Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 9. februārī jau 13. gadu pēc kārtas tika atzīmēta Vispasaules drošāka interneta diena. Aicinot ikvienu būt pozitīvam internetā un veidot labāku interneta vidi, tās sauklis arī šogad bija “Kopā par labāku internetu”.

 

     Lai cik tas arī nebūtu savādi, vairums cilvēku nekad neaizmirst aizvērt logus un aizslēgt mājas durvis, tomēr interneta vidē šī piesardzība pazūd... Daudzi rīkojas bezatbildīgi un nolaidīgi, jo uzskata, ka visas darbības ir anonīmas – lielai daļai interneta lietotāju nav ne jausmas par to, ka globālajā tīmeklī veiktajām darbībām ir iespējams izsekot.

 

     Rēzeknes 2. bibliotēka, sagaidot Drošāka interneta dienu, rīkoja pasākumu “Draudzēsimies droši”, kurā ar jauniešiem tika pārrunāts, kas ir drošs internets, kā pasargāt sevi un ģimeni interneta vidē, kā izvēlēties drošas paroles un sociālajos tīklos veidot drošu profilu. Ko darīt, ja nākas saskarties ar emocionāliem pazemojumiem internetā, kur vērsties pēc palīdzības. Pasākuma gaitā tika meklētas atbildes uz viktorīnas jautājumiem, dalībniekiem bija jāveic uzdevums – jāatrod vārdi burtu režģī, kopīgi tika izspēlēta situāciju spēle par rīcību interneta vidē dažādās situācijās.

 

     Pasākuma fotomirkļus skatieties šeit.

 

Daži padomi drošībai internetā

 

* Viss, kas attiecas uz mums reālajā dzīvē, attiecas arī internetā.
* Internets ir tikai vide.
* Apdraudējumi un riski ir tie paši.
* Par pārkāpumiem internetā var sodīt tāpat kā reālajā dzīvē.
* Anonimitāte internetā ir tikai nosacīta.
* To, ko tu publicē internetā, redzēs ne tikai tavi draugi un klasesbiedri.
* Viss, ko tu publicē internetā, var būt pieejams arī pēc gada, pieciem vai desmit…
* 43 % darba devēju, pirms aicina kandidātu uz interviju, pārbauda, ko par šo cilvēku var atrast internetā.