Bērnu grāmatu nedēļā startē Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija!

 

* Lai kļūtu par žūrijas ekspertu, Tev jāizlasa visas savas vecumgrupas grāmatas!

* Klikšķini uz saites „Pārbaudīt pieejamību” un rezervē grāmatu, kuru vēlies lasīt!

* Ja rodas jautājumi, droši jautā bibliotekārei!

* Žūrijā kopā ar Tevi var piedalīties arī vecāki!

 

Vecumgrupa 5+

Uldis Auseklis

“Bante un tante”

Grāmata iepriecinās gan mazus, gan lielus lasītājus, tajā ir raiba pasaule, darbojas ģimenes gariņi – mamma, tētis, vecāmamma, krusttēvs, kaķēni, taureņi un citas dzīvībiņas mainīgajā gadalaiku ritumā. Grāmatas vērtība ir arī brīnišķīgie zīmējumi, kurus var pētīt ilgi.

Pārbaudīt pieejamību

 

Mārtiņš Zutis

“Nenotikušais atklājums”

Dabas pētnieks Kārlis Darviņš dodas izņemt no pastkastes žurnālu, bet pamana pagalma sniegā kāda vienkājaina radījuma pēdas. Mēģinot to izsekot un izdarīt atklājumu, viņš pārsteigts redz, ka pēdu skaits arvien pieaug. Kad viņa minējumi jau sasniedz desmitkājainu citplanētieti vai piecus bandītus, dabas pētnieks nolemj, ka šoreiz atklājums labāk lai paliek neizdarīts, un mūk. Toties bilžu grāmatas lasītājam pašam tiek viss patiesības noskaidrošanas prieks.

Pārbaudīt pieejamību

 

Pija Lindenbauma

“Brigita un brāļi aļņi”

Brigitai ir apnicis būt vienīgajam bērnam ģimenē – tāda dzīve ir pārāk klusa. Ja meitenei būtu brālis vai māsa, viņai nebūtu tik garlaicīgi. Kādu dienu, pārnākusi mājās, Brigita ierauga pie savām durvīm sēžam trīs aļņus un nolemj vest tos sev līdzi, lai tie kļūtu par viņas brāļiem. Bet izrādās, ka aļņi nemaz nav tādi brāļi, kādus Brigita ir iedomājusies. Viņi zīmē dīvainus zīmējumus, pieprasa popkornu un iekārtojas uz gulēšanu skapī. Varbūt miers un klusums – tas nemaz nav tik slikti…

Pārbaudīt pieejamību

 

Tjerī Roberešts

“Vilks, kurš izvēlās no grāmatas”

Kādā nekārtīgā istabā no plaukta izkrīt grāmata, no kuras izkūleņo vilks. Lai izspruktu no draudīgā runča, uz labu laimi viņš iemūk citā grāmatā. Tā, ceļojot no vienas grāmatas uz citu, viņš satiek raudošu Sarkangalvīti, kuras pasakā pazudis vilks… Grāmata patiks arī pieaugušajiem!

Pārbaudīt pieejamību

 

Rainis

“Puķu lodziņš”

Ar Raiņa sirsnīgajiem bērnu dzejoļiem nu jau izaugušas vairākas paaudzes. Atzīmējot izcilā dzejnieka 150. jubilejas gadu, šis krājums izdots atkārtoti ar krāšņām mākslinieka Induļa Zvagūža ilustrācijām, kas iepriecinās gan mazos lasītājus, gan viņu vecākus.

Pārbaudīt pieejamību

 

Juris Zvirgzdiņš

“Miega pasaka”

Ko vakarā dara bērns, atstāts mājās viens pats? Kā nu kurais. Piecgadīgais Matīss laimīgs lēkā uz vienas kājas un auro aiz prieka. Kopā ar runci Muri un rotaļu lāci Bruni viņi nolemj sarīkot ēšanas svētkus, spēlē paslēpes un ričuraču… Kad draugiem acis jau aizkritušas, Matīsam miegs nenāk ne lūdzams, un viņš sāk skaitīt aitas – tas palīdzot aizmigt. Un piedzīvojums sākas…


Humorpilnā Jura Zvirgzdiņa pasaka ir jauka lasāmviela pirms gulētiešanas un ne tikai. To lasot, bērns var arī iemācīties cept pankūkas un atkārtot latviešu alfabētu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 9+

