skala lasisana

       Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomi arī 2024. gadā turpina Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensības. Martā un aprīlī izglītības iestādes organizēs vietējās sacensības, savukārt maijā jau septīto gadu par Rēzeknes reģiona skaļās lasīšanas čempiona titulu cīnīsies skolu posma uzvarētāji. Šobrīd 5. klašu skolēni visā valstī var sākt gatavoties pirmās kārtas konkursam, sadarbojoties ar savu skolu vai bibliotēku.

          Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības ir konkurss 5. klašu skolēniem, kurā tiek noskaidrots lasīšanas čempions. Galvenais sacensību kritērijs – izrādīt cieņu bērnu izvēlei un veicināt pozitīvas emocijas, kas saistītas ar lasīšanu. Sacensību laikā tiek pilnveidotas bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku.

        Konkursa dalībniekam jāsagatavo grāmatas fragments, ko uzstāšanās laikā lasīs skaļi. Uzstāšanās sastāv no ievada un fragmenta lasīšanas 3 minūšu garumā. Uzstāšanos vērtē kompetenta žūrija pēc šādiem kritērijiem: prasme pastāstīt par grāmatas izvēli un sevi kā lasītāju, spēja emocionāli aizraut klausītājus, izvēlētā fragmenta oriģinalitāte, skaidra dikcija un dabiska intonācija.

         Valsts finālā sacensības turpinās viens kandidāts no katra reģiona. Fināls plānots oktobrī Gaismas pilī, tā laikā tiks izraudzīts valsts lasīšanas čempions, kā arī uz finālu tiks uzaicināta visa klase. Valsts čempions uz gadu tiks iecelts par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktoru – iedvesmotāju.

      Aicinām lasītprieka veicinātājus – bibliotekārus un pedagogus, iesaistīties sacensību organizēšanā savā skolā vai bibliotēkā, lai noskaidrotu labāko lasītāju, kas pārstāvēs savu skolu vai bibliotēku Rēzeknes reģiona finālā.

       Bibliotēkām vai skolām dalību sacensībās  lūgums pieteikt līdz 5. aprīlim rakstot vai zvanot Rēzeknes reģiona sacensību kuratorei Sanitai Aļberhtai. Pieteikumam vai sīkākai informācijai zvanīt uz tālruni 64632723, rakstīt uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..