Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 1. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 34 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Dz. Liepas un A. Plēpja grāmatā „Ko mēs apēdam?” apkopoti dažādu uzturzinātnieku atzinumi un pētījumi par to, ko ēdam un kā tas ietekmē mūsu veselību, stāstīts par veselīga uztura pamatprincipiem, par dažādiem veselīgiem pārtikas produktiem un par veselībai kaitīgām pārtikas piedevām. Sniegti praktiski padomi, kā pareizi iepirkties, kā izvairīties no E vielām pārtikā.

 

     Brīvības cīnītāja Gunāra Astras (1931–1988) harizmātiskā personība un viņa drosme latviešiem joprojām liek lepoties ar šo vīru, kurš 1983. gadā savā „pēdējā vārdā” padomju tiesas priekšā nebaidījās atklāti paust to, ko daudzi varbūt arī domāja, taču izteikt neuzdrošinājās – ka padomju vara padarījusi latvieti par pameslu savā zemē, bet šai varai būs lemts iznīkt. Piedāvājam lasītājiem iepazīties ar M. Ruka grāmatu „20. gadsimta latvietis Gunārs Astra”.

 

     Ceļotājiem noderēs bagātīgi ilustrētais ceļvedis „Tavas skaistākās brīvdienas Latgalē, Aukštaitijā un Vitebskas apgabalā”, tajā iekļauta informācija par pasakaini skaistiem reģioniem – Baltijas ezeru zemi un „Bella Dvinu”. Baltijas ezeru zeme (Latgale Latvijā un Aukštaitija Lietuvā) ir ezeriem bagātākais apvidus Baltijā, kura teritorijā atrodas vairāk nekā 2 tūkstoši ezeru, bet līdzās Baltijas ezeru zemei vietā, kur tek upe Dvina – Daugava (Latgale Latvijā un Vitebskas apgabals Baltkrievijā), atrodas tūrisma galamērķis „Bella Dvina”. Abas teritorijas tūristus īpaši piesaista ar reljefu, skaisto dabu un tīro gaisu.

 

     Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas un Varšavas Fiziskās audzināšanas un sporta akadēmijas speciālistu izstrādātajā grāmatā „Bērns un sports pirmsskolā” apkopotas teorētiskas atziņas, uz kurām var balstīt sporta nodarbības pirmsskolā, un praktiski padomi. Grāmatas pirmajā nodaļā autori aplūko galvenos teorētiskos pētījumus Latvijā un pasaulē par sporta nodarbību lomu pirmsskolas izglītības iestādēs un ģimenē. Autori secina, ka fiziskās nodarbības veicina daudzpusīgu bērna attīstību un piedāvā savu holistiskās pieejas modeli. Otrajā nodaļā lasītāji var iepazīt fizisko nodarbību plānošanas pamatprincipus bērniem no zīdaiņa vecuma līdz pirmsskolas pēdējam gadam. Ieteikumus papildina ilustrācijas un speciālistu atbildes uz jautājumiem, kurus vecāki uzdod visbiežāk. Pēdējā grāmatas nodaļa ir veltīta Polijas pieredzei. Te galvenokārt apcerēta sportošana ģimenē.

 

     Bērnu un pusaudžu psihologa E. Volfa grāmatā „Es klausītu savus vecākus, ja viņi aizvērtos” saistošā valodā izskaidrots, kādi ir 21. gadsimta pusaudži un kādi noteikumi jāievēro viņu audzināšanā. Īpaši noderīgi visiem vecākiem un pedagogiem būs padomi, kā sarunāties ar pusaudžiem sarežģītās situācijās, ko viņiem jautāt, ko atbildēt un kādas frāzes nelietot nekādā gadījumā. Iespējamās konfliktsituācijas ilustrētas ar atraktīviem dialogiem un piemēriem no reālās dzīves.

 

     K. Stalšāna grāmata „Krievu ekspansija un rusifikācija Baltijā laikmetu tecējumā” parāda baltu un somugru tautu izplatību sirmā senatnē un slāvu, vēlāk krievu, ekspansiju šajās zemēs. Materiālus par pārslāvošanu autors sācis vākt un apstrādāt vēl pirms došanās prom no dzimtenes. Pētāmos apgabalus K. Stalšāns ir iepazinis gan arhīvos un grāmatās, gan apceļojis un skatījis savām acīm.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. jūlijā.

 

Līdzīgi raksti