Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 2. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiek papildināts ar 28 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Grāmatā „Sirdī labs” Dr. Bekija Kenedija atklāj savu audzināšanas filozofiju, papildinot to ar praktiski izmantojamiem paņēmieniem, kas palīdzēs vecākiem pāriet no neziņas un sevis vainošanas pie pārliecības un stingras vadības. Dr. Bekija piedāvā problemātiskas uzvedības novēršanas metodes, kas balstītas uz skatījuma maiņu par tādiem jautājumiem kā brāļu un māsu sāncensība, trauksme šķiroties, dusmu un kaprīžu lēkmes un daudziem citiem. Viņa ir radījusi bagātīgu paņēmienu klāstu, ko izmantot tiem vecākiem, kuri meklē jaunu veidu, kā audzināt savus bērnus tā, lai sagatavotu viņus dzīvesspēka, sevis regulēšanas prasmju un pašpārliecības iegūšanai visa mūža garumā.

 

     Keitijas Faustas un Steisijas Meningas grāmata „Bērni vispirms” izaicina ierasto skatījumu uz ģimenes jautājumiem, vērtējot tos no bērnu tiesību un vajadzību skatupunkta – kā tas saskan ar bērnu tiesībām augt gan ar savu māti, gan tēvu. Autores ir apkopojušas pieredzes stāstus par bērnību, augot viendzimuma pāra savienībā, poligāmā ģimenē, vecāku nereģistrētā kopdzīvē, par vecāku šķiršanās sekām un mākslīgās apaugļošanas blaknēm, par surogasiju un adopciju. Katrā nodaļā dzīvesstāsti ir papildināti ar pētījumiem un statistikas datiem, kas kopā apliecina, ka bērna garīgā, fiziskā un emocionālā labklājība ir atkarīga no tā, vai viņu mīl un audzina tieši tie abi pieaugušie, kas ir atbildīgi par viņa ienākšanu pasaulē. Grāmata sniedz bērnu tiesību aizstāvības argumentāciju.

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumos Maijas Miglas-Streičas trešā grāmata „Sapnis par sargeņģeli”, kurā autore atgriežas 20. gadsimtā. Krājumā ir stāsti par bērniem, kas piedzima pēckara gados smagu likteņu piemeklētiem vecākiem. Skolas laika fotogrāfijās ar mazajām meitenītēm un zēniem, kas, rokās turot rudens ziedu pušķus, raugās objektīvā ar cerībām, bailēm vai prieku, autore atpazīst savus klasesbiedrus, atceras viņu dzīves ceļa sākumu. Runas par saulaino bērnību ir tikai mīts. Mazā dvēselīte ienāk pasaulē vientuļa, un viņai viss jāapgūst no jauna. Labi, ja līdzās ir mīļas tuvinieku rokas un sirdis. Bet ja to nav? Tad jātveras zem Sargeņģeļa siltā spārna, bet arī šis tuvums visiem nav dots. Taču sapņot par Sargeņģeli nav liegts, un varbūt ilgotais un piesauktais var pat piepildīties.

 

     Vaira Ozola detektīvromānā „Pazudusī meita” jau vairākas dienas ir pazudusi sešpadsmitgadīgā Ilze, un, kur viņu meklēt, nevienam nav ne jausmas. Kad izmisušie vecāki vēršas policijā, lietu uztic jaunajam izmeklētājam Aivaram, kurš turklāt kļuvis par īrnieku pazudušās meitenes ģimenes mājā. Pēdas ved gan uz pamesto fermas ūdenstorni, gan uz nomaļajām kāda bijušā Ilzes skolasbiedra mājām, gan uz tuvāko mežu un purvu. Taču izmeklēšanas gaitā Aivaram arvien vairāk šķiet, ka kaut kas nav kārtībā pašā Ilzes ģimenē…

 

     Ziedītes Kalnas romānu „Es arī tur biju” caurvij mīlestība. Mīlestība visās tās izpausmēs. Negaidīta atkalredzēšanās svešā zemē, neticami likteņa pavērsieni, dzīves jēgas meklējumi, cīņa pašam ar sevi un savu vājumu, sāpju ceļš uz Dieva spēka atbalstu...    

 

     Franču rakstnieces Karīnas Tvilas romāns „Tas ir tikai cilvēciski” stāsta par Fareliem, kuriem ir ietekme un vara: Žans Farels ir ievērojams televīzijas žurnālists, viņa sieva Klēra ir intelektuāle un esejiste, pārliecināta feministe. Abu dēls Aleksandrs ir izskatīgs, sportisks, daiļrunīgs, studē prestižā Amerikas universitātē. Varētu šķist, ka tā ir ideāla ģimene. Taču kādu rītu pie Farelu durvīm klauvē policija – jauna sieviete iesniegusi apsūdzību par izvarošanu, un, kad nesaudzīgais tiesas mehānisms sāk apdraudēt iesaistīto karjeras un likteņus, ģimenes glancētajā sociālās dzīves fasādē parādās bīstamas plaisas. Romāns nesaudzīgi atsedz pārmērības sabiedrībā, kurā valda ārišķība un izrādīšanās un kurā katrs ņem, ko vēlas.

 

     Angļu kriminālromānu rakstnieka Krisa Vitekersa grāmatā „Mēs sākam no beigām” pirms trīsdesmit gadiem par slepkavu kļuvušais Vincents Kings nu ir atbrīvots no cietuma un atgriezies savā dzimtajā pilsētā Keipheivenā. Neviens nepriecājas par viņa atgriešanos. Vincenta bijusī draudzene Stāra Redlija, kura ir arī nogalinātās meitenes māsa, nevēlas viņu satikt. Stāras trīspadsmit gadus vecā meita ir uzņēmusies atbildību par savu jaunāko brāli un savā ziņā arī māti. Tomēr, cenšoties pasargāt Stāru, viņa netīši aizsāk notikumu virkni, kas draud ar traģiskām sekām ne vien pašas ģimenei, bet arī visai pilsētai. Slepkavība, atriebība, sods. Cik gan tālu var aizbēgt no pagātnes, kurai lemts atkārtoties?

 

Laipni gaidām bibliotēkā!

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. maijā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti