antons kukojs
Bibliotēku darbinieki pie A. Kūkoja pieminekļa
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2015. gadā mūsu novadnieks Antons Kūkojs svinētu 75. dzimšanas dienu. Sagaidot viņa jubileju, kas būs decembrī, Latgales Kultūrvēstures muzejs (LKM) ir izplatījis aicinājumu* nofotografēties pie Kūkoja pieminekļa un ar foto piedalīties jubilejas apsveikuma veidošanā.

 

     15. janvārī pie Kūkoja pieminekļa devās Rēzeknes pašvaldības publisko bibliotēku darbinieki, kur tapa kolektīva fotogrāfija. Rēzeknes Centrālā bibliotēka (RCB) ir aktīva LKM rīkoto Kūkoja jubilejas gada aktivitāšu atbalstītāja un sniedz nepieciešamo informāciju par novadnieku. Plānots, ka šī gada laikā  RCB izveidos A. Kūkoja jubilejai veltītu virtuālo izstādi.

 

* LKM aicinājums presei

Nofotografējies kopā ar „Antonu Kūkoju” Rēzeknē un piedalies jubilejas fotoprezentācijas veidošanā!

 

     Antonam Kūkojam veltīts piemineklis, kas kļuvis par rēzekniešu un pilsētas ciemiņu iecienītu apskates objektu. 2015. gadā Antons Kūkojs svinētu savu 75. dzimšanas dienu, tāpēc no janvāra līdz decembrim ikviens aicināts iemūžināt mirkli – nofotografēties pie Antona Kūkoja pieminekļa – un ar fotogrāfijām piedalīties kopīga jubilejas apsveikuma veidošanā.

 

Akcija norisināsies no 2015. gada janvāra līdz 2015. gada decembrim.

Tās laikā:

• Jāapciemo Rēzekne – pilsēta Latgales sirdī!

• Jāatrod Antona Kūkoja piemineklis (Atbrīvošanas alejā 102, laukumā pie Latgales Kultūrvēstures muzeja)!

• Jānofotografējas pie Antona Kūkoja pieminekļa!

• Foto ar komentāru (savu vārdu, pilsētu, valsti u.tml.) jāatsūta uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

• Fotoprezentācija būs skatāma 2015. gada decembrī Latgales Kultūrvēstures muzejā un  www.facebook.com/latgales.kulturvesturesmuzejs.

 

     Antona Kūkoja dzīves gaita simboliski saistāma ar gaismas ceļu – dzimis Ziemas saulgriežos, 1940. gada 23. decembrī, mūžībā aizgājis Pavasara saulgriežos, 2007. gada 18. aprīlī. Visu mūžu veltījis Latgalei, ko var raksturot arī ar paša sarakstītās grāmatas nosaukumu – „Mūžs Latgales kultūrā” (2006). Antons Kūkojs joprojām dzīvo laikabiedru atmiņās, vēl šķietami nesen noritējušās sarunās, pasākumos. Tomēr laiks rit, tāpēc vēl jo vairāk nepieciešams novērtēt, saglabāt vai gluži no jauna iepazīties ar kolorītās personības – dzejnieka, dramaturga, stāstnieka, publicista, mākslinieka, režisora, aktiera, pedagoga, kultūras un sabiedriskā darbinieka – darbiem un ieguldījumu.  

 

     Antonam Kūkojam veltītais piemineklis (autore Svetlana Skačkova-Marčenko) tika atklāts 2012. gadā III Pasaules Latgaliešu saieta ietvaros. Starp citu, jaunāko laiku leģenda stāsta, ka „Antona Kūkoja” rokā turētajā grāmatā katrs varot izlasīt sev uzrakstīto sapni, kas piepildoties, bet portfelim jāpieskaras, lai visi plāni izdotos...

 

Informāciju sagatavoja Inese Ločmele-Jansone,
Latgales Kultūrvēstures muzeja muzejpedagoģe