Foto: M. Tukina

     Jau astoto gadu pēc kārtas 2015. gada 9. novembrī LR Ārlietu ministrijā Rīgā norisinājās ikgadējais ES informācijas sniedzēju forums. To rīkoja Ārlietu ministrija (ĀM), Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Parlaments (EP) Latvijā. Pasākumu koordinēja un tā tehnisko pusi nodrošināja Eiropas Kustība Latvijā.

 

     Forumu atklāja  ĀM valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele un EK pārstāvniecības vadītāja Inna Šteinbuka. Viņi sniedza īsu ieskatu šodienas ES aktualitātēs un iezīmēja prioritāros virzienus  2016. gadam. Pēc foruma atklāšanas sekoja paneļdiskusijas.

 

     Pirmais panelis un diskusija – „Quo vadis, Eiropa”. Eiroparlamenta deputāts Krišjānis Kariņš kliedēja dzirdētās baumas par ES izjukšanu, uzsvēra ES valstu sadarbības nepieciešamību bēgļu krīzes risināšanā un runāja par enerģētikas politiku ES.

 

     Saeimas Eiropas lietu komisijas un Saeimas Ārlietu komisijas loceklis Atis Lejiņš  dalījās pārdomās par ES nākotni, balstoties uz pieredzi Saeimā, runāja par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgumu, kas nodrošinātu  labākus tirgus nosacījumus savu preču un pakalpojumu eksportam, kā arī stiprinātu transatlantiskās saites.

 

     Savukārt “Providus” pētniece Iveta Kažoka, stāstot par ES attīstības scenārijiem, atzīmēja, ka pēdējo pētījumu dati par ES neatspoguļo krīzi un ir daudz pozitīvu, iepriecinošu tendenču.

 

 

     Otrais diskusiju panelis – „Bēgļi un to integrācija Latvijā un ES” – tika veidots pēc foruma dalībnieku lūguma. Reālajā pieredzē saskarsmē ar bēgļiem dalījās Zvannieku mājas dibinātājs un vadītājs Juris Cālītis, jauno valdības programmu bēgļu jautājuma risināšanā prezentēja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dimitrijs Trofimovs.

 

     Ar situāciju šobrīd Libānā iepazīstināja Hosams Abu Meri (Saeimas deputāts, Latvijas Arābu kultūras biedrības vadītājs), kurš uzsvēra, ka Latvijai jābūt solidārai ar pārējām ES valstīm bēgļu krīzes risināšanā, nav jābaidās. Abu Meri lika akcentu uz saukli “Latvija var!”.

 

     Trešais panelis un diskusija – „Propaganda Latvijas un ES publiskajā telpā”. Par šiem jautājumiem savās pārdomās dalījās demokrātiskā krievu portāla „Meduza” redaktore Gaļina Timčenko, arī Jānis Rungulis, Sanita Jemberga un Elīna Lange-Ionatamišvili.

 

     Dienas otrajā daļā foruma dalībnieki pēc savas izvēles varēja piedalīties kādā no darba grupām, kurās sprieda par viņus interesējošiem ES jautājumiem. Forumā piedalījās arī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavas vadītāja, ESIP koordinatore Anita Gaidule.