Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Katrs no mums Imantu Ziedoni ir iepazinis citādāk. Viens caur dzeju, cits – caur epifānijām un esejām vai publicistisko prozu. 30. maijā Rēzeknes 2. bibliotēkā otrklasnieki kopā ar skolotāju Rūtu Dortāni Ziedoni iepazina caur krāsainajām un blēņu pasakām.

 

Ziedēja Ziedonis rakstot.
Es ziedu to lasot.
(M. Ruskuls.)

 

     Imanta Ziedoņa „Krāsainās pasakas” – tie ir vienkārši, bet tajā pašā laikā ļoti dziļi darbi. Šīs pasakas ir ideālas lasīšanai skaļi ne tikai bērniem, bet arī viņu vecākiem. Klausoties var iedomāties zilo zirgu, dzeltenos cālēnus zem dzeltenās saules, bīstamo ugunsmeitiņu un zaļo mežu, kas ienāk steigas pilnajā pilsētā. Bet varbūt mūsu pasaule ir tik raiba kā raibā pasaka?

 

    Krājumā „Blēņas un pasakas” rakstnieks izmanto dažādus paradoksus, veidojot it kā intelektuālas spēles. Ir labas un sliktas blēņas! Ir blēņas un pasakas un ir blēņas ar vārdiem! Jo kur gan citur var sastapt Uzpirksteni un Uzpurni, Kroko un Dilu, Skrejlapiņu un Cauro Zobu, Putekli un Pogu… Arī šī grāmata der pieaugušajiem, palīdzot viņiem uz mirkli atgriezties bērnībā un mudinot uz lietām palūkoties vērīgāk.

 

     Lasot melno pasaku, pasākuma dalībnieki secināja, ka ir grūti dzīvot tumsā, tāpēc jātur acis vaļā. Turot tās vaļā, tika noskatīta arī studijas „Rija” uzņemtā animācijas filma „UZ pasaka”. Kopā ar bērniem tika meklētas atbildes uz jautājumiem par lasīšanu – kāpēc mēs to darām un kas mūs notur pie lasīšanas, vai lasīšana ir vērtība? Noslēgumā pasākuma dalībnieki rakstīja novēlējumus vasarai, pilsētai un bibliotēkai.

 

Viktorijas Vedinas zīmējums

 

     Godinot izcilo latviešu dzejnieku un publicistu, visu mēnesi Rēzeknes 2. bibliotēkā varēja apskatīt izstādes gan pieaugušajiem, gan bērniem, kā arī Rēzeknes 5. vidusskolas 2. a klases (sk. Rūta Dortāne) skolēnu zīmējumus par krāsaino pasaku tēliem.