegānu kafejnīcas un restorāni. Īpaši populārs vegānisms ir kļuvis pēdējo 10 gadu laikā, kad tam pievērsušies daudzi pasaulē slaveni cilvēki.

 

     Starp pasaules pazīstamākajiem vegāniem jāmin režisori Džeimss Kamerons un Pīters Bogdanovičs, aktieri Natālija Portmane, Mišela Feifere, Hoakins Fīniks, Pamela Andersone, Emilija Dešanela, mūziķi Pols Makartnijs, Braians Adams, Leona Luisa un Šanja Tveina, kā arī sportisti: sprinteris Karls Lūiss, bokseris Maiks Taisons, tenisiste Martina Navrātilova, politiķi Bills Klintons un Janezs Drnovšeks.

 

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā no 31. oktobra līdz 16. novembrim varēs aplūkot izstādi “Kas tas tāds – vegāns”.  Laipni gaidīti!

 

Raksta sagatavošanai izmantoti interneta resursi