Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2014. gada 16. janvārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 55 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     D. Kērkpatrika grāmata Facebook efekts” stāsta par sociālā tīkla Facebook izaugsmi, netraucēti plešoties pāri valstu robežām, un tā ietekmi uz pasauli. Facebook spēlē ievērojamu lomu mārketinga jomā; tas spēj ietekmēt politiku un biznesu un iejaucas pat mūsdienu cilvēka identitātes lauciņā. Grāmatas autors ir sadarbojies ar Facebook vadošajiem darbiniekiem un vadītājiem, ieskaitot pašu uzņēmuma dibinātāju Marku Cukerbergu, lai iedziļinātos kompānijas vēsturē, izprastu tās ietekmi uz mūsu ikdienas dzīvi, uzsverot galveno sociālās vietnes un vadītāja priekšplānā izvirzīto konceptu – padarīt pasauli atklātāku, nevis pārvērst Facebook par ienesīgu uzņēmumu.

 

     K. Ducmanes un A. Ozoliņas izdevuma „Naudas laiki Latvijā” uzmanības centrā ir naudas vēsture mūsu valstī no vissenākajiem laikiem: no dzintara krellēm, sudraba stienīšiem un zeltā un sudrabā kaltām monētām, kas noderējušas ne tikai maksāšanai, bet arī uzkrājumiem un drošībai nebaltā dienā, līdz naudai, kas ceļojusi no Rietumeiropas, Skandināvijas, Tuvajiem Austrumiem, un līdz pat 20. gadsimtam, kad 1922. gadā, gudri un taupīgi saimniekojot, Latvija tika pie savas nacionālās valūtas – lata, kas 2014. gada 1. janvārī nu jau atdeva savu vietu eiro banknotēm un monētām.

 

     A. Rožkalnes monogrāfija par Latvijas mediju sistēmu un ietekmīgākajiem mediju īpašniekiem „Kam pieder Latvijas mediji?” ir pirmais izdevums, kurā, analizējot Latvijas mediju sistēmas galvenās likumsakarības, apkopota vispusīga informācija par Latvijas mediju dibinātājiem un vadītājiem no 1991. līdz 2013. gadam. Atsevišķas grāmatas nodaļas veltītas ziņu aģentūru darbam, laikrakstu un žurnālu izdevējiem, raidorganizāciju dibinātājiem, lielāko interneta ziņu portālu un populārāko vietņu nozīmei Latvijas informācijas vidē. Latvijas mediju struktūra analizēta, sniedzot informāciju par nacionāliem medijiem un atsevišķās nodaļās apskatot Latvijas reģionu preses un raidošo mediju sistēmu.

 

     V. Praudes un J. Vozņukas monogrāfija „Teritoriālais mārketings” savukārt veltīta teritoriālā mārketinga attīstības problēmām teorijā un praksē. Īpaša uzmanība tiek pievērsta teritoriālā mārketinga būtībai, evolūcijai un īpatnībām. Autori aplūko teritoriālo mārketingu kā vienu no svarīgākajiem teritorijas attīstību veicinošajiem faktoriem, tiek izpētīta tā izmantošanas pieredze ārzemēs un Latvijā.

 

     Daiļliteratūras krājumu papildina L. Pakrastes romāns „Valsis mūža garumā”. Darba galveno varoņu Madaras un Leona attiecībās ne mirkli nav tā dzidruma un skaidrības, par kādu ikviens sapņo jaunībā. Viņu mīlestība pārdzīvo arvien jaunus izaicinājumus. Kas gūs virsroku? Drosme, godīgums un sirdsgudrība? Vai arī ceļu bruģēs noklusēšana, pārmetumi un gļēvums? Vai sastapšanās ar Mārtiņu ir tikai nejaušība Madaras dzīvē, vai arī patiesa apsolījuma mirklis? Vai tikai skolotāja Rīgā un tagad pagasta skolā? Vai vispirms tomēr kaislīga sieviete, kuras noslēpums tikai vairo viņas valdzinājumu...

 

     K. Ieviņa „Sievietes meklēšana” savukārt stāsta par divu draugu ceļojumiem pa Eiropu (lielākoties Itāliju), viņu raksturiem, morāli un piedzīvojumiem. Viens ir „bālais zēns” – romantiķis un ideālists, kurš skata mākslas un senās kultūras jaukumus, otrs – lietpratīgs un cinisks dzīves baudītājs un sieviešu mednieks, kurš ņem visu, ko var dabūt, un samaitā to, kam pieskāries. Viņam apkārtējais skaistums ir tikai fons, uz kura risināt pavedināšanas intrigas. Tas ir cilvēks, kurš rūpējas tikai par sevi un savām baudām, neraizējoties par salauztajām dzīvēm, ko atstāj aiz sevis. Šis romāns ir vērtējams kā darbs, kurš labi atklāj savdabīgas personības skatījumu uz savu laikmetu un cilvēka atšķelšanos no ģimenes saitēm.

 

     Abonementā tagad būs pieejams arī T. Kreicberga zinātniskās fantastikas un fantāzijas stāstu krājums „Dubultnieki un citi stāsti”, kurš iepriekšējā izdevumā savulaik tika vērtēts lasīšanas programmā „Bērnu un jauniešu žūrija”. Grāmatas autors ir dzimis Rīgā, bet pēc Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas beigšanas devies uz ASV, kur ieguva bakalaura grādu fizikā. Pirmos stāstus angļu valodā viņš sācis rakstīt 12 gadu vecumā. „Dubultnieki un citi stāsti” ir T. Kreicberga pirmā publikācija latviešu valodā, viņš stāstos par sarežģītām tehnoloģijām un zinātnes brīnumiem talantīgi ievij spēcīgas, patiesas cilvēciskās emocijas.

 

     Angļu rakstnieks B. Braisons grāmatā „Mājās. Īsa privātās dzīves vēsture” ved lasītāju aizraujošā ceļojumā pa cilvēka komforta meklējumu vēsturi. Tas ir skats uz ikdienas dzīvi, telpām, priekšmetiem un paradumiem caur savdabīgu mikroskopu. Kādu dienu rakstnieks secinājis, ka būtiskākie atklājumi par cilvēci atrodami nevis vēstures kauju un karu aprakstos, bet mājās, kurās dzīvojam. Tas viņu arī iedvesmojis izpētīt savu namu, vecu mācītājmuižu Norfolkā, un pēc kārtas izstaigāt visas istabas, pārdomājot, kā veidojušies un attīstījušies visikdienišķākie dzīves apstākļi.

 

     Vācu ārsta un ekspresionisma rakstnieka A. Dēblīna romāns „Berlīne, Aleksandra laukums” ir viens no ievērojamākajiem lielpilsētas romāniem pasaules literatūrā. Darbības vieta – 20. gadsimta 20. gadu Berlīne ar ļaužu drūzmu, ielu troksni, namu labirintiem. A. Dēblīns stāsta par transporta strādnieku Francu Bīberkopfu, kurš pēc cietumsoda izciešanas grib atgriezties dzīvē kā godīgs cilvēks. Labu nodomu vadītajam Bīberkopfam pretim stājas pati pilsēta, un viņš, kā mācēdams, cenšas pretoties šai vilinošajai, taču nepielūdzamajai pasaulei. Romānā pirmo reizi vācu literatūras vēsturē izmantots „kino stils” – īpaša, jauna valoda, kas atspoguļo lielpilsētas dzīves tempu.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. februārī.

 

Līdzīgi raksti