Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv       

     2014. gada 1. oktobrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 49 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     L. Uzules un V. Zelčes grāmata „Latviešu kapusvētki: identitātes rituāls” vēsta par latviešu kapusvētku izcelšanos, veidošanos un pastāvēšanu dažādos laikmetos, to nozīmi latviešu identitātē. Pētījumu gan hronoloģiski, gan metodoloģiski veido divas tematiskās daļas. Pirmajā aplūkota šīs tradīcijas ģenēze un vēsture, apkopojot literatūrā, presē, atmiņstāstos un arhīvu dokumentos rodamo informāciju. Tā analizēta, sistematizēta un izklāstīta tematiski strukturēta stāsta veidā. Otrajā daļā iztirzāta kapusvētku šā laika tradīcija. Izmantota antropoloģiskā pieeja un mediju analīze. Trīs gadu ilgumā (2011-2013) kapusvētku laikā teju 40 kapsētās veikti novērojumi, 500 kapusvētku dalībnieku aizpildījuši anketas, vērtējot kapu un kapusvētku kultūras tradīciju Latvijā.

 

     J. Zilgalvja grāmatā „Laiks ceļot” apkopotas Latvijas sakoptākās pilis, muižas, parki un pastorāti ar krāsainām to fotogrāfijām. Šis izdevums ir domāts plašam lasītāju lokam, tiem, kuriem ir īpašs prieks baudīt skaistu un sakoptu vidi Latvijas muižās, pastorātos un parkos, un tiem, kurus iepriecina seni viduslaiku cietokšņi, krāšņas baroka un klasicisma rezidences, kā arī jaunāku laiku būvmākslas liecības.

 

     V. Volkovas grāmata „Latvijas dievnami” stāsta par 77 Latvijas pilsētu un lauku dievnamiem, kuru mūri glabā senus notikumus un noslēpumus, kam savulaik bijuši liecinieki. Izdevumā apkopotas hronikās un paaudžu atmiņās saglabātas ziņas par vēstures griežiem, kas skāruši mūsu zemi, un ļaudīm, kuri likuši pamatus varenām celtnēm, lai tās cauri gadsimtiem ļautu lepoties ar senču meistardarbiem. Grāmata sniedz ieskatu arī baznīcu celtniecības vēsturē, celtņu dažādībā un vēstījumos simbolu valodā, kā arī īsi raksturo pieklājības etiķeti dažādu konfesiju dievnamos. Neparastas vēstures liecības, leģendāras personības, nozīmīgi notikumi, ieskats šo ēku glabātajās unikālajās vērtībās un apbrīnojamos meistaru darinājumos ļaus izjust Latvijas dievnamu krāšņumu un mudinās tos iepazīt arī klātienē.

 

     K. Grīnupa atmiņu stāsts „Cauri komunistu ellei” vēsta par izsūtīta latvieša nesavtīgo Tēvzemes mīlestību, alkām pēc brīvības un radošo drosmi aizstāvēt patiesību. Autors tika izsūtīts aiz Ziemeļu polārā loka, lai vairs neatgrieztos, taču, izcietis padomju koncentrācijas nometņu elli, nesalauzts atgriezās Latvijā…

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā G. Repšes romāns „Jauki ļaudis”, kurš, kā vēsta izdevēji, „ir spēcīgs, filozofiski un emocionāli izkāpināts cilvēka neizbēgamās vienatnības šifrējums.” „Šī grāmata ir mana atbilde miesas kultam, cilvēcības komercializācijai, egocentrisma triumfa strupceļiem, nemākulībai mīlēt un atmiņas zudumam, ka esam šajā dimensijā mirstīgi ļaudis. Tā ir arī atbilde vispārējai daiļvārdībai. Grants lavīna vai mākoņu sadursmes, noziegums un sāpes – tikai cilvēka vienreizība un gars nosaka tām mērogu," saka autore.

 

     I. Liepiņas romāns „Nāve stiprāka par mīlu” stāsta par fizioterapeiti Selēni, kurai pirms ekonomiskās krīzes bijis plaukstošs uzņēmums kādā no Latvijas mazpilsētām. Pēc privātā biznesa apsīkšanas Selēne uzsāk darbu sociālās aprūpes namā ar raibu raibo klientu loku. Vai dzīvē rasts risinājums?

 

     E. Mārtužas romāns „Bize vētras acī”, kas nācis klajā „Lata romānu” sērijā, savukārt vēsta par skolnieci Astrīdu un viņas ne tik vieglo likteni – skolā nesaprašās ar klasesbiedriem, mājās traģēdija – vecāku bojāeja autokatastrofā, pēc tam audžumātes pazušana… Daži notikumi saistīti ar autores pašas skolas gadiem, tāpēc romāns ir patiesi izjusts un sirdī izsāpēts, sarakstīts jau pasen – kad E. Mārtuža beigusi vidusskolu, tā darbība risinās Brežņeva laikos.

 

     Amerikāņu rakstnieka M. Kvika romāna „Šībrīža veiksme” sižeta pamatā ir četru savādnieku dzīves stāsti, kuri grāmatas lappusēs savijas kā paralēli izvilkti dzijas pavedieni, veidojot spoži krāsainu kamolu. Par grāmatas galveno varoni apkārtējie domā, ka „viņam viss nav mājās”. Visu mūžu nodzīvojis divatā ar māti, viņš ir līdzās arī viņas pēdējos mēnešos un, lai vienīgajam sev tuvajam cilvēkam atvieglotu sāpīgo aiziešanu citā saulē, pamazām pieņem viņas slimības aptumšotā prāta izgudroto realitāti – mātei viņš ir Ričards Gīrs. Un galvenais varonis sāk rakstīt vēstules slavenajam aktierim, stāstīdams par sevi un savām gaitām…

 

 Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. oktobrī.

 

Līdzīgi raksti