 

Rūse Lāgerkranca

“Mana laimīgā dzīve”

Grāmatas galvenā varone ir maza meitenīte Dunne. Viņa sāk mācīties pirmajā klasē. Skolā Dunne iepazīstas ar Ellu Frīdu, kas kļūst par viņas labāko draudzeni. Bet, kā jau tas palaikam mēdz būt, arī Dunnes laimīgo dzīvi apēno dažas likstas. Vislielākā no tām – Ellas Frīdas ģimene pārceļas uz Noršēpingu, un Ella turpina mācības citā skolā. Taču Dunne spītīgi tic, ka labākā draudzene reiz atkal sēdēs solā viņai līdzās.

Pārbaudīt pieejamību

 

Inguna Cepīte, Juris Zvirgzdiņš

“No Rīgas līdz Rīgai”

Tobiass ir norūpējies. Viņam dzejoļa skaitīšanas laikā pazudis gan pats dzejolis, gan tā slavenais autors – viņam tas jāatrod, kļūstot par detektīvu. Bez japāņu drauga Tamas, viņa ķepdatora un interneta būtu grūti uzzīmēt ceļojuma maršrutu apkārt Baltijas jūrai, sameklēt Ziemassvētkos Pazudušo dzejoli. Tobiass un Tama ir pārliecināti, ka tu turi rokās desmit Eiropas valstu lieliskāko grāmatu un rakstnieku enciklopēdiju. Viņi cer izveidot lasītāju klubiņu, kurā Muminu ģimenes draugi no Somijas iepazīsies ar Baktērijas jaunkundzi no Polijas, mazo Nāriņu, Ezīti miglā, Sprīdīti, autokrāvēja vadītāju Kurtu un abām Lotiņām. Tāpēc Tobiass un Tama parādīs draugiem visas pašu apceļotās pilsētas, to skaistās ēkas, it īpaši bibliotēkas.

Pārbaudīt pieejamību

 

Luīze Pastore

“Pazudušais pērtiķis”

Šajā grāmatā detektīvi dzen pēdas pērtiķītim, kas piepeši pazudis no Jaņa Rozentāla 1913. gadā tapušās gleznas “Princese ar pērtiķi”! Brīnumainā kārtā Teo un Poga nonāk otrpus gleznai, mākslas pasaulē, kur dzen pēdas pazudušajam pērtiķītim. Aizraujošu notikumu virpulī mazie detektīvi atklāj, kas patiesībā ir gleznā attēlotā princese un viņas mazais rotaļu biedrs.

Pārbaudīt pieejamību

 

Sinika Nopola

“Tā stunda ir situsi, Risto Reperi!”

Risto Reperis ir zēns, kas dzīvo pie savas tantes Rimtas. Viņa mīļākā nodarbe ir bungošana. Kādam no nama iedzīvotājiem nepatīk Risto muzicēšana, un tas pa pasta lūku sāk piegādāt draudu vēstules. Bailīgā Rimtas tante ir gatava noticēt, ka zīmīšu autors ir Lindberga kungs, kas dzīvo apakšstāvā, bet Risto pamana kādu siluetu pazibam gar augšstāva logu.


Pēkšņi Risto un Rimtas dzīvē ierodas Tellerva un Anters – noslēpumaina mamma un viltīga izskata dēlēns. Vai viņiem ir kāda saistība ar minēto tēlu, kas lūr gar aizkaru malu?

Pārbaudīt pieejamību

 

Ieva Samauska

“Ķiķināšanas gadalaiks”

Krājumā iekļautie dzejoļi vēsta par dažādām būtnēm, lietām, situācijām, notikumiem, kurus apvieno autores sirsnīgais, šķelmīgais un gudrais skatījums. Dzejoļi nav klaji pamācoši, taču tie nepārprotami apliecina dzīves vērtības: ģimeniskumu, mīļumu, labestību, tuvību dabai.

 

Grāmatiņa vēsta par visiem – arī ķiķināšanas! – gadalaikiem. Tuvojoties ziemai ar tās burvīgajiem svētkiem, īpaši zīmīgi skan dzejoļi, kas lasītājiem atnes sniegu, eglīti, dāvanas, svētku gaidīšanas satraukumu un prieku. 

