Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2014. gada 2. janvārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 41 jaunu grāmatu. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Žurnālista H. Oldersija-Viljamsa grāmatas „Periodiskās fabulas” galvenie varoņi ir ķīmiskie elementi, kas, kā zināms, ir visas matērijas pamatā. Šī grāmata ir reizē aizraujošs kultūrvēsturisks detektīvs, populārzinātnisks uzziņu materiāls un asprātīgs paša autora veikto eksperimentu apraksts. Izdevums pievēršas ķīmijai, vēsturei, biogrāfijām, arī ekonomikai, ģeogrāfijai, ģeoloģijai, astronomijai un reliģijai.

 

     Latvijas Kara muzeja vēsturnieka J. Ciganova grāmata „Latvijas neatkarības karš 1918.–1920.” palīdzēs labāk saprast sarežģīto notikumu pēctecību, virzību un jēgu. Latvijas neatkarības kara stāsts būs interesanta un noderīga lasāmviela vecāko klašu skolēniem, studentiem, Latvijas karavīriem, kā arī jebkuram vēstures interesentam. Grāmatā sastapsiet daudzas maz publicētas un nepublicētas fotogrāfijas, kurās atspoguļoti 1918.–1920. gada notikumi.

 

     V. Amosova grāmatā „Atveseļošanās pēc operācijām” tiek piedāvātas efektīvas metodes, lai pēc iespējas ātrāk atgūtu spēkus pēc operācijas. Tajā atspoguļotas gan galvenās tradicionālās, gan jaunākās rehabilitācijas programmas, kā arī populārākās un efektīvākās rehabilitācijas metodes: aparātu fizioterapija, masāža un pašmasāža, ārstnieciskā vingrošana, adatu refleksterapija, psihoterapija. Izdevumā aprakstītas vairākas izplatītas operācijas, no kurām dažreiz nav iespējams izvairīties.

 

     Savukārt V. Kuzņecovas grāmatā „Alerģija” uzzināsiet par noteikumiem, kas jāievēro, lai stiprinātu organisma aizsargspējas, kā arī iegūsiet informāciju par sešiem galvenajiem alerģijas veidiem, tās rašanās cēloņiem, daudzveidīgajiem alergēniem un alerģisko slimību izpausmēm. Grāmatā sniegti ieteikumi cilvēkiem, kuri sirgst ar alerģiju, aplūkoti vairāki inhalatoru veidi, kā arī iekļauti dažādi noderīgi vingrojumi.

 

     Daiļliteratūras klāstā šoreiz I. Žoludes jaunais romāns „Santa Biblia” – ass, sociālkritisks trilleris, kas dod retrospektīvu, multikulturālu skatījumu uz sievietes vietu un lomu pasaules kopainā. Nīma, romāna galvenā varone, dodas misijā glābt pasauli, taču drīz atklāj, ka viņas vadītāji patiesībā ir visnepārprotamākie pasaules iznīcinātāji. Kad pārtrūkst viņas sakari ar sabiedroto un mīļoto, Nīma nolemj rīkoties pati un meklēt iespēju pasaules iznīcinātājus apturēt. Tomēr šis mērķis, kas sākumā Nīmai liekas skaidrāks par skaidru, romāna gaitā iegūst pavisam citu jēgu un arī formu.

 

     J. Sudrabkalna dzejoļu krājumā „Ja tu mīli” apkopoti dzejoļi, kuros atklājas dzejnieka intīmie pārdzīvojumi un mīlestība, taču tā attiecināta ne tikai uz konkrētu sievieti, bet arī dzimto zemi un tās dabas skaistumu, visu pasauli un cilvēkiem, kas viņu iedvesmojuši.

 

     Par karalieni, kas iedibināja Tjūdoru dinastiju, aizraujoši stāsta Dž. Hiksones romāns „Azenkūras līgava”. Kad Mjetas jaundzimušais bērns iet bojā, viņa kļūst par zīdītāju neprāta pārņemtā karaļa Šarla Sestā galmā. Mjeta rūpējas par Valuā dzimtas princesi Katrīnu. Princesei pieaugot, viņa kļūst par bandinieku divu ietekmīgu dinastiju cīņā. Viņas brālis Dofins un ļaunais, viltīgais Burgundijas hercogs izmanto Katrīnu Francijas mērķu piepildīšanai. Katrīnai nepietiek spēka, lai viņus apturētu, tomēr Azenkūras kaujas iznākums visu maina, un piepeši viņa ir vērtīgākā balva.

 

     K. Ingemarsones romāns „Citroni dzeltenie” stāsta par Agnesi, kura, atvairot priekšnieku, sasit ļoti dārgu vīna pudeli. Ar to arī beidzas rāmums viņas dzīvē. Atlaišanai seko vēl dažādas ķibeles, bet tad atspīd sīks gaismas stariņš. Bijušais kolēģis Kalle piedāvā meitenei darbu restorānā, kurš vēl tikai top. Tā sākas projekts „Citroni dzeltenie”... Restorāns sāk darbu – un dažādu iemeslu vadīti tajā pamazām sarodas visi Agneses draugi. Lusena, brīvā un nepiesātināmā ballīšu karaliene, maigi nevarīgais mūziķis Tubīass, bagātu vecāku dēls Kalle, laipnais Paolo, tiešā un principiālā Madlēne, noslēpumainā restorānu apskatniece Lola un dīvainītis Dāvids...

 

     Dž. Devero romāns „Meitene, kas iemācīja man smieties” savukārt vēsta par Kimu kura, ir veiksmīga rotu māksliniece un vada juvelierizstrādājumu veikalu, taču personiskajā dzīvē viņas laime ir tikpat tāla kā vasara bērnībā, kas pavadīta kopā ar Trevisu Meritu. Viņš noslēpumaini ieradās Edilīnā kopā ar māti un tikpat spēji no tās pazuda… Pēc daudziem gadiem nobružāta fotogrāfija kalpo kā vienīgais atgādinājums par abu bērnu neviltoto laimi. Brīdī, kad Kima to gaida vismazāk, Treviss, kurš nu ir kļuvis par atjautīgu, sevišķi viltīgu un nežēlīgu advokātu Manhetenā, atgriežas Edilīnā kāda cilvēka uzdevumā…

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. janvārī.

 

Līdzīgi raksti