Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv       

     2014. gada 19. novembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 49 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Krievijas politikas un plašsaziņas līdzekļu ekspertes, žurnālistes A. Arutunjanas grāmata „Mistērija Putins”, kā saka pati autore, „nav Vladimiru Putinu. Šī ir grāmata par ekonomiku, mītiem un nerakstītiem likumiem, par to, kā Krievijā tiek veidotas tautas attiecības ar valsts varu un par to, cik daudz Krievijas valdniekā joprojām ir no cara”. Autore atklāj, ka uz jautājumu, kas ir Putins, nav nemaz tik viegli rast atbildi. Lai saprastu Putinu, ir jāsaprot krievu mentalitāte, kura padarījusi Putinu par to, kas viņš ir. Pati autore ir dzimusi Krievijā, bet augusi un mācījusies ASV, šobrīd dzīvo Maskavā.

 

     Pasaulslaveno Indijas speciālistu A. Pandita (bērnu diētas ārsts) un M. Panditas (svaigēšanas kustības aizsācēja Indijā) grāmatas „Superuzturs bērna prātam” pirmajā daļā aprakstīta uzturvielu ietekme uz smadzeņu šūnām, bērnu uzvedību, koncentrēšanās spējām un sekmēm mācībās. Otrajā daļā sniegtas receptes veselīgiem (un pats galvenais – ļoti garšīgiem) ēdieniem, kas jau dažu nedēļu laikā palīdzēšot gūt pārsteidzošus rezultātus. Grāmatā iekļautas arī tabulas, kurās mēnesi pēc mēneša pierakstīt bērna attīstības progresu.

 

     Grāmatas autori praksē ir ieviesuši pasaulē progresīvāko uztura veidu – ortomolekulāro uzturu. Ēdieni, kas pagatavoti pēc viņu izveidotajām receptēm, satur mikroelementus un šūnām nepieciešamās uzturvielas, kas cilvēka ķermenī rada brīnišķīgas pārmaiņas.

 

     D. Majevskas grāmata „Filcēšana” palīdzēs iemācīties darboties ar tādu siltu un draudzīgu materiālu kā filcs un pagatavot gan interesantas, oriģinālas rotaļlietas, gan, piemēram, cepuri pirtī iešanai. Vilnas velšana jeb filcēšana ir ļoti sens vilnas apstrādes veids, kura pirmsākumi meklējami Āzijā, Mongolijas stepēs. Tradicionāli šis materiāls tika izmantots dažādu sadzīves priekšmetu izgatavošanai, piemēram, teltīm, sienassegām, spilveniem, un apģērbiem – zābakiem, cepurēm un apmetņiem.

 

     Aktiera R. Zagorska autobiogrāfiskajā grāmatā „Mana atmiņu paradīze” dažādu laikposmu un sociokulturālu notikumu fonā ieraugāma mākslinieka radošās darbības vide, ģimene, latviešu teātris, kino procesi. Pēc autora domām, „neviens cilvēks nevar būt tik tikumīgs, lai pastāstītu pēctečiem patiesību dokumentā, ko turēs pie sevis tik ilgi, kamēr nepaliks neviens, kas varētu viņa sacīto apgāzt”.

 

     Valodnieka un publicista J. Cibuļa grāmatā „Tautu brīnumainās pasaules” pētītas pasaules tautu valodas, tradīcijas, paražas un tām piemītošās īpatnības. Izdevumā sniegta dažāda informācija par 60 tautām (to dzīvesveidu, tradīcijām, paražām, ticējumiem u. tml.) to nosaukumu alfabēta secībā. Grāmatā stāstīts arī par šo tautu ābecēm un to iegūšanas veidiem kolekcijai. Daudz kas no šajā grāmatā izklāstītā atrodams vien ceļojumu aprakstos, muzeju vitrīnās, cilvēku atmiņās, bet ne mazums joprojām ir saglabājies un tiek kopts un sargāts.

 

     Grāmatas „Zoodārzs manā pagalmā” autors I. Līdaka raksta: „Kaut, 20 gadus veidojot televīzijas raidījumus „Dabas grāmata”, „Vides fakti” un citus, ar videokameru rokās apceļota ne tikai Latvija, bet arī Indonēzijas un Jaungvinejas džungļi, savas dzimtās mājas pagalmu Vecumniekos joprojām uzskatu par vispārsteidzošāko un interesantāko vietu dažādu dzīvnieku pētīšanai. Kāpēc? Izlasi šo grāmatu, un sapratīsi, ka katra Latvijas lauku viensēta ir apbrīnojams zoodārzs, kura patieso vērtību apjaust nav nemaz tik grūti.”

 

     Šī grāmata nav nedz neapstrīdami precīzs un izsmeļošs dzīvnieku sugu noteicējs vai mācību grāmata, nedz romāns ar izdomātiem personāžiem un notikumiem. Autora mērķis ir dot iespēju iepazīt savus dzīvnieku pasaules kaimiņus un iemācīties ar tiem sadzīvot.

 

     A. Martēnas-Ligānas grāmata „Laimīgie lasa grāmatas un dzer kafiju” stāsta par sievieti vārdā Diāna, kura autokatastrofā pēkšņi zaudē vīru un mazo meitiņu. Kopš tā brīža Diānas dzīve apstājas, vienīgi viņas sirds turpina sisties. Stūrgalvīgi. Sāpīgi. Bezjēdzīgi. Nomaldījusies atmiņu līkločos, viņa vairs nespēj rast dzīves jēgu. Varbūt pārcelšanās uz Īriju un dzīve vientulībā palīdzēs viņai ieraudzīt gaismu tuneļa galā? Diānas piedzīvotais ļauj lasītājam izjust veselu emociju gammu. Varones pārdzīvojumu ceļā ir gan drāma, gan komisms, un viņas stāsts nevienu neatstās vienaldzīgu. Kad dzīve dod visu un pēkšņi visu arī atņem, viņai nav citas iespējas, kā vien cīnīties tālāk.

 

     V. Herndorfa romāns „Čiks” vēsta par diviem puišiem. Maiks Klingenbergs ir diezgan garlaicīgs tips, un draugu viņam nav. Viņš nāk no labi situētas ģimenes, taču vecāki par viņu daudz neliekas zinis. Maika dzīve sagriežas kājām gaisā, kad klasē ierodas puisis no krievu iebraucēju ģimenes ar iesauku Čiks. Sākoties vasaras brīvlaikam, Maiks savā ģimenes savrupmājā ar baseinu ir palicis gluži viens, jo mamma klīnikā ārstējas no alkoholisma, bet tēvs ar savu jauno asistenti devies komandējumā. Tad zagtā ladā pie viņa uzrodas Čiks un abi četrpadsmitgadnieki dodas ceļojumā uz dienvidiem, pie Čika vectētiņa uz Valahiju – bez kartes un navigatora, bez skaidra plāna. Nav šaubu, ka viņus gaida piedzīvojumi...

 

 Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. decembrī.

 

Līdzīgi raksti