Pārbaudīt pieejamību

 

Dina Sabitova

“Cirks lādītē”

Viens no galvenajiem grāmatas varoņiem ir Mariks, kurš ir pārliecināts, ka pats galvenais cirkā ir klauns, jo viņš prot visu: jāt uz zirga, spēlēt vijoli, dresēt sunīšus un mest kūleņus – īsi sakot, klauns prot tūkstošiem brīnišķu lietu. Taču viņš izliekas par neprašu, lai visiem būtu smieklīgi.

 

Bet dienā, kad Mariks kopā ar citiem bērniem dodas uz cirku, klauns Pē ir iesniedzis atlūgumu un devies prom, jo nav apmierināts ar savu algu. Ko nu darīs cirka direktors?

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 11+

Kristīna Olsone

“Stikla bērni”

Divpadsmitgadīgās Billijas un viņas mammas jaunajā mājā risinās mistiski notikumi. Nesaprotami un šausmīgi notikumi, kurus Billija nespēj izskaidrot. Šķiet, ka māja vēlas no viņām atbrīvoties. Tā dara visu iespējamo, lai viņas aizbiedētu.


Kopā ar draugu Aladinu Billija sāk izmeklēt mājas tumšajiem noslēpumiem apvīto vēsturi. Un, jo vairāk viņa uzzina, jo vairāk pārliecinās, ka viņai ar mammu jātiek no mājas projām, cik drīz vien iespējams… Pirms notiek kas šausmīgs. Pirms būs par vēlu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Arno Jundze

“Kristofers un Ēnu ordenis”

Kristoferam ir četrpadsmit gadu, un viņš dzīvo Rīgā mazā pagrabstāva dzīvoklītī kopā ar veco radinieku Freimaņonkuli. Neviens zēnu neuzskata par kaut ko īpašu – arī viņš pats ne. Taču gluži parasta mācību gada pēdējā skolas dienā sāk risināties dīvaini notikumi. Vispirms zēnu autobusā uzrunā savāds tips ar šujmašīnai līdzīgu priekšmetu. “Lai kas arī notiktu, saglabā mieru. Ordenis par tevi parūpēsies,” viņš apgalvo. Kas ir šis mistiskais Ordenis, un ko tas vēlas no Kristofera? Jau visai drīz izrādās, ka Kristofers tiešām tiek iesaistīts neparastos notikumos, kuri risinās gan Rīgā, gan Romā un Parīzē.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ieva Melgalve

“Bulta, Zvaigzne un Laī”

Ja tavs vārds spētu noteikt to, kas tu esi, kādu vārdu vēlētos tu? Ja bērni pieaugot varētu gan kļūt par pieaugušajiem, gan pārvērsties par laumām, kas būtu tu? Kastora plāni ir vienkārši: dabūt labu, stipru vārdu un kļūt par vienu no cilts medniekiem. Bet, kad viņa draudzene Pelle tiek izraidīta no cilts, Kastors atsakās pamest viņu vienu. Negaidīti abiem pievienojas arī cilts burves meita Nīna. Un sākas ceļojums... Ceļojums uz tālajām laumu zemēm, kurās valda burvju pasaules likumi. Ceļojums, kurā atklājas ne vien laumu, bet arī cilvēku glabātie noslēpumi. 

Pārbaudīt pieejamību

 

Jānis Baltvilks

“Kaķuzirņi un kurmjukārkli”

Šajā  asprātīgajā grāmatā radīta neticami ticama dabas pasaule, spēlējoties gan ar ”zinātniskiem” dabas aprakstiem un sacerot jaunas sugas (kaķuzirņi, kurmjukārkli, gružrupuči, kāpostbutes, vilkozoli u. c.), gan ar viltīgi pārveidotu padomu nopietnību (kā audzēt konfektes vai naudu), gan ar valodu, kurā tiek atklāti jauni ģeogrāfiski objekti un veidojas Latvijas salu arhipelāgs.

Pārbaudīt pieejamību

 

Ieva Samauska

“Govs uz bagāžnieka”

Ko darīt, ja tikko iepazītais draugs pēkšņi pazūd? Kas ir galvenais draudzībā? Mīlēt draugu no sirds un nekad nenodot – ir pārliecināta Ukulele, Roze, Aksels un citi grāmatas varoņi. Arī tad, kad jācīnās ar vareniem un spēcīgiem pretiniekiem – peļņas kāro Hičkoku, rupjo Gorillo, viltīgo un vīzdegunīgo Saniju. Arī tad, kad jāsamierinās ar cilvēku neizpratni un bailēm no… neparastā – no brīnuma.

