Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Līdz 2020. gada septembra beigām Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā skatāmas divas izstādes, kuras sarūpētas sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību. Foto izstāde “Pieejamība. Cieņpilna dzīve” apskatāma abonementā, bet izstāde roll-up formātā “Zviedru kriminālromāni” aplūkojama lasītavā.

 

     Izstādē “Pieejamība. Cieņpilna dzīve” redzami četrpadsmit Zviedrijas un četrpadsmit Latvijas cilvēku ar invaliditāti portreti un personīgie stāsti par līdzvērtīgu dzīvi un iekļaušanos sabiedrībā, par sapņiem, cerībām, bēdām, prieku, darbu, ģimenēm un mīļajiem.

    

     Iekļaujošas un cieņpilnas dzīves iespējas gan no pilsētām, gan laukiem raksturo foto izstādes dalībnieki, kuri izvēlēti pēc daudzveidības principa, reprezentējot dažāda vecuma, dažāda dzimuma cilvēkus ar dažādu invaliditāti.

    

     Izstādes dalībnieki Latvijā izvēlēti sadarbībā ar invalīdu un viņu draugu biedrību “Apeirons”, biedrību “Es redzu”, Liepājas Neredzīgo biedrību, Rotko Mākslas centru, Liepājas un Valmieras mākslas un dizaina vidusskolām, Beverīnas un Kocēnu novada sociālajiem dienestiem.

    

     Izstādes fotogrāfi ir M. Markovskis (Latvija) M. Marketiks (Zviedrija).

 

 

     Lasītavā apskatāmā izstāde “Zviedru kriminālromānu ainas” sniedz fotogrāfisku un tekstuālu ieskatu 21 populāra zviedru kriminālromānu autora daiļradē, ļauj ielūkoties vidē, kurā risinās romānu darbība.

 

     Interesanti savērptas sižeta līnijas, spēcīgi raksturi, dinamiski notikumi, negaidīti pavērsieni – tas viss raksturo zviedru autoru kriminālromānus. J. Bonjērs, I. Frīmansone, H. Nesers, K. Ēkmane, L. Marklunde, A.Dāls – šo autoru romāni ir iemantojuši plašu lasītāju atzinību visā pasaulē un ir pieejami arī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas krājumā gan latviešu, gan krievu valodā. Bibliotēkas darbinieces ir sagatavojušas nelielu zviedru autoru kriminālromānu izstādi. Piedāvātos romānus var paņemt lasīšanai uz mājām.

 

     Aicinām iepazīties ar šīm abām izstādēm, kas tiek rīkotas Ziemeļvalstu nedēļas ietvaros.