Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2016. gada 1. februārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 51 jaunu grāmatu. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     2016. gada “Latvijas Avīzes mednieka gadagrāmatā” apskatītas medniekiem ne tik labi zināmās tēmas – klusinātāji, ieroču vēsture, ūdensputnu medības, mednieku naži, limitēto dzīvnieku marķieri, medības ar suni un Latvijā populārāko medījamo dzīvnieku medības. Izdevums kā allaž ir bagātīgi ilustrēts un jomas interesentiem sniegs daudz noderīgas informācijas.

 

     D. Rietumas un N. Naumaņa “500 visu laiku filmu filmas” ir autoru iepriekš izdotās grāmatas “365 Dienas filmas” papildināts variants ar mainītu struktūru. Tagad tā ir bagātināta ar N. Naumaņa laikrakstā “Diena” pēdējos desmit gados publicētajām recenzijām, kuras pēc viņa nāves atlasījusi D. Rietuma. Savā izvēlē D. Rietuma ir balstījusies uz diviem galvenajiem kritērijiem – laba filma un interesants teksts.

 

     A. Rubeņa antoloģija “Antīkā pasaule un agrā kristietība” satur materiālus Rietumeiropas ētikas vēsturē – tie ir antīkās arhaikas un klasikas, kā arī agrīnās kristietības laika autoru darbu fragmenti.

 

     J. Smaļicka apkopotais veloceļvedis “Iepazīsti Rīgu ar divriteni” domāts cilvēkiem, kuriem interesē Rīgas pilsētvide, tās vēsture un ar to saistītie objekti, māksla un pieminekļi. Rīga nav tikai un vienīgi kultūrvide, jo pilsēta ir arī daudzu augu un dzīvnieku sugu dzīves vieta. Tādēļ ir padomāts arī par dabas mīļotājiem. Ceļvedī iekļauti 15 velomaršruti. Maršruti ir  īsi (5–15 km), tie ved pa salīdzinoši nelielām Rīgas apkaimēm un lielākoties ir veicami, braucot pa ietvi, parkiem un skvēriem, kā arī jau esošiem gājēju vai veloceliņiem. Maršruti galvenokārt ir veidoti tā, lai tie būtu apļveida un braucējs varētu atgriezties starta punktā.

 

     Daiļliteratūras klāstā L. Kerola “Alise Breinumu zemē” – rēzeknietes E. Muiznieces tulkojums latgaliešu valodā. Lai lasītājiem būtu vieglāk saprotamas domājamās lietas, kuru šajā grāmatā ir ne mazums, nodaļu beigās ir pievienotas spēles, kuras spēlējamas ar tiem cilvēkiem, ar kuriem kopā lasīta grāmata. Jāpiebilst, ka šomēnes “Alise Breinumu zemē” tiks prezentēta arī Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā.

 

     Jaunumos šoreiz arī kāda cita visai populāra satura grāmata latgaliski – Danskovītes (A. Ločmeles) komēdiju krājums “Ontans i Anne”. Autore par savu literāro, skatuvisko un novada mentalitātes popularizēšanas darbu ir saņēmusi daudzas atzinības un prēmijas. Latgalisko lugu sēriju Danskovīte 2001. gadā aizsāka ar darbu “Ontans i vampiri”, bet pēc tam sekoja teju vesels seriāls, kurā darbojas publikas šajā lugā iemīlētie varoņi. Nu to gaitām var sekot līdzi arī šīs grāmatas ietvaros.

 

     Šoreiz piedāvājam arīdzan veselas četras “Lata romānu” sērijas grāmatas. Viena no tām ir A. Rušmanes “Aleksandrs”. Romāns stāsta par Arturu Romanovu, kurš allaž strādājis, lai viņa ģimenei nekā netrūktu, tomēr no dēliem pateicības vietā saņem tikai nicinājumu un bezkaunību. Viņš kārtējo reizi atrodas karastāvoklī ar jaunāko dēlu, studentu Aleksandru, un neveiksmīgi cenšas dēlā iedvest kaut nelielu cieņu pret vecākiem. Arī vidusskolniece Gabriela, tikko sākusi strādāt Romanovu ģimenē par apkopēju, nesaprot, kas mūžīgi neapmierinātajam Aleksandram par vainu, – viņa varētu tikai sapņot par tādu nodrošinātu dzīvi kā viņam! Tad seko notikums, kas liek apstāties un paraudzīties citām acīm – kāpēc viss noticis tieši tā…

 

     M. Hornas “Lata romānā” “Liktenīgais salidojums” ievītas atmiņas par autores radiniekiem. Grāmata stāsta par ārēji laimīgu un ļoti tradicionālu latviešu ģimeni – vīru, sievu un diviem bērniem –, kas pamet Rīgu, lai saimniekotu vīra senču zemē. Taču sievai Agrai pieticīgā dzīve apnīk, gribas… īsti nevar saprast, ko tieši gribas, varbūt spilgtākas krāsas, romantiku, kaislību? Kad spožā vīzija pagaist, izrādās, ka Agra ir zaudējusi ģimeni un pārāk pieķērusies grādīgajiem dzērieniem. Sākas straujš lejupceļš, pēc kura nāksies ilgi un sāpīgi celties kājās. Taču, tā kā romāna autore ir apņēmīga optimiste, Agrai no dūksnāja izdodas izrauties.

 

     R. Celma grāmatā “Tev būs lidot” dzīvi izklāstītas autora lidotāja gaitas no 1911. līdz 1917. gadam. Pirmo reizi tā izdota 1935. gadā, bet joprojām nav zaudējusi savu pievilcību vēstures un aviācijas interesentu acīs.

 

     Dž. Heineres romāns “Venēcijas mīla” stāsta par Venēciju Lenjonu, kuras dzīve ģimenes muižā laukos ir visai vienmuļa. Taču šajā garlaicībā iejaucas kaimiņš, bēdīgi slavenais lords Deimrels – pievilcīgs brunču mednieks, no kura pieklājīga sabiedrība labprātāk izvairās… Grāmatā lasiet, kas notiek, kad neprecēta jaunkundze bez pavadoņa dodas pastaigā un sastop valdzinošu svešinieku ar ļoti sliktu reputāciju.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. februārī.

 

Līdzīgi raksti