Pārbaudīt pieejamību

 

Anna Karija

“Īstā Rebeka”

Dienasgrāmatas rakstītājai Rebekai ir četrpadsmit gadu, un viņa mācās meiteņu skolā Dublinā. Viņas mamma, rakstniece, vienmēr pamanās meitai sagādāt neērtus brīžus, un trakākais sākas, kad tiek laista klajā viņas grāmata par Rutiņu un viņas draudzenēm, kas sacenšas, kura pirmā tiks pie puiša. Rebekas dzīve kļūst neizturama. Skolotāja un klases biedrenes uzskata, ka, izlasot grāmatu, uzzinājušas par viņu visu. Kā lai pierāda, ka mammas aprakstītā Rutiņa nav īstā Rebeka? Iespēja rodas, kad Rebeka ar draudzenēm nodibina savu mūzikas grupu un piesakās Mūziķu cīņās. Un viņa iepazīstas ar ļoti simpātisku puisi, kuru klusībā dēvē par Avīžzēnu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 15+

R. Dž. Palasio

“Brīnums”

Desmitgadīgais Augijs Pulmens, kurš piedzima ar nopietnu sejas defektu un par kuru ārsti nedeva cerības, ka viņš izdzīvos, vairs nemācīsies mājās, bet sāks apmeklēt 5. klasi kādā Manhetenas vidusskolā. Skolā Augijam būs jāsaskaras ar vienaudžu izsmieklu un jāpārvar bailes, bet viņš visiem spēkiem centīsies iederēties un pūlēsies, lai viņu uzskatītu par parastu skolēnu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Sabīne Košeļeva

“Rīga–Maskava”

Šī grāmata ir skaudrs, taču liriski maigs un drosmīgi atklāts vēstījums par pieaugšanu, par savas vietas meklēšanu haotiskajā mūsdienu pasaulē, un pāri visam – stāsts par skaistu un diemžēl neiespējamu mīlestību, kam romantiķi labprāt piedēvētu apzīmējumu “īsta”. Tas ir stāsts par īstu, lielu mīlestību pāri robežām, pāri aizspriedumiem, pāri nacionāliem konfliktiem. Stāsts par mazu meiteni lielā pasaulē, kur dzīve gan gauži nodara pāri, gan dāsni atalgo.

Pārbaudīt pieejamību

 

Oidira Ava Olafsdotira

“Astoņu ziedlapu roze”

Divdesmit divus gadus vecā Arnljota Tora lielākā aizrautība ir rozes – tā viņiem bijusi kopīga ar māti, kura gājusi bojā avārijā. Dzīve dzimtajās mājās pēkšņi šķiet grūti izturama, jo Arnljots vēlas tikt skaidrībā ar savu dzīvi, tādēļ dodas uz ārzemēm atjaunot kāda viduslaiku klostera rožu dārzu. Negaidītu pagriezienu ienes lūgums pāris mēnešus pieskatīt meitiņu Floru Solu – mazo Arnljots mīl, bet ar māti viņam bijis tikai īss sakars. 

Pārbaudīt pieejamību

 

“Zilie jūras vērši”

Latviešu autoru fantāzijas un fantastikas stāstu krājumu veido divdesmit stāsti, kas ieguvuši atzinību otrajā fantāzijas un fantastikas stāstu konkursā “Sapņu laiks”. Autoru vidū ir gan jau pazīstami un populāri latviešu rakstnieki, gan debitanti.

Pārbaudīt pieejamību

 

Aspazija

“Zila debess zelta mākoņos”

Ievērojamās dzejnieces un dramaturģes Aspazijas bērnības atmiņu diloģija “Zila debess zelta mākoņos” ir latviešu bērnu literatūras klasika. Pirmajā daļā autore sirsnīgi, asprātīgi un iejūtīgi apraksta mazās, vērīgās meitenes visagrāko bērnību, kas pavadīta Zaļenieku pagasta “Daukšu” mājās, – pirmos piedzīvojumus un pārdzīvojumus, iepazīšanos ar apkārtējo pasauli, kura ir tik plaša un pilna pārsteigumu, ar dabu tās dažādo gadalaiku bagātībā, kā arī ar grāmatu un iztēles uzburtajiem brīnumiem. Otrajā daļā Aspazija atainojusi savas agrīnās skolas gaitas, apdāvinātās meitenes ceļu uz zināšanām, kas nebūt nav vienmēr viegls un vienkāršs.

Pārbaudīt pieejamību

 

Volfgangs Herndorfs

“Čiks”

Maiks Klingenbergs ir diezgan garlaicīgs tips, un draugu viņam nav. Viņš nāk no labi situētas ģimenes, taču vecāki par viņu daudz neliekas zinis. Viņa dzīve sagriežas kājām gaisā, kad klasē ierodas puisis no krievu iebraucēju ģimenes ar iesauku Čiks. Sākoties vasaras brīvlaikam, Maiks savā ģimenes savrupmājā ar baseinu ir palicis gluži viens, jo mamma klīnikā ārstējas no alkoholisma, bet tēvs ar savu jauno asistenti devies komandējumā. Tad zagtā ladā pie viņa uzrodas Čiks, un abi četrpadsmitgadnieki dodas ceļojumā uz dienvidiem, pie Čika vectētiņa uz Valahiju  bez kartes un navigatora, bez skaidra plāna. Nav šaubu, ka viņus gaida piedzīvojumi...

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa “Vecāki”

Māris Bērziņš

“Svina garša”

Romānā tēlots skarbais laikposms mūsu valsts vēsturē – 1939. – 1940. gads. Pirmā padomju okupācija, Baigais gads, deportācijas, vācu laiki un holokausts – visi šie notikumi grāmatā skatīti ar galvenā varoņa, jauna puiša Matīsa, acīm. Viņš ir vienkāršs cilvēks, kurš dzīvo Torņkalnā, strādā par mālderzelli, daudz lasa un meklē savu īsto meiteni, kuru mīlēt uz mūžu. Diemžēl karam ir savi un ļoti nežēlīgi scenāriji…

Pārbaudīt pieejamību

 

Rīka Pulkinena

“Patiesība”

Ir pavasaris. Elza pamazām mirst. Marti un Eleonora cenšas aprast ar domu, ka būs jāzaudē sieva un māte. Mazmeita Anna, kas mīļāk iztēlojas citu stāstus, nevis stāsta savējo, uzzina par Ēvu, sievieti, kura reiz gandrīz izjaukusi Marti un Elzas ģimeni un par kuru abi gadiem klusējuši. Ēvas balss lasītāju aizved citā realitātē, 60. gadu sākumā. Mūsdienām sastopoties ar neseno vēsturi, beidzot atšķetinās stāsti, kuriem atmiņa pretojusies, jo tā bijis vieglāk.

 

Vai tā bija tikai precēta mākslinieka kārtējā dēka? Vai arī nodevība, kas sagandēja mazas meitenes dzīvi? Kurš melo, un kurš runā patiesību?

Pārbaudīt pieejamību

 

Inga Gaile

“Vai otrā grupa mani dzird?”

Dzejoļu krājums, kura nosaukumā likts bērnudārzā saklausītais audzinātājas „kaujassauciens”, ir mēģinājums veidot konceptuāli jauna veida grāmatu – “lasīšanas krustpunktu”. Pati ģimenes ikdiena ir krustpunkts, kur satiekas gan mazuļu, gan skolas vecuma bērnu, gan pieaugušo dzīves notikumi un attiecības, un tāds krustpunkts ir arī šī grāmata, kuru  var lasīt gan vecāki, gan dažādu vecumu bērni. Tajā ir gan mazo, gan lielo pārdzīvojumi un vērojumi – mūsdienīga, emocionāla dzeja, kas var kalpot arī kā rosinājums sarunām ģimenē.

Pārbaudīt pieejamību

 

Daina Tabūna

“Pirmā reize”

Kā sagatavoties lielajai dzīvei, ja regulāri jāpiedzīvo jaunas un neierastas lietas? Katra Dainas Tabūnas stāstu varone sastopas ar negaidītu izaicinājumu – reliģija, vecāku šķiršanās, attiecību veidošana – kāda pirmā reize var gadīties tiklab 8 kā 25 gadu vecumā.

Pārbaudīt pieejamību